Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?
Ryu - Wto Sie 25, 2009 19:27
Wodę też regularnie zmieniam co dwa dni, a z poradników, które czytałem wynika, że to w zupełności wystarcza (nie wiem tylko, ile w tym prawdy...;]).
Badania wody robiłEM, podczas doświadczeń na chemii jeszcze w liceum.
Nie ma tam w sumie nic szczególnego (co by różniło tę wodę kranową, od innych) poza wysokim mianem Coli, dużą zawartością kamienia oraz aluminium .
komosa - Śro Wrz 02, 2009 17:06
Ja natomiast mam niewinne pytanie o kawę zbożową. Jej skład to cykoria i Prażone żyto, polecane dla dzieci, wiec szczurom podawać również można? Oczywiście bez cukru.
Pytam gdyż mój Stefan lubi sobie dziabnąć ode mnie nieco kawy.
(a skoro jest dozwolona to w jakiej ilości)
sylwikk - Czw Wrz 03, 2009 09:53
moja to praktyczie wszystko podpija głównie herbatki owocowe, kiedys sie do coli dobrala to bylo szalenstwo chociaz wiem ze tego swinstwa nie powinna pic:(
a i jeszcze róznego rodzaju syropki smakowe dodawane do wody;D a i mleko i śmietanke ubÓstwia ;D
Layla - Czw Wrz 03, 2009 11:22
komosa, jak nieco łyknie, nic mu nie będzie, ale w wiekszych ilościach nie ma potrzeby.
sylwikk napisał/a: | a i jeszcze róznego rodzaju syropki smakowe dodawane do wody | Po co? To sama chemia, a szczur jako podstawowy napój powinien mieć wodę - jeśli sok, to tylko wyciskany w domu. Mleko i śmietana nie są potrzebne - tłuste i tuczące (śmietana szczególnie!)
sylwikk - Czw Wrz 03, 2009 11:33
hahaha layla spokojnie ona to pije sporadycznie jak jej sie uda do kubka zakrasc;) w klatce ma tylko i wyłacznie wode;)
kociarnia - Pią Wrz 04, 2009 19:47
Kiedyś moje świnki morskie dostawały czasem do wody kilka kropelek Cebionu (witamina C dla dzieci) kiedy były w gorszej formie. Czy jeśli chodzi o szczura byłby to dobry pomysł czy raczej kiepski? Na razie nie mam szczurów ale jestem ciekawa.
Devona - Pią Wrz 04, 2009 21:00
Kociarnia, szczury nie potrzebują dostarczania witaminy C, potrafią ją same syntetyzować. Ponadto niektóre preparaty z witaminą C mogą być szkodliwe.
Layla - Sob Wrz 05, 2009 07:37
Devona, w razie infekcji Cebion jest jak najbardziej wskazany.
Devona - Sob Wrz 05, 2009 17:22
Layla, ja nie podaję takich preparatów. Czytałam, że ustalili niedawno, iż pozytywny wkład witaminy C w zwalczanie infekcji nawet u ludzi jest wątpliwy, a preparat z witaminą C może zawierać ten składnik, który szkodzi szczurom w cytrusach, nie mogę sobie przypomnieć nazwy, więc moim zdaniem wskazany nie jest .
Layla - Sob Wrz 05, 2009 17:31
Devona, ja też to czytałam, ale te informacje zmieniają się co roku Moim zdaniem Cebion nie zaszkodzi przeziębionym szczurom, moim pomagał...
Devona - Sob Wrz 05, 2009 17:38
Nie podchodzę do tego jakoś bardzo kategorycznie, każdy leczy tym, co uważa za skuteczne . Jak moje szczury są przeziębione, dostają Beta Glukan, preparatów typu Rutinoscorbin, Cebion i im podobnych unikam, ponieważ uważam, że nie są potrzebne, a skoro pontencjalnie mogą szkodzić, to wolę nie ryzykować .
Anonymous - Nie Wrz 06, 2009 08:33
Ten skladnik to d-limonen
Devona - Nie Wrz 06, 2009 12:53
Tamiska, dzięki za informację . Coś podobnego mi po głowie chodziło, ale nie mogłam sobie przypomnieć całej nazwy .
Anonymous - Nie Wrz 06, 2009 17:49
Nie za ma co Ostatnio nawet prowadzilam dyskusje na ten temat
2iza - Pon Wrz 07, 2009 08:36
Czyli jak ? Cebion można podawać szczurkom przy lekkich przeziębieniach czy lepiej nie? Dzieciom nie szkodzi nawet tym co alergie na cytrusy mają sama wypróbowałam.
|
|
|