Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 22:24
Karena, mmarcioszka, ja wiem, że tu dużo się pojawia, ale może wytłumaczę, zanim sama sobie stąd pójdę i długo nie wrócę: wersja Asaurusa nie wyklucza zdjęć, przeciwnie. Jedno, co jest inaczej, to fakt, że jest miejsce na trzy fotografie przy obcięciu części tekstu.
Ta wolna przestrzeń w projekcie jest właśnie na zdjęcia. Tylko Asaurus żadnych nie wstawił, bo nie znalazł takich, z których dobrze i estetycznie dałby radę wyciąć szczury w całości.
Przepraszam, jeśli teraz kogoś urażę, bo podkreślam oczywistości, ale to serio irytuje, kiedy opinia wyrażana ma się nijak do stanu faktycznego.
Ja swoją część wykonałam, Asaurus dorzucił od siebie proponowany układ ulotki, czcionek oraz wyróżnień. Dzięki temu można sobie lepiej wyobrazić, ile faktycznie miejsca zajmuje wydawałoby się mało tekstu.
L. - Nie Mar 10, 2013 22:27
mmarcioszka, są ładne zdjęcia w dobrej jakości, które można użyć w ulotce
http://forum.szczury.biz/...er=asc&start=30
ale..
pszczółka napisał/a: | nadają sie świetnie ale tylko na stronę tytulowa, bo nie są tematyczne. |
Czasami trzeba zrezygnować ze zdjęć tematycznych na rzecz jakości.
Lepiej wstawić 2-3 super zdjęcie ładnego szczura przyciągającego wzrok niż na siłę upychać coś tematycznego. Ale to moje osobiste zdanie.
mmarcioszka - Nie Mar 10, 2013 22:31
Ok po prostu nigdzie nie było wspomniane, że będą jeszcze zdjęcia. Odniosłam raczej wrażenie, że tak już ma wyglądać ulotka.
Zgadzam się, że trzy dobre zdjęcia szczurów po prostu będą lepsze niż wybrane i upchane na siłę tematyczne/
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 22:33
mmarcioszka,
Asaurus napisał/a: | Potrzeba zdjęć na pierwszą i trzecią stronę, tam gdzie jest wolne miejsce. Takie, żeby można było łatwo wyciąć same szczury z tła, czyli na jednolitym, jasnym tle, zdjęcia oczywiście ostre i w dużej rozdzielczości. |
było, tylko trochę zginęło w natłoku.
Pyl - Nie Mar 10, 2013 22:34
L., to nie jedyne zdjęcia. pszczółka prosiła o wysyłanie na jej konto. Pozwólmy jej się wypowiedzieć jak wróci z wyjazdu.
L. - Nie Mar 10, 2013 22:39
Layla napisał/a: | Cytat:
L., a ja poszła do sklepu.
Ja też. |
Niestety, ale w tym temacie nie mogę odpowiadać za wszystkich.
Nie mam prawa, a nawet żadnego paragrafu wewnętrznego Stowarzyszenia na to, aby zmusić hodowce to rzetelnego prowadzenia czy posiadania strony w ogóle.
Mogę się odwołać do reklamy, do tego w jakim sposób odbierają to potencjalni nabywcy, ale to wciąż będzie decyzja tego jednego hodowcy.
Jak już pisałam ja rozumiem i doceniam wartość posiadania strony internetowej - dlatego o swoją dbam jak mogę. I jak część wie, w ostatnich miesiącach zainwestowałam w nią, nie tylko sporo pracy i czasu ale także pieniążków ; p
Reasumując polecam jeszcze raz indywidualne zgłoszenie swojej uwagi/zażalenia do tego hodowcy.
[ Dodano: Nie Mar 10, 2013 22:40 ]
Pyl napisał/a: | L., to nie jedyne zdjęcia. pszczółka prosiła o wysyłanie na jej konto. Pozwólmy jej się wypowiedzieć jak wróci z wyjazdu. |
Mhm, bo ja pokierowałam się słowami Asaurusa:
Cytat: | Co do zdjęć, przejrzałem to, co było podsyłane, niestety nic się nie nadaje w moim mniemaniu. |
pszczoła - Nie Mar 10, 2013 22:42
No ej, gdzie ja napisałam ze tematyczne maja być na siłę wybrane? Albo ze maja być słabej jakości czy w małej rozdzielczości? Bo sobie pójdę no
Do tej pory dostałam zdjęcia od Radzia (ale mimo że ładne mają w większości ciapane tło), od Mao w tematyce stadnosci i weterynaryjne, od Bel na okładkę. Jeśli ktoś jeszcze wysyłał i nie został wymieniony to znaczy ze jeszcze ich nie odczytalam (telefon ).
Rozmawiałam także z maris i wuwuna, obiecaly coś zorganizować, szczerze mówiąc bardzo na to licze
W ostateczności wybierzemy coś z zasobów SHSRP.
mmarcioszka - Nie Mar 10, 2013 22:45
Off-Topic: | pszczółka, grzecznie czekamy na zdjęcia, nie podejrzewam Cię o wybranie "kiepskich" |
Pyl - Nie Mar 10, 2013 22:48
I ja się jednak wypowiem, choć miałam siedzieć dziś cicho, bo może mną zbytnie emocje rządzą.
Mi nie zginęła w natłoku informacja o dwóch planowanych zdjęciach i moją opinię wyrażałam wiedząc, że "coś się tam wciśnie". Ale sedno w tym, że koncepcja, do nad którą też nieco czasu spędziłam (i nikomu tego wypominać nie zamierzam) i której wcześniej nikt nie oprotestował zakładała pewien porządek, podział na "sekcje" tematyczne i sporą ilość zdjęć.
Stąd moje zdziwienie (żal?), że zostało "tak ot" zmienione bez wyjaśnienia, bez uzasadnienia. Bo to nie jest kwesta tego czy "mi pasuje" tylko pewnych założeń. Po to spisywałam te założenia, żeby można je było dyskutować i zmieniać. Ale zmienianie bez dyskusji rodzi bunt.
I ja nie chcę wywalić do kosza niczyjej roboty, nie chcę nikogo zmuszać do mojej czy nie mojej koncepcji. Sama prosiłam o spojrzenie okiem grafika i marketingowca. Bo celem jest posiadanie DOBREJ ulotki, dzięki której trafimy do odbiorców. Ja nie wiem jaka ulotka jest najlepsza. Jeśli ktoś mi uzasadni, że Asaurusa to będę kochać tę ulotkę.
Tylko na przyszłość (do też do mnie, wiem) - nie pozabijajmy się o ulotkę
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 22:49
L., bo część zdjęć dostałam od pszczółki i ja, te przeglądał Asaurus, szukając dobrego do edycji. Często te świetne ujęciowo są jednocześnie niewdzięczne w obróbce pod wydruk.
L. - Nie Mar 10, 2013 22:55
AngelsDream, mhm
pszczółka napisał/a: | Rozmawiałam także z maris i wuwuna, obiecaly coś zorganizować, szczerze mówiąc bardzo na to licze |
extra
oby.
no to nie jest tak źle jakby się wydawało : P
ps. może moje wypowiedzi czasami na to nie wskazują, ale ja tam podchodze do tego totalnie na lajcie ; p
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 23:00
L. napisał/a: | ale ja tam podchodze do tego totalnie na lajcie ; p |
A ja przeciwnie, temat mnie zmęczył, także próbą, by każdemu dogodzić. Po dziesiątym pokazaniu palcem, co może być lepiej, entuzjazm opadł.
Ale tekst jest, napisany z zapasem, więc można go ciąć i giąć: w tej kwestii ja swoje zadanie wykonałam i to mnie cieszy.
mmarcioszka - Nie Mar 10, 2013 23:05
AngelsDream napisał/a: |
A ja przeciwnie, temat mnie zmęczył, także próbą, by każdemu dogodzić. Po dziesiątym pokazaniu palcem, co może być lepiej, entuzjazm opadł.
|
Przepraszam, ale wydaje mi się, że o to poniekąd chodzi - żeby ulotka była jak najlepsza, a do tego potrzeba wielu opinii i ewentualnych poprawek/zmian/udoskonaleń od pierwszego etapu tworzenia do samego końca.
Przykro mi, że próbując pomóc i spojrzeć na ulotkę "z boku" zniechęcam Cię do pracy nad tym projektem.
Asaurus - Nie Mar 10, 2013 23:12
Pyl, dyskusje na 10 stron w powietrzu nic nie dadzą, trzeba zrobić projekt w konkretnych ramach marginesów i szpalt, bez tego ani rusz. Dostałem tekst w pliku, format ulotki i że mają tam być jeszcze jakieś zdjęcia. Wcisnąłem tekst tak, aby się mieścił i był w miarę sensownie ułożony z założeniem, że ulotka będzie działała w dwóch trybach, złożonym gdzie widać tylko 1. stronę, tą z tytułem i jakąś grafiką i zdjęciami oraz 2. stronę z ogólnym opisem szczurów i odwołaniem do for internetowych. To ma przyciągnąć uwagę kolorowymi zdjęciami milusich ogonów, po czym jak ktoś weźmie ulotkę do ręki odwróci ją i przeczyta pierwsze 3 zdania to albo ją odłoży na stół lub wywali albo się zaciekawi i zajrzy do środka. Tutaj przechodzimy do drugiego trybu działania ulotki, po otwarciu. Dlatego w środku (4 - 6. strona) mamy wszystkie informacje tekstowe, w blokach tematycznych, z najważniejszymi hasłami powiększoną czcionką i pogrubieniem odpowiednich treści w samych zdaniach. Tutaj nie potrzeba zdjęć, bo jak już ktoś zajrzał do środka to albo przeczyta, bo go zaciekawi treść, albo i tak wywali papier do kosza (chociaż raczej na podłogę). Można co najwyżej wstawić kilka małych szczurków wystających gdzieś spomiędzy tekstu, ale muszą być one wycięte z tła.
Napisałem wcześniej jak teraz można modyfikować to co zaproponowałem, aby uzyskać to co chcesz, ty rządzisz, twój wybór. Jeżeli chcesz, napisz co i jak zmienić, konkret + nadal potrzebuję zdjęcia, bo nie mam żadnych nadających się. Jak napisałem wcześniej: całe, nieobcięte szczury, na jednolitym jasnym tle, w wysokiej rozdzielczości, zdjęcie ostre i nie mam na myśli odsyłania do entej strony tematu z linkami do galerii, w której są zdjęcia powklejane po 6 na małe graficzki.
AngelsDream - Nie Mar 10, 2013 23:12
mmarcioszka, nie, to bardzo dobrze, że było tyle uwag i poprawek.
Tylko to też obciąża i potrafi naprawdę zmęczyć. To wszystko. Z mojej strony nie ma żalu ani pretensji o uwagi, bo uwagi były i są konieczne, żeby projekt, a więc sama ulotka także, stał na wysokim poziomie. Jest tylko stwierdzenie faktu, że rzemieślnik od pisania się zmęczył na ten moment, zwłaszcza że ja - jak każdy - mam nie tylko to do zrobienia, ale np. aktualizację listy imion SHSRPowych szczurów, co też jest dłubaniną, którą co jakiś czas zrobić po prostu trzeba i już.
|
|
|