Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?
serika - Wto Lip 14, 2009 14:38
Heh u mnie ostatnio największym hitem jest zupa rybna. Jak już gdzieś pisałam moje mam zwyczaj gotować dla ogonów (bez żadnej chemii i soli) tzn. najpierw gotuję bez przypraw - odlewam dla ogonów i doprawiam dla rodziny. Zupa rybna to przysmak nie z tej ziemi - cud raj i zachwyt totalny. Zresztą rosołek też bardzo pozytywnie jest odbierany. Czasem daje im też "wodę owocową" - mam manię mrożenia owoców "do ciasta" kiedy więc postanawiam je wykorzystać wrzucam je na parę godzin do wody dzięki czemu mam owoce na ciasto i owocową wodę do picia dla mnie i dla szczurów.
Anonymous - Nie Sie 09, 2009 16:05
Moje chuopy od wczoraj wypily cztery poidelka 75ml kubusia.
W zwiazku z tym mam pytanie. Jaka jest granica? Moga dostac np. codziennie poidelko, czy to za czesto? Szczegolnie, ze w kubusiu jest wit. C.
nutaka - Nie Sie 09, 2009 20:50
katasza, moim babkom starsza 50 ml wody na dwa dni, więc na Twoich 4 chłopów 75 ml kubusia + woda to chyba raczej dużo. Chyba, że naprawdę z nich straszne chlejtusy. No i kubuś jednak ma w sobie chemię, i nie widzę sensu faszerowania nią szczurów. Rozumiem raz na jakiś czas ale po co codziennie. Ja np rozcieńczam im czasem kompot 'domowej roboty' i panny są zachwycone.
Mao - Wto Sie 11, 2009 22:39
To ja chyba mam w domu prawdziwe żłopice W ciągu doby schodzi średnio całe poidełko (60ml) wody, a jak jest vibovit czy nutridrink to już w ogóle...
Anonymous - Wto Sie 11, 2009 22:42
no wiesz, u mnie 320 ml schodzi w dwa dni
przerzucilam je na soczki dla dzieci, tam pewnie mniej chemii no i kupuje takie bez cukru.
Olcccccia - Czw Sie 20, 2009 11:36
Moej szczurcie sie nauczyły pic wode z ociupinka vibovitu dla dzieci i juz samej wody nie chca
Aleks1 - Pon Sie 24, 2009 17:48
Ja swoim daje herbatkę z odrobiną soku domowej roboty i są zadowolone
Devona - Pon Sie 24, 2009 18:00
katasza napisał/a: | Moje chuopy od wczoraj wypily cztery poidelka 75ml kubusia. |
katasza napisał/a: | przerzucilam je na soczki dla dzieci, tam pewnie mniej chemii no i kupuje takie bez cukru. | Zapanowała teraz moda na produkcję soków bez dodatku cukru, szczególnie dla dzieci, ale jak przeczyta się skład większości z nich, można się dowiedzieć, że częściowo zostały wyprodukowane z zagęszczonego soku. Producenci takie zagęszczone soki zazwyczaj kupują z innego źródła, często z Chin , więc sami owszem cukru nie dodają, ale Chińczycy robią to za nich . Te soki niby bez dodatku cukru są po prostu sporo za słodkie, żebym w to uwierzyła . katasza napisał/a: | Szczegolnie, ze w kubusiu jest wit. C. | Ta kwestia martwi mnie bardziej niż cukier, bo jeśli firmy rezygnują z konserwantów, zwiększają ilość przeciwutleniaczy, a jest to często kwas cytrynowy. Nie wiem, jak na szczury, ale na ludzi nie wpływa on najlepiej, szczególnie na zęby i żołądek.
Ja daję dzieciakom tylko marchwiowe soki jednodniowe, one naprawdę są tylko z marchwi, czasem dodatkowo jest seler. Rozrabiam je z wodą i dodaję do poidła, ogony są zachwycone .
nutaka - Pon Sie 24, 2009 20:14
a moim szczurom zasmakował sok marchewkowy i marchewkowo- buraczkowy samorobny - z sokowirówki.
Mao - Pon Sie 24, 2009 21:37
Marchwiaczek jednodniowy cacy, wszystkie 3 pijemy
Kubusia od czasu do czasu, o ile jest w domu i chcę (nie zapomnę) się podzielić.
Anouk - Pon Sie 24, 2009 21:39
A czy można szczurom dać taki najzwyklejszy soczek dla małych dzieci? tzn., taki 100% soku z owoców...
Layla - Wto Sie 25, 2009 07:55
Olcccccia napisał/a: | Moej szczurcie sie nauczyły pic wode z ociupinka vibovitu dla dzieci i juz samej wody nie chca | Bardzo niedobrze, bo po pierwsze witamin nie należy podawać non stop, a po drugie szczury generalnie powinny pić wodę jako napój podstawowy, reszta to powinien być dodatek podawany od czasu do czasu.
Devona - Wto Sie 25, 2009 09:14
Dynialu napisał/a: | A czy można szczurom dać taki najzwyklejszy soczek dla małych dzieci? tzn., taki 100% soku z owoców... | Dynialu, nie ma takich soków, no chyba, że mówisz o firmach produkujących żywność ekologiczną. Praktycznie każdy pasteryzowany sok ma jakieś dodatki i/lub został wyprodukowany częściowo z zagęszczonego soku, o tym właśnie pisałam wyżej. Każdy daje to, co uważa za słuszne, ale moim zdaniem szczurom jest to niepotrzebne, a jak chcę im sprawić przyjemość lub akurat pokichują trochę, kupuję soki jednodniowe - marchwiowe lub jabłkowe. Gdybym miała sokowirówkę, to robiłabym tak, jak nutaka, czyli sama przygotowywała soczki dla szczurów . Layla napisał/a: | szczury generalnie powinny pić wodę jako napój podstawowy | Zgadzam się z tym. Poza tym, jak się szczury przyzwyczai do picia wody, to nie wybrzydzają, a czasem wręcz przeciwnie - moje z ulgą przyjmują znów czystą wodę w poidle, kiedy np. przestaję już dosypywać Vibovit czy Trilac. Z jednodniowymi soczkami też tak jest - łapczywie wypijają wszystko, ale ja umyję poidło i wleję wody, to i tak okazuje się, że wszyscy nagle chcą pić .
Anouk - Wto Sie 25, 2009 09:25
Devona napisał/a: | Gdybym miała sokowirówkę, to robiłabym tak, jak nutaka, czyli sama przygotowywała soczki dla szczurów . |
Cóż, próbowałam, mają sokowstręt do takiego Wybredne jędze No nic, to już wiem, bo mała kuzynka wyjechała do USA zostawiając tutaj sporą kolekcję takich soczków i nie mam co z nimi zrobić
Devona - Wto Sie 25, 2009 09:31
Dynialu, takie soczki mają dość sporo cukru zazwyczaj. Ja nie daję szczurom przetworzonych produktów, bo - tak, jak w przypadku dzieci - jak nauczysz jeść i pić (w sensie soków) dosładzane owoce i dosalane warzywa, to bez niczego nie będą chciały . U mnie "sztuczne" i przetworzone produkty są wtedy, gdy podaję z nimi leki, a na co dzień szczury są przyzwyczajone do jedzenia warzyw, owoców, suchej gotowanej kaszy, makaronu pełnoziarnistego i innych produktów bez dodatków smakowych. Zapewniam Cię, że rzucają się na nie, jak na rarytasy , a soczki jednodniowe to po prostu wywołują dziki szał .
Z czego robiłaś im soki?
|
|
|