To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leki - Scanomune/BetaGlukan i pochodne - lek na cale zlo?

fen - Czw Sie 04, 2011 17:50

Zaszkodzić pewnie nie zaszkodzi skoro weci to wszystkim piszą :D
Ciekawa jestem na co receptę dostanie jutro mój Pacio xD

Kasik - Czw Sie 04, 2011 17:53

Lek osłonowy nie ma wpływu na wchłanialność antybiotyku czy beta-glukanu, bo to są po prostu bakterie kwasu mlekowego. Podaje się je, ponieważ te bytujące w jelitach są wybijane antybiotykiem a są nam niezbędne, więc trzeba wprowadzić nowe bakterie. Najlepiej podawać beta-glukan później lub wcześniej niż antybiotyk, żeby mieć pewność, że nie będzie interakcji, natomiast lek osłonowy można podawać dowolnie, dla ludzi podaje się podczas posiłku, więc myślę, że nie ma przeszkód, byś w jedzonku wymieszała beta i Biotyk.
pizmol - Czw Sie 04, 2011 17:55

no ok, czyli beta rano a antybiotyk wieczorem :) dzienx!
Nashi - Pią Sie 12, 2011 16:39

Czy beta glukan rozrobiony z jogurtem/gerberkiem można przechowywać w lodówce? Jeśli tak to jak długo?
Kasik - Pią Sie 12, 2011 20:36

Wg. mnie tak, 3 dni max, choć w gerberkach chyba czas spożycia jest krótszy niż 3 dni.
Majszczur - Wto Paź 11, 2011 22:32

czy zamiennie do scanomune czy czystego beta-gukanu można podać syrop dla dzieci Imuno-glukan???
substancje czynne: wyciąg z boczniaka ostrygowatego - Beta-(1,3/1,6)-D-glukan, wit C.

mam w tej chwili tylko ten immuno-glukan, a mała właśnie mi się rozkichała i rozgruchała, więc chcę szybko zadziałać. Jeśłi tak, to ile syropu mam podać na ok 200gr szczura
mam jeszcze bioaron-C i immunofort

maris - Śro Paź 12, 2011 13:10

Majszczur, ja podaję imunoglukan w syropie. Podaję strzykawką - szczury z niej zlizują :)

- 1 kapsułka zawiera nie mniej niż 200 mg czystego 1,3/1,6 D beta glukanu
- 1 ml syropu zawiera 10mg czystego 1,3/1,6 D beta glukanu

*Jeśli chcesz podać rownowartość 1/33 kapsułki (6mg beta), to podaj 0,6ml syropu
*Jeśli chcesz podać dawkę wyższą, to musisz to sobie przeliczyć. Ja podaję równowartość 1/10 kapsułki (20mg beta), czyli 2ml syropu na szczura. Przy czym moje szczury ważą 370-570g, więc myślę, że dla ważącego 200g 1ml powinien być w sam raz.

Przy okazji polecam syrop jako alternatywę kapsułek:
- smakuje szczurom,
- nie trzeba podawać z jedzeniem, np. gerberem (co jest szdzególnie ważne jeśli nie chcemy aby szczur przytył)
- znacznie skraca czas aplikacji leku

Minusem jest to, że po otwarciu trzeba go zużyć do 3 tygodni.
Na 8-szczurze stado wystarcza (przy dawkowaniu 2ml/szczur) na 7 dni.
Trzeba przechowywać w lodówce.

Nakota - Śro Paź 12, 2011 13:20

maris napisał/a:
ja podaję immunoglukan w syropie. Podaję strzykawką - szczury z niej zlizują :)

No ładnie, widzę, że podawanie immuno zamiast kapsułek się przyjęło :P

Ja liczyłam nieco inaczej dawkowanie, ale też mi wyszło 2ml na szczura, więc myślę, że to taka optymalna dawka :)

maris - Śro Paź 12, 2011 13:34

Nakota napisał/a:
No ładnie, widzę, że podawanie immuno zamiast kapsułek się przyjęło :P

No :) Nie powiem dzięki komu wiem o syropie :P Nakoś  :mrgreen: Dla mnie to bomba, bo właśnie pilnuję, żeby moje dziewczynki nie przytyły, a zawsze proszek trzeba było mieszać z czymś typu gerber czy jogurt. Syrop ma co prawda jeszcze jeden minus, o którym zapomniałam napisać - cena: ok. 30zł za 120ml, no ale jak ktoś ma szczury ze skłonnością do tycia, to warto. ;)

quagmire - Śro Paź 12, 2011 13:46

maris, a syrop nie jest słodki?
maris - Śro Paź 12, 2011 16:56

quagmire napisał/a:
maris, a syrop nie jest słodki?

Hm... nie umiem określić jaki to ma smak :lol: Pachnie słodko, ale w smaku jest takie... hm... lekko słodkawe chyba, ale też trochę cierpkie :drap: Nie umiem tego jednoznacznie stwierdzić, może Majszczur albo Nakota pomoże?

Jeśli zaś chodzi o zawartość cukru w tym syropie to w 1ml jest 0,1g fruktozy.

Martini - Śro Paź 12, 2011 17:20

maris napisał/a:
Jeśli zaś chodzi o zawartość cukru w tym syropie to w 1ml jest 0,1g fruktozy.

Dla człowieka to niedużo, ale nie wiem, jak dla szczura.
Ale jedno mnie zastanawia - konsystencja. jeśli to "syrop", to prawdopodobnie jest gęsty, a skoro ta gestość nie jest osiągnięta cukrem, jak w tradycyjnych syropach, to ja węszę jakieś zagęstniki skrobiowe, co przy diecie niekoniecznie jest wskazane. Chociaż przy takich ilościach...

Majszczur - Śro Paź 12, 2011 17:33

maris bardzo dziękuję za wskazówki :)
a co do smaku... ja nie próbowałam, ale moje dzieci twierdzą, że jest "obrzydliwy, taki trochę pomarańczowy, a trochę nijaki. Jak galaretka u cioci Basi" :P

Nakota - Czw Paź 13, 2011 23:28

maris napisał/a:
Hm... nie umiem określić jaki to ma smak :lol: Pachnie słodko, ale w smaku jest takie... hm... lekko słodkawe chyba, ale też trochę cierpkie :drap: Nie umiem tego jednoznacznie stwierdzić, może Majszczur albo Nakota pomoże?

Dla mnie jest taki pół na pół. Ani słodki, ani gorzki.

Martini napisał/a:
to prawdopodobnie jest gęsty

Nie jest :wink:

Off-Topic:
maris, cieszę się, że immuno przypadł Ci do gustu. Ja go uwielbiam głównie dlatego, że łatwo się go aplikuje i mam pewność, że dany szczur zjadł go tyle ile powinien :)

Majszczur - Czw Paź 13, 2011 23:38

Nakota napisał/a:
Martini napisał/a:
to prawdopodobnie jest gęsty
Nie jest :wink:
Jest. I to bardzo. Nasz ma konsystencję galarety :wink: Imuno glukan, produkt firmy Pleuran.