To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

pszczoła - Nie Mar 10, 2013 23:48

Każdy ma prawo sie zmęczyć. AngelsDream, dziękuję za kawał dobrej roboty :* jeśli masz dość mogę przejąć pałeczkę.
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 23:49

pszczółka, ja od siebie wiele więcej już i tak twórczo nie dodam.
Pyl - Nie Mar 10, 2013 23:58

Asaurus, nie chcę wnikać dziś dalej w ten temat, mam dziś już wszystkiego serdecznie dość - przypomnę tylko jedno odnośnie zdjęć - prosiłam wcześniej o określenie kolorystyki ulotki po to, aby móc wyprodukować "pasujące" zdjęcia:
Pyl napisał/a:
Może niech się wypowiedzą osoby, które się do kwestii kolorystyki i projektu graficznego zgłosiły (Asaurus, pszczółka) + marketingowiec (Starsza Pani). To ważne, bo zdjęcia "produkują" się w jakiejś określonej kolorystyce.

Do konkretnych zdjęć nikogo nie chcę odsyłać, bo tym tematem zajęła się już parę dni temu pszczółka :kwiatek:

Dla jasności - ja ten temat opuszczam na parę dni. Bo mam wrażenie, że sieję ferment i osobiste wycieczki zamiast wnosić coś konkretnego.
Mam nadzieję, że przez te parę dni temat nie umrze. Trzymam za to kciuki.

AngelsDream - Pon Mar 11, 2013 08:36

Pyl, jesteś pomysłodawcą i fundatorem ulotki, w moim odczuciu masz więc do niej największe prawo i nawet powinnaś mieć w myśl zasady, że sześć kucharek nie ugotuje dobrego obiadu. Asaurus tylko i aż zaproponował bardziej drobiazgową szpaltę, która w zamyśle (o tym wiem, bo to nie tak, że nie dyskutował z nikim, jestem jeszcze ja) miała posłużyć jako etap wyjściowy do już konkretnych ustaleń graficznych.

Czy ktoś ma inny zamysł na to, bliższy założeniom Pyl?
Serio, bo niestety ja już M. w najbliższym czasie nie namówię, żeby pomógł. I to nie jest wyrzut, po prostu stwierdzenie stanu rzeczywistego.

Mi ten projekt Asaurusa wydawał się z nimi zgodny. Wyróżniający kwestie istotne, sensownie dzielący kolejne sekcje, ze starannymi jak na tak krótki czas justowaniami poszczególnych akapitów. Dzięki temu nie ma bękartów, wielkich białych plam - poza tymi na zdjęcia.

Wydawało mi się też, że nie da się ustalić grafiki bez choćby pobieżnego ułożenia ulotki już pod wydruk, żeby uniknąć efektu tej "królikowej" albo siekanki kolorystycznej.

Teraz już nie wiem, jak ma wyglądać ulotka, prócz tego, że mam świadomość, że szpalta/łam/redakcja i przygotowanie pod wydruk nie są aż tak łatwe, a tekstu do zmieszczenia na ulotce jest dużo. Nawet po przycięciach to nadal sporo istotnych treści.

Ebia - Pon Mar 11, 2013 10:20

A ja chciałabym tylko wspomnieć, nieco offtopicowo, że przy każdym projekcie zdarzają się nieporozumienia, napięcia, bo ilu ludzi, tyle opinii. I to może dobrze, bo tylko dzięki różnym opiniom może powstać coś trafiającego do większości :)
Nie zapominajmy jednak o najważniejszym. Pracujemy nad ulotką nie dla dobra własnego, ale dla dobra zwierzaków, które wszyscy tu tak samo kochamy. Dlatego mam nadzieję, że wszystkim na ulotce zależy, bez względu na te w sumie małe nieporozumienia i uda nam się stworzyć, a później rozdystrybuować coś na prawdę fajnego :serducho:
Praca zespołowa nie zawsze jest łatwa - tym bardziej przez internet, ale ile satysfakcji daje później ukończone dzieło :)

NinaWi - Pon Mar 11, 2013 10:28

AngelsDream napisał/a:
Teraz już nie wiem, jak ma wyglądać ulotka, prócz tego, że mam świadomość, że szpalta/łam/redakcja i przygotowanie pod wydruk nie są aż tak łatwe, a tekstu do zmieszczenia na ulotce jest dużo. Nawet po przycięciach to nadal sporo istotnych treści.

Oczywiście, że nie jest łatwe. Ale uważam, że Asaurus i AD zrobili dobrą robotę, która będzie świetną bazą.
Trzeba się zdecydować, czy skupiamy się na tekście czy na obrazkach. Bo jeżeli chcemy trochę tego i trochę tego to g... może z tego wyjść i bez sensu wydawać na to pieniądze.
Jeśli uderzamy w tekst - nie wrzucamy pstrokatych zdjęć, traktujemy tekst jako obraz, dorzucamy proste grafiki lub proste zdjęcia. Mozna zagrać kolorem tła, kolorem czcionki. I to będzie zachęcające, wierzcie mi, jestem prowcem :P Jeśli uderzamy w foty - obcinamy duuużo tekstu, robimy z niego HASŁA, foty muszą być w dobrej rozdzielczości, odpowiednim dpi do druku. Inaczej wyjdzie obrzydliwa amatorszczyzna. To ma być wydrukowane. To, co ładnie wygląda na ekranie monitora nie zawsze dobrze wygląda po wydrukowaniu.
Ktoś pisał o zdjęciach w tle tekstu - pamietajcie, że czcionka to 5mm. Jeżeli pod spód wrzucicie grafikę, to w ogóle nie będzie dało się tego czytać.

AngelsDream - Pon Mar 11, 2013 10:42

Ebia, nie każdy jest mistrzem pracy zespołowej, niestety, choćby bardzo chciał.

Loonie, mi się wydawało, że dwa-trzy większe zdjęcia, dobrze wycięte z tła plus dwa mniejsze (także dobrze wycięte, żeby nie było) dobrze podkreślą tekst. Zdjęcie na okładce (właściwie jest miejsce na dwa lub trzy) w pomyśle Asaurusa miało za zadanie "krzyknąć": weź mnie do ręki i mnie otwórz.

Niestety, po obserwowaniu z boku, jak wygląda realne przygotowanie pod wydruk, jestem zdania, że ulotka informacyjna powinna być skromniejsza graficznie na rzecz bogatszych, hasłowych plakatów i ew. małych ulotek o podobnej podstawie. Ale znów, to rzecz gustu.

NinaWi - Pon Mar 11, 2013 11:03

Angels, bez tła - OK, to w mojej definicji są proste zdjęcia ;) Zajmują mniej miejsca i są bardziej elastyczne jeśli chodzi o ułożenie ich na ulotce. Ale wciąż pozostaje kwestia rozdzielczości i dpi. Jeżeli macie odpowiednie zdjęcia i jest ktoś kto je dobrze obrobi - nie widzę problemu. I mówiąc odpowiednie nie mam na myśli tylko ładnych, ale także odpowiednich do obróbki i przede wszystkim wydruku.

Dużo łatwiej jest narysować coś, co ma pasować do założeń projektu niż szukać czegoś, co się nadaje.

pszczoła - Pon Mar 11, 2013 11:41

Nie, nie ma kwestii rozdzielczości i dpi, bo będzie ona odpowiednia.
Nie będą to zdjęcia z photobucketa przypadkowego użytkownika. Bez obaw ;)
Zapraszam w takim razie do zrobienia odpowiednich zdjęć pasujących do założeń.
Czasu pozostalo niewiele.
A tłem na pewno nie będzie zdjęcie ani żadna grafika, bo tekst będzie nieczytelny.

Przypominam, ze prosiłam także o propozycje haseł do plakatów i samej ich idei.

Nie wiem, co AD miałaś na myśli pisząc skromniejsza graficznie?

AngelsDream - Pon Mar 11, 2013 11:59

pszczółka, jednolite tło (żółte lub beżowe?), ewentualnie z niewielkim wzorem szczurzej łapki np. z przy ważnych informacjach. Do tego zdjęcie na okładce, czyli pierwszej stronie ulotki (cały czas piszę o układzie Asaurusa): koniecznie przynajmniej dwa szczury. Większe nad tytułem. Na mniejszym, pod tytułem, może być jeden szczur albo maluchy. Jeśli się zmieści, można gdzieś dać szczura w stójce otoczonego tekstem.

Plus zdjęcie jednego lub kilku szczurów przy SHSRP.
Wszystkie wycięte z tła.

NinaWi - Pon Mar 11, 2013 12:09

pszczółka napisał/a:
Nie, nie ma kwestii rozdzielczości i dpi, bo będzie ona odpowiednia.

Super 8)

Kupuję pomysł Angels. Z tym, że tło zrobiłabym białe, ewentualnie leciutko beżowe. Tytuł można zrobić w innym, intensywnym kolorze, śródtytuły tak samo.

AngelsDream - Pon Mar 11, 2013 12:32

Loonie, rozważałam na tło:
- jasny szary
- jasny żółty
- bardzo jasny beż
- kolor zaproponowany tu: http://i576.photobucket.c...zps5cb2a8be.jpg przez Asaurusa, ale jaśniejszy o dwa/trzy tony.

Zrobiłam eksperyment, wstawiłam do projektu M. obrazki, różne, w różnych kolorach. Bez tła.

Ma to pokazać, jak ważny będzie dobór zdjęć i jak trudny. Żeby nie zrobić "kaszanki", a przyciągnąć wzrok.

NinaWi - Pon Mar 11, 2013 13:19

Jestem za bardzo jasnym beżem. Ale naprawdę jasnym, wtedy będzie łatwiej dopasować kolorystykę zdjęć itp. :)
AngelsDream - Pon Mar 11, 2013 13:50

Loonie,
Cytat:
#ffffcc
czy ciemniejszy?

http://www.kurshtml.edu.pl/generatory/kolory.html

Tu się można trochę pobawić, zobaczyć, jak kolor tła 'reaguje' z czcionką.
#FFFFE0, jako tło, prezentuje się całkiem przyzwoicie, jeśli iść w takie barwy.

NinaWi - Pon Mar 11, 2013 14:26

AngelsDream napisał/a:
#FFFFE0

Jest idealny ^^

FFFFCC jest ok, ale bardziej narzuca gamę kolorystyczną, której będziemy musieli użyć. Zdjęcia będą robione w różnych warunkach, więc będą tam różne odcienie.