To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczur laboratoryjny

Oli - Śro Lis 30, 2011 23:40

pytanie takie trochę na marginesie do wyciągających z labów i tak kurczowo trzymających się definicji humanitaryzmu i przestrzegania prawa - wiecie, że Ci, którzy Wam te labiki dają łamią prawo? :> dobre i rzetelne laboratorium nie wyda po testach żadnego zwierzęcia, bo nie miało tego zapewne w programie badawczym uwzględnionego (najczęściej pisze się, że zwierzęta zostaną w humanitarny sposób uspione)? czyli de facto możecie mieć rację, że takie labo nie przestrzega przepisów, bo je razem z nim łamiecie zabierając szczury. ;)
Asmena - Śro Lis 30, 2011 23:41

Off-Topic:
AniaCk napisał/a:
Czytanie postów w których ktoś po raz kolejny będzie najeżdżał na nowe stowarzyszenie

A gdzie to wielkie najeżdżanie?... Devona powiedziała o czymś bardzo ważnym i to była konstruktywna krytyka, a nie pojazd po kimś...

AniaCk napisał/a:
co do których nie mają pewności, czy w ogóle będą jego członkami czy nie, jest męczące.

A nie powinno być. Bo każda osoba, która Was skrytykuje- jest Waszym potencjalnym członkiem/pomagierem.

AniaCk - Śro Lis 30, 2011 23:41

Devona napisał/a:
Takie wypowiedzi robią tylko antyreklamę :roll: . Rozumiem, że osoby wypowiadające się tutaj na temat tego planowanego stowarzyszenia nie biorą udziału w jego tworzeniu?

Do moich postów przyklejane były wytyki co do stowarzyszenia, chociaż ja o nim nie wspominałam.

Anonymous - Śro Lis 30, 2011 23:42

AniaCk napisał/a:
Umiem czytać ze zrozumieniem. Jak wydaje Ci się, że nie, to już nie mój problem.

no mój na pewno nie, bo to ty nie potrafisz załapać...

AniaCk napisał/a:
Za każdym razem trzeba cytować wszystko??

nie, nie trzeba, wystarczy, jeśli nie będziesz przypisywała nikomu słów, które w ani jednym miejscu tej dyskusji nie padły.

Devona, może wytłuść jeszcze raz swoje pytania, bo chyba nie zostały zauważone... a może nie zostały zrozumiane...

mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:42

mataforgana napisał/a:
1. kilku. dla mnie 55 to nie jest "kilka"

Owszem, to jest bardzo dużo, ale mogliśmy sobie na to pozwolićv-jeśli nie mielibyśmy warunków na wyciągnięcie z laba 55, tylko np.10, to wyciągnelibyśmy te 10 i tyle.
mataforgana napisał/a:
2. dożyć starości - o "dożywaniu starości" przez labinosy wiele już zostało powiedziane...

Ok, w takim razie precyzyjniej-żyć w dobrych warunkach do śmierci i tyle.

mataforgana napisał/a:
3. jesteście w stanie zapewnić domki - fajnie, ale czemu odbywa się to kosztem innych szczurów, które równie bardzo tych domków potrzebowały?

Nie odbywa się to kosztem innych szczurów-pomagamy tym, które w danej chwili pomocy potrzebują. Nie możemy nie pomagać żadym, bo za godzinę będą bardziej potrzenujące, nie jesteśy jasnowidzami i staramy się pomóc jaki najwięcekszej liczbie szczurków, tak żeby każdy miał szanse na dobry DS.

Off-Topic:
Edytowałam post, bo mi się źle wkleiło cytowanie.

Mangusta - Śro Lis 30, 2011 23:42

Wampiwor napisał/a:
Więc nie powołujcie się na to "stowarzyszenie", skoro nie istnieje. Wybierajcie lepszych reprezentantów i... może jednak spróbujcie popracować nad PR? Po krótkiej, acz dość wnikliwej lekturze Waszego forum mogę stwierdzić, że wygląda to, zupełnie z boku, jak zabawa, a nie poważna sprawa.
Popieram. Mogę się założyć, że to wasze stowarzyszenie "Stowarzyszenie" pół roku nie pożyje - wyłożycie się na biurokracji. Co nie oznacza, że nie życzę wam jak najlepiej - jasne, oby wam się udało, ale póki co to wygląda jak kolejne z setek forów robionych na zasadzie słomianego zapału.
Oli - Śro Lis 30, 2011 23:44

Devona napisał/a:
Organizacje broniące praw zwierząt powinny się opierać na potwierdzonej wiedzy o wartości naukowej, a nie subiektywnej opinii swoich członków :roll: .
AMEN! :prosze:

Devona napisał/a:
Chciałabym jednak wrócić do moich wcześniejszych pytań. Pojawiały się tutaj inne informacje dotyczące niehumanitarnego uśmiercania i wypuszczania na wolność,
też o to pytałam - czy widząc lub wiedząc o łamaniu prawa zgłaszał ktoś to odpowiednim organom?
Anonymous - Śro Lis 30, 2011 23:44

mmarcioszka napisał/a:
ale mogliśmy sobie na to pozwolić

to znaczy co?
macie domy stałe dla 55 labinosów?

mmarcioszka napisał/a:
Nie odbywa się to kosztem innych szczurów-pomagamy tym, które w danej chwili pomocy potrzebują.

jak to nie? przecież własnie 3/4 miotu MMA zostało z tego powodu uśpione...

Devona - Śro Lis 30, 2011 23:45

AniaCk, daruj sobie osobiste wycieczki, każdy człowiek ma inny zasób wiedzy i tylko o to mi chodziło. Jeśli koniecznie chcesz o czymś dyskutować, to proponuję publicznie, bo ja nie mam nic do ukrycia ;) . Do wymiany uszczypliwych grzeczności na pw mnie nie sprowokujesz ;) .

A w kwestii cytatów i parafrazy, to sugeruję się dowiedzieć, jaka jest różnica. W każdym razie parafrazując nie przekazujesz tego, co ktoś powiedział/napisał, tylko ogólny sens plus własną interpretację. Dlatego tego typu wypowiedź w tak poważnej kwestii jest bezwartościowa. Parafrazować to można utwory literackie :roll: .

pszczoła - Śro Lis 30, 2011 23:46

Cytat:

dokładnie.
A są ogłoszenia, w których szczury już od kilku miesięcy czekają na ds.

Oli - Śro Lis 30, 2011 23:46

AniaCk napisał/a:
Czytanie postów w których ktoś po raz kolejny będzie najeżdżał na nowe stowarzyszenie na podstawie wypowiedzi użytkowników, co do których nie mają pewności, czy w ogóle będą jego członkami czy nie, jest męczące.
yyyyy, opieramy się na wypowiedziach klauduski głównie, a z tego co wiem jest ona założycielką, czy jedną z założycielek... :drap: mylę się?
mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:49

mataforgana napisał/a:

to znaczy co?
macie domy stałe dla 55 labinosów?

Każdy DT MUSI się liczyć z tym, że może zostać DS, jesli nie będzie chętnych na szczury, więc tak.

mataforgana napisał/a:

Szczurki nie zostaly uśpione z powodu tych 55 labików... [/quote]

Devona - Śro Lis 30, 2011 23:50

mataforgana napisał/a:
Devona, może wytłuść jeszcze raz swoje pytania, bo chyba nie zostały zauważone... a może nie zostały zrozumiane...
Wiem już, że oficjalnego stanowiska nie ma, bo i stowarzyszenie nie istnieje. Co jakiś czas ponawiam (zresztą nie tylko ja) pytania dotyczące zgłoszenia niehumanitarnego postępowania wobec zwierząt i znęcania się nad nimi, o czym niektórzy tutaj pisali, ale ten temat pozostaje wciąż bez odpowiedzi. Łatwo napisać, że się cuda na kiju widziało, ale jakoś nikt się nie kwapi, żeby podjąć ten temat bardziej wnikliwie.

Czy ktoś zgłosił znęcanie się nad zwierzętami (np. poprzez wspominane wypuszczenie na wolność, próby niehumanitarnego uśmiercania) odpowiednim organom?

mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:51

Oli napisał/a:
AniaCk napisał/a:
Czytanie postów w których ktoś po raz kolejny będzie najeżdżał na nowe stowarzyszenie na podstawie wypowiedzi użytkowników, co do których nie mają pewności, czy w ogóle będą jego członkami czy nie, jest męczące.
yyyyy, opieramy się na wypowiedziach klauduski głównie, a z tego co wiem jest ona założycielką, czy jedną z założycielek... :drap: mylę się?

Nie Oli, nie mylisz się, ale nie utożsamiajmy stowarzyszenia z wypowiedziami jednej osoby, która pisze w swoim imieniu ;)

Devona - Śro Lis 30, 2011 23:53

mmarcioszka napisał/a:
Nie Oli, nie mylisz się, ale nie utożsamiajmy stowarzyszenia z wypowiedziami jednej osoby, która pisze w swoim imieniu ;)
Przepraszam, ale od momentu, w którym zadecydowała o podjęciu takiej działaności, już nie występuję w swoim imieniu.