To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - Sens hodowli szczurów rasowych

sachma - Czw Lis 19, 2009 22:14

L. napisał/a:
Poza tym jeszcze w wakacje był wielki zapał i krzyk, aby utworzyć gazetkę na temat szczurów, nawet powstało oddzielne forum, ale chyb zapał już minął..

wakacje się skończyły ;) w kolejne pewnie znów ruszą z zapałem ;)

Nakota - Pon Lis 30, 2009 19:58

Ostatnio, całkowicie przypadkiem, znalazłam dwie strony "domowych hodowli szczurów". Najzwyklejsze rozmnażalnie, jednakże na ich stronach dokopałam się do regulaminu (bardzo podobnego do hodowli rodowodowych), a w nim zawartego punktu, że cena malca waha się od 15 do 100 zł :shock:
Anonymous - Pon Lis 30, 2009 20:28

Nakota, taaa...
tu na przykład. i nóż się w kieszeni otwiera...
http://www.hodowcy.com.pl...aja__-5990.html

AngelsDream - Pon Mar 26, 2012 15:55

Z powodu założenia nowego działu przeznaczonego dla Hodowców zarejestrowanych temat został przeniesiony. AD
fixatiffka - Nie Kwi 28, 2013 03:43

ciekawy wątek: hodowcy a klienci pseudohodowców.
a tacy np. przygarniacze stworzonek to co?

Poprawiłam post, bo był zupełnie nieczytelny (literówki,błędy), nie wiem, czy dobrze zrozumiałam treść, mogłam więc zmienić znaczenie. /Devona

Nakasha - Nie Kwi 28, 2013 12:25

Cytat:
przygarniacze stworzonek

Czyli?...

_ogonek_ - Pon Kwi 29, 2013 13:47

Nakasha napisał/a:
Czyli?...

chodzi o zbieractwo?

Devona - Pon Maj 06, 2013 22:54

Czlowiekkoldra, chyba nie rozumiesz zasad rozsądnej hodowli. Pierwsza sprawa - hodowla i sprzedaż szczurów nie jest zakazana. Niestety, nie widzę tej pracy hodowlanej, jaką wkłada pseudohodowca, żeby miała mu się zwrócić poprzez sprzedaż kalekiego zwierzęcia. Rozsądna osoba odda za darmo, bo wie, że taki przypadek jest w pewnym sensie porażką hodowlaną i tym bardziej mu zależy, żeby taki osobnik nie trafił w niepowołane ręce.

W jakim celu Twoim zdaniem rozmnażają pseudohodowcy, jeśli nie ze względu na zysk? Mam propozycję - spróbuj z nimi porozmawiać i ich uświadomić, kilka wybranych losowo osób, to może zobaczysz, jak to w rzeczywistości wygląda.

[ Komentarz dodany przez: AngelsDream: Sro Maj 08, 2013 00:50 ]
Wpisy wydzielone z dyskusji o odmianach: http://forum.szczury.biz/...p=868726#868726 AD

Martini - Pon Maj 06, 2013 23:03

czlowiekkoldra napisał/a:
Ja rozumiem, że forum nie popiera pseudohodowli, ale daleko po za internetowym światem naszych rozmów są ludzie, któzy może nawet w nieświadomości, że nie jest to dozwolone zaczęli hodować.

Poza internetowym światem naszych rozmów brzmi bardzo pięknie, ale nie wierzę, żeby pseudohodowcy nie trafili w internecie na temat pseudohodowli. Naprawdę nie wierzę. Powinno ich zaciekawić chociażby to, dlaczego na Allegro, gdzie bardzo często sprzedają szczury, sprzedaż żywych zwierząt jest zakazana;) - i gdyby to ich zaciekawiło, dość szybko zorientowaliby się, w czym rzecz.

czlowiekkoldra napisał/a:
Ja rozumiem, że forum nie popiera pseudohodowli, ale daleko po za internetowym światem naszych rozmów są ludzie, któzy może nawet w nieświadomości, że nie jest to dozwolone zaczęli hodować. Ja rozumiem, że bywają tacy nastawieni wyłącznie na zysk, ale na litość, nie jest nim każdy, kto nie jest zarejestrowany...

Szczerze? Szukając wymiany wiadomości o szczurach w internecie (albo chociażby próbując je sprzedać) trudno nie trafić na informacje o nielegalności niezarejestrowanych hodowli, a to powinno takiej osobie dać do myślenia. Jeśli nie daje - to według mnie znaczy, że mogłaby sobie dać na wstrzymanie z rozmnażaniem zwierząt. A jeśli faktycznie ma stosowną wiedzę - to co jej szkodzi się zarejestrować i działać zgodnie z prawem i dobrym obyczajem ? Towarzysko jej nie po drodze z Zarządem? to niech się zarejestruje za granicą, nie ma przymusu rejestracji w polskim Związku.

czlowiekkoldra - Wto Maj 07, 2013 23:20

Dobra, inczej. Dlaczego uważacie, że pseudohodowcy zawsze rozmnażają dla zysku, a hodowcy, czyli ci zarejestrowani, z miłości i chęci udoskonalenia gatunku?
mmarcioszka - Wto Maj 07, 2013 23:24

czlowiekkoldra, tak w skrócie - pseudo nie prowadzą informacji o linii, nie wydają rodowodów i nie pilnują, co dzieje się ze szczurami po wydaniu. Nie mają w związku z tym informacji o zdrowiu linii i słuszności dalszego jej ciągnięcia i dobierania osobników do rozrodu.
Asaurus - Wto Maj 07, 2013 23:40

czlowiekkoldra, nad pseudo nie ma żadnego zwierzchnictwa, ani kontroli. Hodowle zrzeszone, jak sama nazwa wskazuje, należą do stowarzyszenia, które kontroluje co dany hodowca robi. Czy robi to prawidłowo, według ustalonych wcześniej zasad i wytycznych. Dodatkowo właściciel rodowodowego szczura ma informacje o linii i może na tej podstawie lepiej diagnozować swojego ogona. Nie sprowadza się to tylko do rozmnażania, ale jest wsparcie od grupy doświadczonych osób przez całe życie takiego szczura. Z pseudo czy sklepu, kupujesz towar i sprzedawca chce cię widzieć znowu tylko jeżeli chcesz kupić następną sztukę, nie gdy masz problemy z tym, za którego już zainkasował gotówkę.
Nakasha - Wto Maj 07, 2013 23:43

czlowiekkoldra, ponieważ prawdziwa hodowla się nie opłaca. Trzeba wykonywać swoim szczurom mnóstwo badań, robić im operacje gdy trzeba, sekcje zwłok, sprowadzać hodowlane szczury często zza granicy, dokładać się nowym opiekunom do badań, gdy tego chcą, trzeba utrzymywać szczury w odpowiednich warunkach: karma, podściółka, klatki, dodatki, itp. To kosztuje setki, nawet tysiące złotych przy większym stadzie. Poza tym samica może mieć tylko 2 mioty (na 3 Zarząd musi wyrazić zgodę i takiego przypadku jeszcze nie było), nie może zostać oddana jak już straci uprawnienia hodowlane. Aby pokryć to wszystko z maluchów, trzeba by mieć mioty non-stop z kilku samic, a na to regulaminy nie pozwalają.

Zaś pseudo mnożą jak chcą, kogo chcą, nie patrząc na dziedziczne choroby, nie kontrolując zdrowia miotów długofalowo. Jedni robią to lepiej, inni gorzej. Podobno są jakieś hodowle karmowe, gdzie osoby rozmnażające szczury robią to sensownie. Ale takie osoby są może 2 w Polsce.

No i trzeba mieć kontakt z nowymi domkami, bo najczęściej mają masę pytań. I ten kontakt trzeba mieć do śmierci szczura, a nawet potem. Przy dużej ilości miotów, zżera to prawie cały wolny czas.

Jednak to nie temat na ten temat. ;) I pewnie zaraz zostaniemy przeniesieni.

AngelsDream - Wto Maj 07, 2013 23:50

Nakasha napisał/a:
I pewnie zaraz zostaniemy przeniesieni.

Off-Topic:
Owszem, tu już można spokojnie rozmawiać dalej.

pituophis - Śro Maj 08, 2013 03:41

To może tak - hodowla szczurów (psów, kotów, koni...) jako zwierząt towarzyszących czy użytkowych NIE POLEGA jedynie na rozmnażaniu, ale na całej tzw. pracy hodowlanej - czyli dobieraniu osobników tak, aby zmaksymalizować prawdopodobieństwo otrzymania osobników o pożądanych cechach. Aby było to możliwe konieczna jest znajomość przodków (=rodowód) i współpraca hodowców (związek) oraz ocena postępu hodowlanego (wystawy, próby pracy psów, itp.). A także przede wszystkim - wyjściowy wysokojakościowy materiał hodowlany.

mnożenie dla mnożenia, bo fajnie, bezwartościowych zwierząt, itp. = pseudohodowla. O ile gorsza od dobrej hodowli można się przekonać np. na przykładzie psów - te z pseudohodowli już zewnętrznie, biorąc pod uwagę cechy budowy, wykazują na ogół cechy mniejszej lub większej degeneracji. Oczywiście są zrzeszone pseudohodowle - ale w drugą stronę to raczej nie działa (a już zwłaszcza u zwierząt większych i bardziej długowiecznych niż szczury czy myszy).