Odżywianie - Przepisy na domowe smakołyki dla szczurów
jancia - Nie Mar 11, 2012 12:40
Zamówiłam tę ucztę- była w promocji w zooplusie. Jak będzie im smakować, to będę kupować Granulat też mają- lubią tropifita, Chrupią też ze smakiem otręby z jabłkiem.
Devona - Nie Mar 11, 2012 14:47
Off-Topic: | jancia.sz napisał/a: | Granulat też mają- lubią tropifita | Nie znam tej firmy, ale zdaje się, że polska, a polskim komercyjnym producentom nie ufam . Polecam Rat&Mouse Pro, Rat Complete, Bephar Care+ i karmę laboratoryjną Labofeed. |
jancia - Nie Mar 11, 2012 15:06
Tropifit Rat- nie będę tu śmiecić linkami- wpisz w google to wyskoczy. Versele Laga też kupuję, ale staram się też dawać im dużo warzyw. Z wykluczeniem ziemniaków oczywiście. A co myślisz o żółtku jajka? Moje je uwielbiają
Alexis - Nie Mar 11, 2012 15:16
jancia.sz, ja na początku mojej szczurowej kariery dawałam tropifit rat i moim zdaniem miał za dużo zbóż, które potem musiałam wywalać, bo niezjedzone. Chyba że jakoś zmienili skład ostatnio i jest bardziej urozmaicony. Potem się przerzuciłam na Beaphar XtraVital na zmianę z Versele Lagą Rat Nature i mało co zostawało
jancia - Nie Mar 11, 2012 15:30
Alexis, chodzi o to, że ja chcę Eda z lekka odchudzić a ten Tropifit jest z granulatem "Jego głównym składnikiem jest granulat zbożowy uzyskany metodą ekstruzji"
Nie uważam tego za karmę wysokich lotów jak versele laga, ale Beapharu w ogóle nie chciały jesć. Versele uwielbiają, ale też przesadzać z tym nie można....
Uploaded with ImageShack.us
Tu zamieszczam Franka - ogromnego kotleta mojego. Nie chcę żeby Ed teraz tak wyglądał...
Kluska - Nie Mar 11, 2012 15:48
Rzeczywiście niezły z niego kotlecik
Przyda mu się mała dieta
jancia - Nie Mar 11, 2012 15:52
Kluska, Franek od 2 tygodni za TM...wątroba nie zmetabolizowała narkozy A teraz Ed mi się powoli powiększa. Ogólnie jako rodzeństwo ok. 8-9 mieiąca życia zrobili się strasznie leniwi. Jeszcze nigdy nie miałam tak leniwych szczurów. Harry po wylewie latał po podłodze z sparaliżowaną połową ciałka...a ten leniwy Ed by tylko leżakował. Zmuszam go do aktywności, ale mnie oszukuje i wbiega za kanapę i tam sobie siedzi. Eh..
Kluska - Nie Mar 11, 2012 15:54
Oj...
Tak mi przykro
jancia - Nie Mar 11, 2012 15:57
Mam teraz nauczkę, ze szczupłe szczury maja większe szanse na zmetabolizowanie narkozy.
Staram się teraz postępować zgodnie z wytycznymi dr. Ani dotyczącymi żywienia. Zero słodkiego- warzywa, granulat . Białko w odstawkę.
Kelpie - Pon Mar 12, 2012 15:02
jancia.sz, dania "na słodko" próbowałam dać małym dwa razy, za każdym razem nie tknęły, tzn liznęły 3 razy i się wypięły na takie żarcie. Spokojnie, nie przesadzam z przesładzaniem im życia
Cytat: | Więcej warzyw i mniej białka kochana. |
Warzywa występują codziennie. Owoców mniej, bo nie bardzo im smakują, ale z tego co AngelsDream napisała, to nawet dobrze
Cytat: | Kelpie, mieszasz szczurom gotowane żołądki, gotowane burak i ryż, czy miałaś na myśli raczej obiadowe danie? Ja się staram unikać podawania szczurom "ludzkiego" jedzenia, ale jeśli chodziło o żołądki z wody i Twoje szczury je chętnie jedzą, to może spróbowałabym swoim podać. |
Devona, oczywiście ugotowałam bez przypraw, "szczurasowe" nie "ludzkie" jedzenie wszystko gotowane w wodzie bez dodatków przypraw etc. Nie wiem jak same żołądki, ale w takiej mieszance bardzo im smakowało!
Devona - Pon Mar 12, 2012 20:30
jancia.sz napisał/a: | A co myślisz o żółtku jajka? Moje je uwielbiają | Wszystkie moje szczury jedzą jajka bardzo umiarkowanym entuzjazmem . jancia.sz napisał/a: | chodzi o to, że ja chcę Eda z lekka odchudzić a ten Tropifit jest z granulatem "Jego głównym składnikiem jest granulat zbożowy uzyskany metodą ekstruzji"
Nie uważam tego za karmę wysokich lotów jak versele laga, ale Beapharu w ogóle nie chciały jesć. Versele uwielbiają, ale też przesadzać z tym nie można.... | Tylko, że do odchudzaniu najlepiej sprzyja karma, która składa się tylko z granulatu , nie w większości i ważne też, z czego jest ten granulat zrobiony, Tropifit to raczej jakość słaba niż średnia. Najlepiej jeszcze, żeby karma była stosunkowo niskokaloryczna (np. Labofeed, Rat&Mouse Pro). Moje szczury granulat Beaphara uwielbiają, za to np. mieszankę typu musli tej firmy nie bardzo, większą część wyrzucały z miski i mieszały ze ściółką. Całkiem chętnie od początku jadły Rat Complete. Poza tym jeśli chcesz naprawdę odchudzić szczura, a ten na zdjęciu wygląda na takiego, który tego potrzebuje , to najlepszą metodą jest podawanie samego granulatu i ograniczenie prawie do zera dodatkowych "przekąsek" (u mnie podczas odchudzania jednego z kastratów była taka właśnie dieta i w końcu udało się trochę zredukować wagę, przekąska oznaczała mały kawałek lekkostrawnego warzywa, czyli np. plasterek ogórka lub nietuczącego owocu, np. pół truskawki, oczywiście jedna przekąska dziennie). Kelpie napisał/a: | Devona, oczywiście ugotowałam bez przypraw, "szczurasowe" nie "ludzkie" jedzenie wszystko gotowane w wodzie bez dodatków przypraw etc. Nie wiem jak same żołądki, ale w takiej mieszance bardzo im smakowało! | Muszę to przemyśleć, chociaż się okropnie brzydzę podrobów, zwłaszcza gotowanych .
Kelpie - Pon Mar 12, 2012 20:42
Cytat: | Muszę to przemyśleć, chociaż się okropnie brzydzę podrobów, zwłaszcza gotowanych . |
Devona, też od zawsze się brzydziłam, flaków i tym podobnych nie tknę. Żołądki też mają słaby wygląd, ale któregoś pięknego dnia przekonałam się, to naprawdę smaczne mięsko! A żołądki z gęsi to już w ogóle! Także kiedy mama gotuje naszemu psiakowi takie żołądki, zawsze ukradnę kilka (mój ojciec również ), teraz nawet więcej bo jeszcze dla ogoniastych
Devona - Pon Mar 12, 2012 21:15
Kelpie, od niedawna nie jestem już wege, jednak żołądków nie tknę, to jest koszmar mojego dzieciństwa , ale muszę sprawdzić, co na to szczury.
Błagam, popraw to "przydzę" w cytacie , aż nie wierzę, że tak napisałam , muszę być bardzo przemęczona .
Martini - Pon Mar 12, 2012 21:23
Off-Topic: | Devona, a ja w dzieciństwie uwielbiałam, podobnie jak płucka ponoć, a potem mi przeszło. Teraz wracam, razem ze szczurami:) Lubią podroby. Ale the best jest gotowana szyjka z indyka |
Kelpie - Pon Mar 12, 2012 21:45
Off-Topic: | ja w dzieciństwie zajadałam się skórami z gotowanego kurczaka teraz na sam widok robi mi się niedobrze! Wątróbki, flaczków i innych tego typu "specjałów" nie tknę do dziś, a do żołądków sama się zmusiłam, żeby spróbować i są naprawdę smaczne |
Cytat: | Błagam, popraw to "przydzę" w cytacie |
Off-Topic: | poprawione choć nawet nie zwróciłam uwagi, że jest tam "P" |
|
|
|