To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczur laboratoryjny

Mangusta - Śro Lis 30, 2011 23:21

AniaCk napisał/a:
Byłam świadkiem "usypiania" myszy laboratoryjnych, które polegało na sprawdzeniu jak daleko można odciągnąć główkę od tułowia.
ale to jest humanitarna metoda - jeśli zrobiona szybko i sprawnie to nie ma w tym nic nadzwyczajnego. I nie chcę zabrzmieć brutalnie, ale jak człowiek zbyt wiele siły użyje przy takim odciąganiu to się główka może urwać, ale i tak jest to metoda humanitarna - gorzej jak siły użyje się zbyt mało.
AniaCk - Śro Lis 30, 2011 23:23

Ja rozumiem, tylko widzę, że teraz połowa osób uważa, że nie reaguję na znęcanie nad zwierzętami :roll:
mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:23

Ok, przebrnęłam przez 13 stron tematu, przeczytałam dokładnie i ze zrozumieniem WSZYSTKIE posty i wydaje mi się, że teraz mogę się jakoś wypowiedzieć odnośnie tego tematu i całej dyskusji.

MOIM zdaniem zrówno szczury z laba, z zoologa, pseudo, karmówki, czy wpadki maja takie same prawa do życia. Nie jesteśmy w stanie całkowicie obiektywnie stwierdzić, które z nich są "lepsze, ktorym lepiej pomóc. Rozumiem, że wyciąganie szczurów z labów nic nie daje na dłuższą metę, nie jest to działanie długofalowe i zabieranie ich co tydzień jest bezsensowne. Jednak jeśli mamy zgłoszenie, prośbę pomocy kilku ogonkom, które mogą zostać uratowane i dożyć starości w kochajacych domkach, które jesteśmy w stanie zapewnić, to pomóżmy im. Właśnie na tym według mnie polega pomoc. To samo z pseudo/terrarystami/zoologami-jeśli chcą oddać za darmo(bądźmy szczerzy-dletego, że nie opłaca im się ich trzymać), to też warto pomóc jeśli mamy taką realną możliwość. Każdy szczur zasługuje na dobry DS.

Co do tematu usypiania... Prawda jest taka, że nie ma większego znaczenia, czy uśpimy ślepy miot, czy odchowany i tak ZABIJAMY szczury. Nie twierdzę, że to jest złe, bo jeśli wiemy, że nie mamy warunków na zapewnienie DS szczurom, to co mamy zrobić-wyrzucić je/wypuścić, ale nie zabić?! Nie bądźmy obłudni, uśpienie=śmierć. Tak samo czuje to dorosły szczur, jak i osesek. W usypianiu chodzi tylko i wyłącznie o mniejsze zło...

Jestem członkiem SPS i bardzo zalezy mi na zmianach, nad którymi ostatnio bardzo intensywnie pracujemy(zachęcam do wypowiedzi na temat przeksztalceń na naszym forum, bo może to być nam pomocne we współpracy, a w konsekwencji szczurom ;) ). Udzielam się taż czynnie w powstawaniu nowego Stowarzyszenia i bardzo nie chciałabym, żebyśmy sięza sobą kłócili-współpraca bedzie dla wszytskich dużo lepsza. Klauduśkę często zbyt ponoszą emocje, o co ja również się na Nią denerwuję, ale to nie powód, żeby na siebie nawzajem naskakiwac i uprzedzać się do nowego Stowarzyszenia ;) Co do linka, to nie wiem, czy mogę go tutaj podać(z tego, co wiem, nie ma zgody ze strony mogów Allo), ale mimo to wkleję go: http://szczuraski.aq.pl/forum/ ,najwyżej jakiś mod mi go wytnie z posta. Liczę, że chodziaż parę osób wypowie się na temat powstającego Stowarzyszeniai zawiąże się ogólna współpraca między WSZYSTKIMI osobami, którym los szczurów nie jest obojętny ;)

EpKee - Śro Lis 30, 2011 23:27

Off-Topic:
Zgoda jest, ale osobne podlinkowanie z głównej i forum bazarkowe będzie dopiero wtedy, kiedy forum stowarzyszenia będzie już finalne, a całe stowarzyszenie zarejestrowane, nie wiem skąd pomysł, że nie zgadzamy się na podawanie linka.

Anonymous - Śro Lis 30, 2011 23:27

AniaCk napisał/a:
Jak dla mnie fakt, że ktoś pisze, że powinny być uśpione, lub że nie potrzebują żadnego ratunku, jest równoznaczne z tym co napisałam wyżej.

to naucz się najpierw czytać ze zrozumieniem, a potem zaczynaj dyskusję, bo inaczej jest to kompletnie bezsensowne...

no przepraszam za wycieczkę osobistą, ale taka prawda... jedna czyta kilka postów na wyrywki, druga czyta to co chce wyczytać. to ma być poważne podejście do sprawy przedstawicieli nowego stowarzyszenia? weźcie się ludzie nie ośmieszajcie... :roll:

mmarcioszka - Śro Lis 30, 2011 23:29

Off-Topic:
EpKee napisał/a:
Off-Topic:
Zgoda jest, ale osobne podlinkowanie z głównej i forum bazarkowe będzie dopiero wtedy, kiedy forum stowarzyszenia będzie już finalne, a całe stowarzyszenie zarejestrowane, nie wiem skąd pomysł, że nie zgadzamy się na podawanie linka.

Ok, rozumiem i bardzo dziękuję za wyjasnienie sparawy ;)

MadziaK - Śro Lis 30, 2011 23:29

Asmena napisał/a:
Off-Topic:
Cytat:
z tego co wiem forum nowego stowarzyszenia jest dostępne wyłącznie dla osób zainteresowanych, nie dla wszystkich, bo padły też prośby o link.

Ja przepraszam, ale co to za dziwaczna polityka?... Jak mam poznać stowarzyszenie, jak mam mu ZAUFAĆ, skoro się chowa po kątach?...

Stowarzyszenie jeszcze nie powstało nie ma nazwy nie jest nigdzie zarejestrowane. Jest tylko forum gdzie każdy może napisać czego od takiego stowarzyszenia oczekuje, w czym mógł by pomóc itp. W związku z tym, nie ma oficjalnego stanowiska stowarzyszenia w żadnej poruszanej tu sprawie. Są tylko wypowiedzi osób które chciały by stworzyć coś fajnego i pomagać ogonom. Regulamin niestety zabrania mi reklamowania innego forum. Nie jest ono w żaden sposób tajne i tylko dla wybranych. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na PW. mmarciosza usuń proszę tego linka nie mamy na to zgody.

o sorki nie odswieżyło mi się nie widziałam posta EpKee

Asmena - Śro Lis 30, 2011 23:31

mmarcioszka napisał/a:
Nie jesteśmy w stanie całkowicie obiektywnie stwierdzić, które z nich są "lepsze, ktorym lepiej pomóc.

Ale tu nie ma 'LEPSZE'. Są tylko 'BARDZIEJ'- bardziej potrzebujące pomocy.
No sorry, wiem, że nie jesteśmy bogami, ale naprawdę- trochę rozsądku i CHŁODNEJ (tak, chłodnej, bez domieszki ludzkich uczuć) kalkulacji. Nie co się opłaca dla nas, ale dla nich, szczurów. Na krótką metę i na długą.

mmarcioszka napisał/a:
Co do tematu usypiania... Prawda jest taka, że nie ma większego znaczenia, czy uśpimy ślepy miot, czy odchowany i tak ZABIJAMY szczury. Nie twierdzę, że to jest złe, bo jeśli wiemy, że nie mamy warunków na zapewnienie DS szczurom, to co mamy zrobić-wyrzucić je/wypuścić, ale nie zabić?! Nie bądźmy obłudni, uśpienie=śmierć. Tak samo czuje to dorosły szczur, jak i osesek. W usypianiu chodzi tylko i wyłącznie o mniejsze zło...

No właśnie. I jeszcze trochę chłodnej kalkulacji: któreś do uśpienia muszą iść, nie ma innej rady. Te z laba zostaną humanitarnie uśpione w labie, lab za to zapłaci. Lepiej więc zachować te x zł w stowarzyszeniu i przeznaczyć na dofinansowanie jakiejkolwiek akcji.

mmarcioszka napisał/a:
Każdy szczur zasługuje na dobry DS.

Oczywiście. Ale na tym forum jest ograniczona ilość użytkowników. Na orgach, SPSie też. Niestety, ale czasem trzeba wybrać, nie ma innej opcji.

Anonymous - Śro Lis 30, 2011 23:32

mmarcioszka napisał/a:
Jednak jeśli mamy zgłoszenie, prośbę pomocy kilku ogonkom, które mogą zostać uratowane i dożyć starości w kochajacych domkach, które jesteśmy w stanie zapewnić, to pomóżmy im.

1. kilku. dla mnie 55 to nie jest "kilka"
2. dożyć starości - o "dożywaniu starości" przez labinosy wiele już zostało powiedziane...
3. jesteście w stanie zapewnić domki - fajnie, ale czemu odbywa się to kosztem innych szczurów, które równie bardzo tych domków potrzebowały?

Asmena - Śro Lis 30, 2011 23:34

Off-Topic:
MadziaK napisał/a:
Stowarzyszenie jeszcze nie powstało nie ma nazwy nie jest nigdzie zarejestrowane. Jest tylko forum gdzie każdy może napisać czego od takiego stowarzyszenia oczekuje, w czym mógł by pomóc itp.

Akurat w tym konkretnym przypadku to nie ma różnicy. Obojętnie, czy chcę wstąpić do gotowego stowarzyszenia, czy pomóc w jego tworzeniu- zaufanie musi być, bo bez niego ani rusz. Ale to było nieporozumienie wynikające z posta Diunelli, już zostało wyjaśnione ;)

Devona - Śro Lis 30, 2011 23:35

AniaCk napisał/a:
Jak dla mnie fakt, że ktoś pisze, że powinny być uśpione, lub że nie potrzebują żadnego ratunku, jest równoznaczne z tym co napisałam wyżej.
A moim zdaniem to jest parafraza cudzych wypowiedzi, co niestety oznacza ich modyfikację i zachowanie "ogólnego" sensu w tym wypadku nie jest wystarczające.
AniaCk napisał/a:
Ups, wybaczcie, przecież nie można mieć swojego subiektywnego zdania.
Organizacje broniące praw zwierząt powinny się opierać na potwierdzonej wiedzy o wartości naukowej, a nie subiektywnej opinii swoich członków :roll: .
AniaCk napisał/a:
Myślałam, że to zrozumiałe o czym pisałam, ale widzę, że nie.
Przepraszam, ale sformułowanie "sprawdzanie jak daleko można odciągnąć główkę od tułowia" nie podawało wprost informacji, że w wyniku tych działań następowała śmierć, a już na pewno nie "doczytałam między wierszami" o natychmiastowym, bezbolesnym zgonie. Wydaje mi się, że ten ton wymądrzania się jest zbędny, bo ja też mogę napisać tutaj o mnóstwie rzeczy, na których nie znasz się szczegółowo, a później ironicznie komentować Twoje reakcje.

Zostawię jednak już tę część wątku, bo dla mnie to prowokacja - jeśli eutanazja była natychmiastowa i bezbolesna, to nie wiem, na czym polega problem? Chciałabym jednak wrócić do moich wcześniejszych pytań. Pojawiały się tutaj inne informacje dotyczące niehumanitarnego uśmiercania i wypuszczania na wolność, a także sporo innych wypowiedzi dotyczących uzasadnienia działania nowego stowarzyszenia. Link do forum już mam, przy okazji przestudiuję tę stronę, ale na moje pytania nadal nie uzyskałam odpowiedzi.

AniaCk - Śro Lis 30, 2011 23:35

Umiem czytać ze zrozumieniem. Jak wydaje Ci się, że nie, to już nie mój problem.

Dobranoc wszystkim.
Czytanie postów w których ktoś po raz kolejny będzie najeżdżał na nowe stowarzyszenie na podstawie wypowiedzi użytkowników, co do których nie mają pewności, czy w ogóle będą jego członkami czy nie, jest męczące.

Wampiwor - Śro Lis 30, 2011 23:37

MadziaK napisał/a:

Stowarzyszenie jeszcze nie powstało nie ma nazwy nie jest nigdzie zarejestrowane. Jest tylko forum gdzie każdy może napisać czego od takiego stowarzyszenia oczekuje, w czym mógł by pomóc itp. W związku z tym, nie ma oficjalnego stanowiska stowarzyszenia w żadnej poruszanej tu sprawie. Są tylko wypowiedzi osób które chciały by stworzyć coś fajnego i pomagać ogonom.
Więc nie powołujcie się na to "stowarzyszenie", skoro nie istnieje. Wybierajcie lepszych reprezentantów i... może jednak spróbujcie popracować nad PR? Po krótkiej, acz dość wnikliwej lekturze Waszego forum mogę stwierdzić, że wygląda to, zupełnie z boku, jak zabawa, a nie poważna sprawa. O takie będziemy mieć koszulki, takie legitymacje i pieniądze już wiemy na co wydamy, ale nie wiemy co sobą reprezentujemy, nie bardzo umiemy zrobić coś oprócz stronki na fejsie i pieniędzy też nie mamy, bo i skąd. Trochę powagi - jak chcecie coś robić to róbcie to porządnie.
AniaCk - Śro Lis 30, 2011 23:37

Devona napisał/a:
A moim zdaniem to jest parafraza cudzych wypowiedzi, co niestety oznacza ich modyfikację i zachowanie "ogólnego" sensu w tym wypadku nie jest wystarczające.

Za każdym razem trzeba cytować wszystko??

Cytat:
ja też mogę napisać tutaj o mnóstwie rzeczy, na których nie znasz się szczegółowo, a później ironicznie komentować Twoje reakcje.

Aż dziwne, że tak dobrze mnie znasz i wiesz jaki mam zakres wiedzy na różne tematy. Z chęcią poczytam o tym na pw :)

Devona - Śro Lis 30, 2011 23:40

Wampiwor napisał/a:
Więc nie powołujcie się na to "stowarzyszenie", skoro nie istnieje. Wybierajcie lepszych reprezentantów
W trakcie pisania mojego postu pojawiły się już odpowiedzi na moje pytania. W związku z tym mogę się tylko zgodzić z powyższym cytatem.

AniaCk napisał/a:
Dobranoc wszystkim.
Czytanie postów w których ktoś po raz kolejny będzie najeżdżał na nowe stowarzyszenie na podstawie wypowiedzi użytkowników, co do których nie mają pewności, czy w ogóle będą jego członkami czy nie, jest męczące.
Takie wypowiedzi robią tylko antyreklamę :roll: . Rozumiem, że osoby wypowiadające się tutaj na temat tego planowanego stowarzyszenia nie biorą udziału w jego tworzeniu?