To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny

Karena - Pon Lut 20, 2012 18:28

bchadzyn, Sałata szybko wchłania zanieczyszczenia więc jeśli ma przemycać witaminy tylko z ogródka albo wiadomego źródła.
i nie rozumiem czemu dajesz im coś (mandarynki) skoro wiesz, że szkodzi :shock: ?!

bchadzyn - Pon Lut 20, 2012 18:30

ponieważ jeszcze wtedy nie wiedziałem! :wink:
Karena - Pon Lut 20, 2012 18:32

bchadzyn, No chyba, że tak
bchadzyn - Pon Lut 20, 2012 18:48

Jeszcze alloszczura nie znałem :wink:
Martini - Pon Lut 20, 2012 19:08

Karena napisał/a:
Sałata szybko wchłania zanieczyszczenia więc jeśli ma przemycać witaminy tylko z ogródka albo wiadomego źródła.

Wiecie co, sałata ma tak niewiele witamin i jeszcze mniej minerałów, że to zawracanie głowy i chyba ryzyko związane z wciskaniem tego całego syfu, który wchłania, jest większe niż potencjalna korzyść z witamin/ minerałów. Prędzej bym dała endywię albo rukiew.

Karena - Pon Lut 20, 2012 19:12

Martini, zgadzam się w zupełności.
Sałatę można podawać ale nie traktowałabym jej jako wartościowego pokarmu.

Elwen - Wto Lut 28, 2012 08:20

A moje panny są potwornymi niejadkami, jeśli chodzi o owoce i warzywa. Jeśli miałabym im pozwolić decydować o swojej diecie, to wcinałyby andruty, jajka i pszenicę z miodem, czasem zagryzając surową szynką :D
Ale dzisiaj dałam im po raz pierwszy brokuła - objawienie! Wprawdzie połowa aktywności w temacie warzywnym obejmowała rozwleczenie brokuła po całej klatce, ale widziałam, że część została całkiem nieźle ponadgryzana.
I właśnie, natchniona wątkiem, gotuję im marchewkę - może gotowaną zjedzą, bo surowa w ogóle nie mieści się w szczurzej kategorii "rzeczy do jedzenia".
Oprócz tego, do tej kategorii ciężko zaliczyć paprykę, awokado, jabłka, gruszki, pomidory (te ewentualnie można oblizać, ale nic więcej) - taki z tego pożytek, że przynajmniej sama mogę dojeść resztki zapasów kupionych ogonom :D

AngelsDream - Wto Lut 28, 2012 09:33

Elwen, awokado nie jest bezpieczne dla szczurów, ja bym jednak unikała. Dobrze, że szczury na nie grymaszą.
Elwen - Wto Lut 28, 2012 10:32

Dlatego, odkąd doczytałam, że niektórzy odradzają (bo znalazłam również informacje wprost przeciwne!) nie wmuszam już w nie na siłę. Co nie zmienia faktu, że ich ogólna awersja do świeżego jedzenia mnie nieco niepokoi - nie chciałabym, żeby od tego kapryszenia dostały awitaminozy.
AngelsDream - Wto Lut 28, 2012 10:39

Elwen, a jaką jedzą karmę na co dzień?

Ogólnie, z mojego doświadczenia wynika, że szczury zazwyczaj trzeba nauczyć jeść warzywa. Owoce są mniej istotne dla nich, chociaż jabłko np. może być fajnym przysmakiem.

Elwen - Wto Lut 28, 2012 10:45

Wciąż jesteśmy w fazie wybierania - ale po tym, jak odmówiłam karmienia ogonów szajsem, który nasprowadzał mój luby, kupiłam Rat Nature Versele Laga - trochę wybrzydzają, ale zawsze coś sobie wydłubią. Przerabiałyśmy jeszcze Rat Complete, który schodził błyskawicznie, ale mieliśmy tylko próbkę, a niestety nie mogę chwilowo dostać - dzisiaj kolejna runda po zoologach, może się uda. I tych dwóch będziemy się raczej trzymać, póki co.
AngelsDream - Wto Lut 28, 2012 10:49

Elwen, to dobre karmy, więc o witaminy nie trzeba się mocno martwić. Tym niemniej, brokuł jest bardzo wskazany, podobnie - to już można w wersji suszonej - topinambur.
Elwen - Wto Lut 28, 2012 10:52

O, dzięki :) Nawet nie wiedziałam, że takie cudo istnieje- ale jak tylko gdzieś znajdę, to dziewczynkom podsunę :)
AngelsDream - Wto Lut 28, 2012 11:01

Elwen, ja się dowiedziałam dawno temu dzięki Azi. Jest w wersji suszonej w ofercie HerbalPets. Można pomyśleć także o burakach, szparagach, gruszce. U nas właśnie takie suszki warzywno-ziołowe wchodzą bardzo ładnie.
Elwen - Wto Lut 28, 2012 11:17

Na pewno spróbujemy, zwłaszcza że chwilowo mam wyrzuty sumienia - moje Szczuroskoczki jedzą chwilowo zdecydowanie więcej śmieciowego żarcia, niż bym im chciała dawać. Niestety - tylko takie przysmaki mają dla nich jakąkolwiek wartość edukacyjną, a ja bym bardzo chciała, żeby zaczęły nie tylko odróżniać swoje imiona, ale jeszcze na nie reagować ;)