Odżywianie - Mięso w diecie szczurów - temat ogólny
limomanka - Śro Wrz 11, 2013 22:47
Jeśli chodzi o psy, to kości kurczaka absolutnie nie powinny dostawać. To są kości pneumatyczne (puste w środku), jak to u ptaków i przy gryzieniu rozszczepiają się na ostre fragmenty, które mogą poranić/przebić podniebienie lub przełyk psa.
Natomiast myślę, że można spróbować dać szczurom - te raczej będą drapać, niż rozgryzać (inna budowa szczęki). Suszone kości/uszy się daje, więc czemu nie gotowane.
angelus - Śro Wrz 11, 2013 22:51
limomanka, Super
Dziękuję bardzo
Devona - Śro Wrz 11, 2013 22:55
limomanka napisał/a: | Jeśli chodzi o psy, to kości kurczaka absolutnie nie powinny dostawać. | Z tego, co mi wiadomo, psy na barfie jedzą kości drobiowe bez problemów. Koty tak samo (to wiem na pewno, bo podawałam, ale tylko surowe). Szczury jak najbardziej chętnie opędzlują ugotowane kości z kurczaka, moje nawet szpik dokładnie wymiatają ze środa .
Pyl - Śro Wrz 11, 2013 23:23
Devona, bo surowe nie są niebezpieczne, tylko po obróbce termicznej i dotyczy to kości długich (tych pustych w środku). Wiec gotowaną można podać bezpiecznie np. szyjkę z indyka, ale kości z udka czy skrzydełek będą już ryzykowne.
Devona - Czw Wrz 12, 2013 20:16
Pyl, o tym wiem, chciałam tylko doprecyzować, bo stwierdzenie, że psy nie powinny dostawać kości kurczaka, jest w ogólności nieprawdziwe .
Pyl - Czw Wrz 12, 2013 20:44
Devona, jasne, przepraszam. Nie wiem czemu zinterpretowałam, że w całości się z tym nie zgadzasz (znaczy, że skoro mogą surowe to i gotowane mogą jeść). Chyba zaważyła kwestia kontekstu wypowiedzi.
Devona - Czw Wrz 12, 2013 21:15
Pyl, nie ma problemu, takich szczegółów nigdy za mało. W każdym razie szczurom nie szkodzą gotowane kości kurczaka, bo ich nie zjadają, co najwyżej robią dziurę i wymiatają szpik ze środka. Warto jednak z umiarem podawać, bo tzw. mięsne kości są w ogólności dość tłuste (mało mięsa, sporo skóry i tkanki podskórnej).
angelus - Czw Wrz 12, 2013 22:50
Ok, dzięki, wszystko już rozumiem.
Dziewczyny dostały dziś po kawałku chrząstki i na tym koniec na długi czas, bo ja się staram z mięsem styczności nie mieć
mmmol - Pią Paź 18, 2013 10:54
Nie rozumiem po co w ogóle karmić szczury innymi zwierzętami? Po pierwsze jest to nieetyczne po drugie niepotrzebne a po trzecie niezdrowe! Jedzenie zwierząt powoduje wiele chorób które zalezne są od przystosowania naszych organizmów a Białko i inne składniki znajdują się również w roślinach - które nie dość że są zdrowsze dla nas to i właśnie z pewnością dla naszych podopiecznych.
amen
AngelsDream - Pią Paź 18, 2013 10:57
mmmol, zainteresuj się tematem diety szczurów. Są to zwierzęta wszystkożerne, w naturze także polujące. Ich prawidłowe żywienie WYMAGA obecności białka pochodzenia zwierzęcego.
mmmol - Pią Paź 18, 2013 11:11
AngelsDream napisał/a: | mmmol, zainteresuj się tematem diety szczurów. Są to zwierzęta wszystkożerne, w naturze także polujące. Ich prawidłowe żywienie WYMAGA obecności białka pochodzenia zwierzęcego. |
dostają to co mają w składzie karmy w postaci mączników i krewetek (choć to na moje oko też zbędne te owoce morza). I starczy. Szczur w naturze nie je kury, krowy, ryb czy świni! Nie przesadzajmy!
AngelsDream - Pią Paź 18, 2013 11:14
mmmol, a więc jednak jakieś białko odzwierzęce jedzą. Mączniki i krewetki to także zwierzęta, to że nie tak 'medialne' w sprawie jak inne, nie ma znaczenia. Może jedynie powiedziałabym, że mączniki bywają zbyt tuczące dla szczurów i osobiście wolę podawać swojemu stadu koniki polne.
Z tymi rybami i kurami wcale bym tak nie twierdziła prędko, że przesada. Zależy, jak zdeterminowany szczur.
Plus serdecznie polecam to, co sama napisałam: http://forum.szczury.biz/...p=810328#810328
Etyka jest rzeczą ludzką, a nie zwierzęcą.
Devona - Pią Paź 18, 2013 11:16
AngelsDream napisał/a: | Mączniki i krewetki to także zwierzęta | Dokładnie, to zdanie podsumowuje wszystko.
mmmol - Pią Paź 18, 2013 11:23
AngelsDream napisał/a: | mmmol, a więc jednak jakieś białko odzwierzęce jedzą. Mączniki i krewetki to także zwierzęta, to że nie tak 'medialne' w sprawie jak inne, nie ma znaczenia. Może jedynie powiedziałabym, że mączniki bywają zbyt tuczące dla szczurów i osobiście wolę podawać swojemu stadu koniki polne.
Z tymi rybami i kurami wcale bym tak nie twierdziła prędko, że przesada. Zależy, jak zdeterminowany szczur.
Plus serdecznie polecam to, co sama napisałam: http://forum.szczury.biz/...p=810328#810328
Etyka jest rzeczą ludzką, a nie zwierzęcą. |
Rozumiem co masz na mysli i wcale nie chcę ze względu na moje podejście do etyki zabierać moim szczurom tego co dla nich naturalne. Mączników nie jedzą na tyle dużo żeby mogło im zaszkodzić gdyż ich ilość w karmie jest znikoma a ja dodatkowo mieszam ich karmy z suszami warzywnymi.
A mówiąc o jedzeniu w naturalnych warunkach- no proszę cię? szczur polujący na krowę czy świnię? Nie mówię że nie było nigdy przypadków kiedy szczur podskubał zdechłej kury czy ryby ale nie uwazam żeby w mięsie tych zwierząt było cokolwiek co byłoby bardziej potrzebne od miesa owadów. Więc po co podawać? tym bardziej że "hodując" je u siebie w domu i podając im jedzonko pod nos - chcąc nie chcac już zaburzamy ich naturalne warunki. Nie ma porównania.
Wiem również że i mączniaki i krewetki to równiez zwierzęta- wiem że czują z tym że ja podeszłam do sprawy od ludzkiej strony. Sama maczniaków i krewetek nie jadam.
Cegriiz - Pią Paź 18, 2013 11:35
mmmol, tylko, że szczury od wieków są przy gospodarstwach domowych. Ludzie w nich żyjący jedzą mięso, które w ramach resztek lądują w śmietnikach. Myślisz, że tam odpadów z krów, świń i innych zwierząt gospodarskich nie ma ?
Nie wspominając, ze często się zdarzało, ze znajdywali ludzi, poobgryzanych przez szczury- ale to taki bardziej drastyczny przykład.
|
|
|