Odżywianie - Przepisy na domowe smakołyki dla szczurów
jancia - Sob Cze 23, 2012 23:04
http://allegro.pl/mieso-s...2407520826.html co myślicie o tym?? pewnie za słone...
Martini - Sob Cze 23, 2012 23:14
jancia.sz, a zapytaj - jakiego pochodzenia ten kurczak:) ja bym się upewniła czy to nie są przemyslowo hodowane brojlery, bo sama nie jem takich tworów i szczurom też nie daję.
Moje szczury dostały kiedyś mięso suszone (suszylam sama w piekarniku), ale żucie im nie podpasowało. wolą chrupać:)
jancia - Sob Cze 23, 2012 23:19
Martini napisał/a: | Moje szczury dostały kiedyś mięso suszone (suszylam sama w piekarniku), ale żucie im nie podpasowało. wolą chrupać:) | no tak...lepiej jak już dać, to dać coś sprawdzonego. Moje też nie lubią żuć, choć kiedyś zaniosły do kryjówki za szafą paczkę gum do żucia
szczurowata - Śro Sie 08, 2012 08:57
Jakie wy tu piękne smakołyki prezentujecie, aż ślinka leci
Wczoraj próbowałam zrobić im omleta, ale wyszła jakaś paciaja, do tego przypalona, i strasznie słodka
Trochę zjadły, i poszły spać. Dzisiaj coś spróbuję dla nich zrobić, jakąś własną fantazje
limomanka - Pon Wrz 10, 2012 17:39
Martini napisał/a: |
Moje szczury dostały kiedyś mięso suszone (suszylam sama w piekarniku), ale żucie im nie podpasowało. wolą chrupać:) |
A jak długo suszyłaś? Ja ostatnio suszyłam mięso w suszarce do grzybów i wyszło bardzo kruche, prawie jak chipsy Szczurkom też smakowało.
Martini - Pon Wrz 10, 2012 19:41
Nie pamiętam, szczerze mówiąc, i nawet nie pamiętam, jaka część i czego to była:(
ommkus - Czw Paź 11, 2012 17:09
Mój szczurek przepada za mlekiem z chlebem ; ) wlewam do miseczki troche mleka i kruszę chleb no i dodaje do mleka. Lolek zajada się niesamowicie
Kasik - Pią Paź 12, 2012 00:17
ommkus, mleko nie jest polecane dla szczurów - nie jest to ich naturalny pokarm, może powodować biegunkę.
Poza tym szczurki są zwierzętami stadnymi, poczytaj podstawowe działy na forum, o odżywianiu, stadności, klatce i zapewnij Twojemu szczurowi towarzystwo
jancia - Sob Paź 13, 2012 12:19
ommkus, No i chleb nie jest polecany. Zwierzak od tego tyje. Wiadomo, czasem mi się zdarzy, ze jem kanapkę , a one mają wybieg i dostaną po troszeńku, ale to raz na ruski rok. Szczura ciężko jest odchudzić.
Myslicielka - Sob Paź 13, 2012 21:13
Oj nie powiecie mi, ze reszta tych przekasek, pokazywanych tu, sa takie dietetyczne ..
Nie kupuje mym dropsow kolb czy czegokolwiek, za to czasem chleb dostana jako przekaske, czasem do scierania zebow ususzony i to nie raz na ruski rok.. szczurki palaszuja z zadowoleniem i maja piekna linie cialek!
Devona - Sob Paź 13, 2012 21:31
Myslicielka, nikt nie gwarantuje, że wszystkie przepisy są zdrowe i nietuczące, ale to właściciel decyduje, co podaje szczurom. Ja też suszę pieczywo i podaję czasami szczurom do ścierania zębów, ale z tego jest wymierna korzyść, a z chleba z mlekiem nie ma żadnej. To, że dany zwierz nie tyje pomimo serwowania niezdrowych przysmaków, nie oznacza, że inny też nie będzie. Jest cała gama alternatywnych, zdrowych i bardzo atrakcyjnych dodatków, zresztą powinny być one tylko uzupełnieniem codziennego pokarmu. Ja niezdrowe rzeczy (czyli np. serki smakowe, jogurty z cukrem i inne tego typu produkty) podaję tylko z lekami i szczurom, które wymagają odkarmiania z powodu choroby czy wieku. Zresztą dostają smakołyki tylko raz dziennie w małej ilości i nie sądzę, żeby cierpiały z tego powodu. Zamiast tego podaję ciekawą i urozmaiconą karmę, którą regularnie zmieniam, żeby się nie znudziła. Wystarczy trochę determinacji i można przyzwyczaić ogonki do zdrowych produktów, będą wtedy czekać na nie i rzucać się jak na te przetworzone . Najlepsze są świeże warzywa lub owoce w umiarkowanych ilościach. Z tych bardziej tuczących zawsze u mnie królowały gotowane ziemniaki, jak się zbliżałam z nimi do klatek, to cały świat mógłby nie istnieć, szczury dostawały "kociokwiku" .
Myslicielka - Sob Paź 13, 2012 21:33
Off-Topic: | Moj starszy nauczyl sie jesc przy maluchach znienawidzonej marchewki oO |
Asica21 - Sob Paź 13, 2012 22:28
Devona, gotowane ziemniaki = szczurowy orgazm . U mnie jest czyste szaleństwo kiedy do klatki wkładam ugotowanego, pokrojonego ziemniaka z marchewką i podałam ostatnio gotowany ryż z jabłuszkami ze słoika, jabłuszka są od mojej mamy więc żadnych "dodatków" nie miały, do tego dosłownie pół łyżeczki śmietany i była taka wyżerka....aż postanowiłam zrobić porcję dla siebie
Martini - Sob Paź 13, 2012 22:43
Asica21 napisał/a: | U mnie jest czyste szaleństwo kiedy do klatki wkładam ugotowanego, pokrojonego ziemniaka z marchewką |
Moje mają nadprzyrodzony dar omijania marchewki, szczególnie surowej.
Za to teraz jest faza dyniowa, ze względu na porę roku (kupuję dynię tylko dla szczurów, bo sama nie lubię )
Asica21 - Sob Paź 13, 2012 22:47
Martini, fakt, na surową marchew nawet nie nasikają ale jak jest ugotowana z ziemniakiem albo z ryżem albo jeszcze ze skrzydełkiem kurczakowym to ok, młócą aż miło
|
|
|