To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Warzywa i owoce - temat ogólny

Jusi - Pon Lip 11, 2011 13:51

U nas banany nie wiszą długo :)

poprawiam na miniaturę

Karena - Pon Lip 11, 2011 15:41

Off-Topic:
Jusi, nastepnym razem postaraj się wstawiać miniatury

U mnie najszybciej znika kalafior, kalarepa i pomidor :wink:
a z owoców borówka amerykańska i arbuz .
Chociaż w sumie z reguły jedzą wszystko (oprócz papryki :P ) , warzywa typu brokuł podaje zblanszowane wtedy idą najszybciej

Hanami - Wto Lip 12, 2011 08:42

Moje szczurki bardzo lubią paprykę, zwłaszcza czerwoną. Borówkę amerykańską też. To mnie cieszy w niej jest luteina - składnik korzystnie działający na wzrok
Ale w przypadku papryki i pomidora postępuję chyba histerycznie. Z obawy, żeby skórka się nie przykleiła gdzieś w przewodzie okarmowym powodując kłopoty ja te warzywa ze skórki ... obieram, zanim dam maluszkom do jedzenia.

Niamey - Wto Lip 12, 2011 09:46

moje szczury zazwyczaj nie jedzą skórek - wybierają tylko miękki miąższ z warzyw i owoców :)
klaraurs - Wto Lip 12, 2011 10:21

Niamey napisał/a:
moje szczury zazwyczaj nie jedzą skórek - wybierają tylko miękki miąższ z warzyw i owoców
Moje też. Zazwyczaj obgryzają skórkę i wypluwają ją w kawałkach (np. winogrona), ale czasem jej nie ruszają, tylko wygryzają miąższ (np. po papryce pozostaje tylko cieniutka skórka, cała reszta jest dokładnie wygryziona). No i oczywiscie wypluwają pestki (granat, winogrona).
Lubią jeszcze gruszkę, jabłko, arbuza, kiwi, banany, bób, jagody, uwielbiają ogórka, pomidora, kukurydzę i gotowane ziemniaki, o słoneczniku już nie wspomnę. Nie smakuje im za to marchewka w żadnej postaci.

Kasik - Czw Lip 14, 2011 16:26

Moje potwory zażerają się ogórkiem, pomidorami, papryką, brokułami, gotowaną kalarepką. Cukinią nie pogardzą, ale generalnie nie pałają miłością, do marchewki to samo, musi być smaczna :roll: Z owoców lubią gruszki, jabłka, melony, truskawy (a potem mają czerwone pyski :serduszka: ). Hmm... W sumie chyba tylko selerem czy pietruszką gardzą. A za ziarenko kukurydzy z puszki dałyby się pokroić! :lol: Byłam w szoku, jak mi kiedyś zaczęły pałaszować świeżą bazylię :shock: A skórki konsumują.
falka - Czw Lip 14, 2011 19:35

A próbowaliście dawać cykorię? Jest trochę gorzka, więc nie wiem czy by szczurkom smakowała, ale ma naprawdę super właściwości: http://www.nawidelcu.pl/v...ykoria,1,1,1118
Nashi - Czw Lip 14, 2011 21:56

Jedzą mniszek lekarski, który też jest gorzki, więc smakowo może nie być przeciwwskazań. Wiem, że cykoria nie jest szkodliwa dla królików, więc dla szczurów też nie powinna, pewności jednak nie mam.
Niamey - Czw Lip 14, 2011 22:07

moje małe bardzo lubią cykorię :)
Hanami - Czw Lip 14, 2011 23:04

Moje szczuraki też się zabijają o cykorię. Konkurujemy pod tym względem. Nie wiedziałam, że zawiera mangan. Zawsze wiedziałam, że jest pyszna, nie wiedziałam, że ma aż tyle zalet. Ale to jedyna "sałata", którą daję szczurkom bez obaw. Wolę ją od zielonej sałaty.
Powiem moim ogonkom, że bardzo lubią coś zdrowego. Ucieszą się.

falka - Pią Lip 15, 2011 06:50

Cieszę się :) Teraz sobie przypomniałam, że moje też bardzo lubiły młode listki mniszka :)

Ja sama dopiero odkryłam cykorię i mam zamiar ją włączyć na stałe do swojego jadłospisu, wydaje się mieć zalety sałat bez ich wad :)

Kasik - Pią Lip 15, 2011 09:53

Kurcze, ja też muszę w takim razie spróbować, zachęciłyście mnie :> Nigdy jakoś nie jadałam cykorii, ale eksperymenty mi nie straszne (wręcz przeciwnie :mrgreen: ), mam nadzieję, że moje glizdy też nie będą wybrzydzały :P
valhalla - Czw Lip 21, 2011 13:26

Moje raz dostały cykorię, ale ją olały (dosłownie).
Ostatnim odkryciem była kalarepa. Pokochały ją. Chyba muszę się pogodzić, że szczury mam warzywne, nie owocowe. Rzadko jedzą owoce, za to warzyw całkiem sporo lubią.

Anonymous - Czw Lip 21, 2011 20:35

Kalarepa może być wzdymająca, trzeba być czujnym. :)
valhalla - Pią Lip 22, 2011 10:49

Viss napisał/a:
Kalarepa może być wzdymająca, trzeba być czujnym. :)

Wiem, przecież dostają trochę, a nie na kilogramy :)