To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny

Drogowit - Wto Paź 18, 2011 21:21

Cóż, moje potworki uwielbiają sporo rzeczy. Najchętniej jedzą "mokre", czyli pomidory, melony, arbuzy, ogórki (chociaż skórkę zostawiają). Od czasu do czasu pozwalam im na żółtko jajka. Jabłka zjedzą, pod warunkiem, że pokrojone na drobne kawałki. Marchewka tak samo, chyba że gotowana.

Uwielbiają za to mleko z kokosa :) Jak się dorwą, to nie chcą odejść.

Oczywiście jedzą też wszystko, co ukradną z talerza, takie przecież smakuje najlepiej.

Żelek^^ Drucik - Wto Paź 18, 2011 21:27

Owoce? Hmm chyba jabłko tylko dostały jak na razie.
Warzywka? Marchew i ogórek ostatnio nawet gotowany groszek i troszkę kukurydzy choć z reguły nie daję :D

Drogowit - Wto Paź 18, 2011 22:23

Tak właściwie mam pytanie - czy szczurom można podawać kokosa i mleko kokosowe? Bo moje potwory szczególnie umiłowały sobie to drugie a boję się, czy to dla nich zjadliwe.
wojsza - Sob Paź 22, 2011 18:22

Sam kokos chyba powinien być wporzo, nie wiem jak mleczko ;o a czy bakłażana świeżego nieosolonego by zjadły?
Karena - Sob Paź 22, 2011 18:26

wojsza, można dać bakłażana. nie zaszkodzi.
didko - Sob Lut 11, 2012 11:48

moje szczurki kochają sałatę i jabłko :)
Alexxx - Pon Lut 20, 2012 10:04

didko, moje też uwielbiają sałate, niestety robią po nich rzadkie kupy i daje tylko raz na jakiś czas na smaczek w okresie letnim, aczkolwiek sałata nie jest zdrowa dla zwierzaków (i ludzi), jesli nie jest z własnego ogródka albo niewiadomego źródła, bo chłonie zwiazki chemiczne z ziemi i powietrza, dlatego w tym roku bede sadzić sałate na balkonie :D

moje jedza te glutki z pomidora, ogórki, ziemniaki, brokuły, jabłko, gruszki, paprykę, eksperymentujemy ze wszystkim, napewno `be` jest seler naciowy, pietruszka i wszelkie zioła świeże, tylko szuszone wcianją, natomiast nie jedzą w ogóle surowej marchewki (gotowaną juz tak)

jolaada - Pon Lut 20, 2012 10:09

Moje zrobią wszystko za zieloną pietruszkę.
LuxTorpeda - Pon Lut 20, 2012 12:36

marchewka i pomidory są feee... ani jeden, ani drugi tego nie dotknie :roll:
Za to gotowana fasola jaś, albo fasolka szparagowa, bób, brokuły - to zawsze powoduje walkę o jedzenie (niezależnie od ilości jaką dostaną) :|
Wczoraj do poidełka dostały wywar z warzywek i skrzydełka (taki jakby chudy rosołek bez przypraw:P). Walka o dostęp do poidła trwała przez dobre pół godziny :lol:

Helcia - Pon Lut 20, 2012 15:50

U mnie zawsze jest walka o gotowaną marchewkę, na surową nawet nie spojrzą. Innych warzyw też raczej nie lubią, ewentualnie gotowane ziemniaki. A z owoców to praktycznie wszystkie chętnie jedzą.
Agniech - Pon Lut 20, 2012 15:54

Żurawiny nie żrą, choćby nie wiem co. Marchew i jabłko- kochają. Zobaczymy, co dalej.
Kasik - Pon Lut 20, 2012 16:21

Agniech, tylko pamiętaj, że szczur nigdy nie zje nowej rzeczy za pierwszym razem ;) Najpierw musi zjeść małą ilość, by przekonać się, że mu to nie szkodzi. Więc jeżeli podajesz coś nowego, to nie zrażaj się początkowymi niepowodzeniami i ostentacyjnym obsikiwaniem :P Marchew i jabłko zapewne znają od małego, dlatego je chętnie jedzą.
Agniech - Pon Lut 20, 2012 16:25

O, dzięki:)
Nie chcą żurawiny, to nie! Więcej dla mnie będzie:) Ponadgryzały, ale chyba nie smakuje:P

Anonymous - Pon Lut 20, 2012 16:58

Kasik napisał/a:
Agniech, tylko pamiętaj, że szczur nigdy nie zje nowej rzeczy za pierwszym razem ;) Najpierw musi zjeść małą ilość, by przekonać się, że mu to nie szkodzi. Więc jeżeli podajesz coś nowego, to nie zrażaj się początkowymi niepowodzeniami i ostentacyjnym obsikiwaniem :P

o rety i wszytsko stało się dla mnie jasne :mrgreen:
ile razy ja się martwiłam, że coś im "nie smakuje" :lol:

bchadzyn - Pon Lut 20, 2012 17:44

Lubią sałatę, ale nie polecam dawania im - biegunki i tak dalej

Jabłuszka kochają! Kiedyś dałem szczurkowi mandarynkę, wcinał jak nie wiadomo co! Aczkolwiek mandarynek nie powinno się podawać.

Oraz mokre - arbuzy, gruszki i tak dalej