Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny
H. - Pon Cze 06, 2011 16:47
Andosiek, to chyba jednak za często A czemu chcesz ją tak podawać?
Andosiek - Pon Cze 06, 2011 16:48
w celu uzupełnienia białka.
H. - Pon Cze 06, 2011 16:50
Andosiek, jeżeli będziesz podawała szczurom odpowiednią karmę i od czasu do czasu jakieś warzywa, mięsko, to białka im nie zabraknie. A szczury łatwo przebiałczyć.
Mangusta - Wto Cze 07, 2011 09:19
Andosiek, kupuję moim Purina Darling i są zadowolone, od dłuższego czasu jestem na tej karmie i już 2 szczury dożyły mi 3 lat, żadna nawet nie kichnie. Oczywiście dodatki warzywne i mięso też daję.
Agniesha - Śro Lip 18, 2012 10:46
Nie wiedziałam że można łączyć karmę dla psów z ziarnami dla szczurów, ja głównie łączę Versele Laga Rat Nature, lub Complite z jakimiś ziarnami (rodzice mają dojścia po bardzo niskich cenach), do tego warzywka, kolby i inne pierdoły.
Ale że karma dla psa?
Muszę wypróbować
aneczka1-13 - Śro Lip 18, 2012 19:04
Na pewno będzie im smakować tylko wybierz dla nich taką polecaną z forum.
Agniesha - Czw Lip 19, 2012 21:48
No wiadomo
badziewia na pewno im nie kupię.
Oli - Pią Lip 20, 2012 00:30
nie chodzi o badziewie, tylko o ilość białka - nie może być za duża, a w psich karmach akurat jest tak, że im lepsza, tym na ogół ma więcej białka
Agniesha - Pią Lip 20, 2012 08:54
To wiem doczytałam o tym w tym wątku. Mówiąc "badziewie" miałam na myślni nieodpowiednią dla szczurów
tosca - Sob Mar 16, 2013 17:38
Ja podaję moim szczurkom Joserę Leger (dla kotów) i Joserę Balance (dla psów). Obie są light and senior. Ta dla psów ma 20% białka, a dla kotów 30%. Jest to dobra, wysokiej jakości karma produkowana w Niemczech.
Nie jestem przekonana do Royala, ze względu na to, że jest obecnie produkowana w Polsce i ma zupełnie inna niż ta z Niemiec czy Skandynawii.
No i chciała bym przestrzec przed marketówkami typu Darling Pedigree czy Chappi, po tej ostatniej moja sunia tak się zatruła, że prawie nie przeżyła.
lepakkomies - Nie Mar 17, 2013 00:44
tosca napisał/a: | Ja podaję moim szczurkom Joserę Leger (dla kotów) i Joserę Balance (dla psów). Obie są light and senior. Ta dla psów ma 20% białka, a dla kotów 30%. Jest to dobra, wysokiej jakości karma produkowana w Niemczech. (...) |
Mam nadzieję, że podajesz tylko jako smakołyk, raz na kiś czas - bo jeśli jako karmę podstawową, to obie mają dużo powyżej zalecanej normy zapotrzebowania na białko i jak widzę, również tłuszczu (8-9%) (dla dorosłych szczurów jest to do max 15% białka i max 5% tłuszczu).
>> wykaz zapotrzebowania składników odżywczych (z tematu >> http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=11557)
Zatem uważałabym, aby nie doprowadzić do przebiałczenia i otłuszczenia ogonów.
tosca - Nie Mar 17, 2013 11:23
Ojoj, oczywiście, że jako malutki dodatek. Chciałam tylko zwrócić uwagę na karmy złej jakości (tzw. marketówki) , które nawet w niewielkich ilościach mogą bardzo zaszkodzić.
Wiem, że podstawą są mieszanki ziaren, a na podstawie Waszych opinii widzę, że i to muszę zmienić.
Kasik - Nie Mar 17, 2013 11:59
tosca napisał/a: | Chciałam tylko zwrócić uwagę na karmy złej jakości (tzw. marketówki) , które nawet w niewielkich ilościach mogą bardzo zaszkodzić. | A to akurat nieprawda, bo tanie karmy są zrobione głównie ze zbóż, a proporcje białka i tłuszczu mają odpowiednie dla szczurów. Takie karmy nie nadają się dla psów, natomiast szczury mogą być karmione taką karmą. Natomiast te droższe karmy mają więcej mięsa, a co za tym idzie więcej (za dużo dla szczurów) białka
Devona - Nie Mar 17, 2013 12:07
tosca napisał/a: | Chciałam tylko zwrócić uwagę na karmy złej jakości (tzw. marketówki) , które nawet w niewielkich ilościach mogą bardzo zaszkodzić. | Karma marketowa nie jest jednoznaczna ze złą jakością. To, że jej skład słabo przystaje do potrzeb zwierząt, dla których jest przeznaczona (czyli psy lub koty), nie robi z niej trucizny. Twój pies się zatruł, powodów mogło być mnóstwo, łącznie z alergią. Porządni hodowcy gryzoni karmowych z powodzeniem karmią swoje zwierzęta chrupkami dla psów z marketu (pod warunkiem, że zawierają mało dodatkowych składników, jak barwniki, aromaty i konserwanty). Wbrew pozorom w przypadku zdrowych szczurów karma dla psa czy kota "marketowa" o niskiej zawartości białka jest bardziej wartościowa niż te o najlepsze . Poza tym wspomniana przez Ciebie Josera dla kotów ma skład raczej kiepski i wcale nie jest to produkt wysokiej jakości . Na karmach dla psów się nie znam, tzn. nie znam potrzeb żywieniowych psów, ale Josera Balance zawiera dużo kukurydzy i zbóż, więc raczej też nie powala składem. Wartość karmy ocenia się nie tylko na podstawie udziału białek/tłuszczy/węglowodanów, ale także źródeł ich pochodzenia. Josera Leger zawiera za dużo białka roślinnego, żeby zaspokoić potrzeby kotów, a ogólny udział białek jest za duży dla szczurów .
tosca - Nie Mar 17, 2013 12:38
Nie chodzi mi tu o proporcjonalny skład w karmach "marketowych" i lepszej jakości. Ok, za dużo białka, dlatego nie można przesadzać z ilością dla szczurów-to oczywiste nawet dla mnie (która tak na prawdę dopiero o szczurach się uczę) . Jednak po "marketówkach" już wiele zwierząt poważnie chorowało.
|
|
|