To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Samiec czy samica? - jakiej płci wybrać szczura?

Marca - Czw Wrz 16, 2010 13:53

Mam dwóch chłopców. Młodych w miarę(6 i 7 miesięcy). Bija się często- bez żadnej krwi, latającego futra. Raz bardziej w formie zabawy, raz z powodu hierarchii albo jakiegoś zgrzytu. Taka ich natura. To normalne, że szczury się trochę kotłują. A potem i tak spią razem, przytulone do siebie.

Na wybiegu nigdy mnie nie olewają dlatego, że są dwa. Albo się gonią razem, albo każdy zajmuje się czymś innym. Albo biegają po mnie i się tulą- Innymi słowy robią to, na co mają ochotę. I ich ilość tego nie zmieni.

Nie chcesz skazywać zwierzęcia na cierpienie i twierdzisz, że dobry właściciel widzi, kiedy zwierzę cierpi. Owszem. Ale prawdziwie kochający właściciel zapobiega cierpieniu.

Anonymous - Czw Wrz 16, 2010 14:19

To tak jak bys Ty mieszkala, nie z wlasnej woli gdzies na odludzi otoczona np. samymi psami, bez jakiegokolwiek kontaktu z ludzmi. Pies to podobno najlepszy przyjaciel czlowieka, ale czy byloby ci dobrze?

Szczury sie bija, to normalne. Jak sie mieszka z kims 24h to czasami jest cos o co mozna sie poklocic. Ale to nei znaczy, ze od razu trzeba je rozdzielac.

Cytres - Czw Lis 04, 2010 17:13
Temat postu: Płeć-różnice w zachowaniu?
Wiem że mocz szczurów ale wdług niektórych szczury mogą wydzielać nieprzyjemny zapach a zwłaszcza samce,czy to prawda?
Czy są jekieś różnice w zachwaniu pomiędzy samcem a samicą?

Anomalia - Czw Lis 04, 2010 17:21

Jest już taki temat, wystarczy poszukać...
Cytres - Czw Lis 04, 2010 17:25

Dobrze poszukam ale odpowiedzi udzielić nie możesz?
Bel - Czw Lis 04, 2010 17:31

samce są bardziej leniwe.Choć nie jest to regułą.Samiczki wszędobylskie i ciekawskie.Mało która tak jak samce chce leżeć u właściciela na kolanach ;)
Następnym razem nie idź na łatwiznę tylko poszukaj w tematach ;)

Rissa - Czw Lis 04, 2010 17:32

Tak, po moich dwóch samcach klatkę myję codziennie, jednak ten specyficzny szczurzy zapach utrzymuje się cały czas, z czego niektórzy członkowie mojej rodziny nie są zachwyceni. Poza tym parę dni zwłoki owocują tym, że do pokoju nie da się wejść, a szczury trzeba wyszorować, bo kropelki moczu w miejscu gdzie jedzą i spią jakoś w ogóle im nie przeszkadzają :wink:
Cytres - Czw Lis 04, 2010 17:41

a czy samiec tak spokojnie jak na kolanach będzie siedział na ramieniu?z tego co rozumiem samce strasznie śmierdzą czy nie jest to regułą?
Ja na codzienne mycie klatki czasu nie mam więc muszę zrezygnować z kupna samca?

Bel - Czw Lis 04, 2010 17:55

Cytres, jeśli nie masz czasu na codzienną pielęgnację to lepiej kup sobie szczura z ikei pluszowego :D samice też mają swój zapach.
Cytres - Czw Lis 04, 2010 18:00

chodzi mi o mycie klatki!bo ten czas mogę poświęcić na zabawę ze szczurkiem więc zamiast sprzątać klatkę mogę mu więcej czasu
Bel - Czw Lis 04, 2010 18:55

Cytres, z jednym?
Cytres - Czw Lis 04, 2010 18:58

albo z dwoma
Bel - Czw Lis 04, 2010 19:01

Cytres, to z jednym albo z dwoma zdecyduj się.Temat dlaczego szczur musi mieć szczurzego kompana jest oklepany tak samo jak kupowanie szczurów w zoologu.Szczur to zwierzę stadne.
Cytres - Czw Lis 04, 2010 19:06

Z DWOMA.Na razie wchodzę w temat szczUrów.Czy samiec ''śmierdzi" bardziej od samicy bo tego się nie dowiedziałem w końcu.

[ Komentarz dodany przez: babyduck: Czw Lis 04, 2010 23:46 ]
Pisząc na szczurzym forum wypadałoby wiedzieć, jak się pisze "szczur". Zwracaj uwagę na pisownię.

Bel - Czw Lis 04, 2010 19:11

Cytres, poszukaj w tematach to się dowiesz ;) nie ma reguły kto bardziej.