O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle
Sysa - Wto Sty 10, 2012 19:27
Martuha napisał/a: | Kasik, no to ładnie,to jak potworzą sobie takie pseudo stowarzyszenia to w takim razie nowelizację szlag trafił,bo nadal będą mogli zgodnie z prawem sprzedawać psy,czy koty ? |
Ale wtedy za złe warunki trzymania zwierząt, za złe regulaminy będzie można narobić larum. Albo będą rozmnażać porządnie albo wcale. O!
Martuha - Wto Sty 10, 2012 19:37
Sysa, no niby tak,ale i tak u większości pseudo warunków się nie będzie widziało,tak samo jak i teraz Głośno jest o tych,które przypadkowo wyszły na jaw,a ile jest takich co nigdy ? Przykre to kurcze...
Sysa - Wto Sty 10, 2012 19:46
Ale kiedyś związki jak wywaliły za złe warunki to to była żadna kara, a nawet pogarszała sytuację psów. Teraz raczej każdy będzie chciał się związku utrzymać, żeby móc rozmnażać, więc chętniej dostosuje się do jego wymagań.
Tak mi się wydaje przynajmniej.
Martuha - Wto Sty 10, 2012 19:51
No,ale skoro stowarzyszenie może sobie założyć każdy...Nie wierzę w to,że nagle znikną te złe pseudo...Po prostu pięknie omijają nowelizację,ale to było do przewidzenia.
Sysa - Wto Sty 10, 2012 19:56
Dlatego trzeba im pięknie utrudniać życie.
Przegrywamy, kiedy przestajemy walczyć.
Więcej wiary!
klauduska - Wto Sty 10, 2012 20:32
na miau m.in. hodowcy piszą o tym, że ZF i ZK powinny się bardziej zmobilizować do walki z pseudo i ich "rodowodowymi" hodowlami.
już pisałam, w którymś z wcześniejszych postów, że część pseudo pisze nawet, że już ich stow jest zarejestrowanie w KRSie, choć wcale tak nie jest i nadal nie możemy się doszukać tych stowarzyszeń.
żałosna dla mnie po całości jest chęć dalszego rozmnażania dla zarobku i kombinowanie na wszelkie sposoby, żeby tylko sobie na zwierzętach dorobić..
edit:
chyba jednak nie na tym forum o tym KRSie pisałam
Anonymous - Wto Sty 10, 2012 22:01
Martuha napisał/a: | dopisek "piesek za darmo" | to nie jedyny taki zabieg. Popatrzcie po rasach na których się znacie, część ogłoszeń na np. Allegro to zwykłe pseudo, które w opisie wymyślają skojarzenia od czapy, pisze, że rodowodowe, cena zaporowa, ale nazwy hodowli nie ma.
Martuha - Śro Sty 11, 2012 13:44
Viss napisał/a: | to nie jedyny taki zabieg. Popatrzcie po rasach na których się znacie, część ogłoszeń na np. Allegro to zwykłe pseudo, które w opisie wymyślają skojarzenia od czapy, pisze, że rodowodowe, cena zaporowa, ale nazwy hodowli nie ma. | Świat oszalał normalnie!Teraz dopiero zacznie się dziać jak pomyślę co się będzie działo,jak nie uda im się sprzedać zwierzaków
nezu - Czw Sty 12, 2012 16:41
Ja na tablicy (tia, tablica...) znalazłam ogłoszenie w którym widnieją dwa kociaki, typowe dachówki.
Ogłoszenie brzmi kot SYBERYJSKI KOTKI syberyjskie, w ogłoszeniu ogłoszeniodawca dopisał "oddam kocura syberyjskiego" a poniżej że ma na sprzedaż za 500 złotych kotke i kocurka syberyjskiego.
Wkleił też zdjęcia "rodziców".
Szkoda tylko że ojcem miotu wefdług tego co tam widać jest trikolorowa KOTKA, nie jestem nawet pewna czy syberyjska, bo wygląda podejrzanie, może nawet zdjęcie było kradzione.
Słowem oszustwo.
Co też zgłosiłam adminom tablicy, dokładnie wyszczególniając kłamstwa ogłoszeniodawcy (krótkowłose kocięta jako półdługowłose siby i kotka jako kocur).
Btw, mama miotu bez dwóch zdań jest kotką, widać po budowie głowy i pyszczka. O ile jest faktycznie matką, a nie też ukradzioną skądś fotą. W każdym razie ojcem NA PEWNO był kot domowy, bo kociaki są krótkowłose...
Niestety, co było do przewidzenia, administratorzy olali moje zgłoszenie, choć pisząc je nie napomknęłam nawet o nowelizacji ustawy, skupiłam się na oszustwie...
klauduska - Czw Sty 12, 2012 17:01
nezu, kiedy ty to zgłaszałaś? nie rozumiem czemu nie pisałaś o ustawie, bo to przede wszystkim moim zdaniem trzeba było napisać.
wątpię czy ktoś tam będzie się przyglądał czy ten kot jest podobny do kociąt..
jak byk masz, że na sprzedaż są, więc wystarczyło to zacytować i dodać "łamanie prawa" i ogłoszenie pewnie byłoby zdjęte.
edit:
wszystko, co do tej pory ja zgłaszałam było zdejmowane. jedna baba wyjątkowo mnie drażniła, bo pisała takie oto bzdury:
klauduska napisał/a: | http://tablica.pl/oferta/biednezaniedbane-kotki-IDCPRt.html
Cytat: | Biedne, zaniedbane kotki z domowej hodowli szukają nowego domku.Wychowały się w psiej budzie co widać na zdjęciu. Wyjadały resztki z psiej miski.Trzeba je tylko odkarmić. Widać, że nikt o nie dbał.
Kotki są za darmo!!!!!!!!!!!!!
RASOWY-RODOWODOWY te można kupić-to elita |
a to jej drugie ogłoszenie: http://tablica.pl/oferta/...kie-IDCw3b.html
Cytat: | Magiczna data dla tych którzy toczą boje o respektowanie praw zwierząt!!!
Nie raportować tego ogłoszenia bo kotki są naprawdę za darmo!!!
Kotki do adopcji mają 14 tygodni. |
|
wayless napisał/a: | http://tablica.pl/oferta/kocurek-brytyjski-liliowy-IDDpmb.html
Kotek będzie do odbioru na początku lutego 2012. Każdy kto ma zwierzę w domu tworzy miejsce chowu. Zgodnie z ustawą może więc je zbyć.
Z definicji handlu wynika,że Ci co chcą odsprzedać psa lub kota mają do tego prawo bo nie handlują tylko zbywają.
Portal na którym wystawiam ogłoszenie jest tylko reklamą.Samo zbycie nastąpi w miejscu wychowania kotka, czyli w domu właściciela.
Przepis o zakazie rozmnażania nie dotyczy tego kotka bo urodził się jesienią 2011.
W razie pytań proszę dzwonić na podany numer. |
wszystko pozgłaszałam i bardzo szybko zostało zdjete. to powyżej zgłosiłam cytując jeden z opisów jej ogłoszenia.
agacia - Czw Sty 12, 2012 18:01
Teraz wszyscy pieski sprzedają "za zwrot kosztów utrzymania" Tia, ciekawe że utrzymanie szczeniaka husky kosztuje 200zl, a yorka 1000 Albo piszą, że więcej informacji na telefon Ogłoszenia, które zgłaszałam były usuwane, ale niestety zaraz się znów pojawiały, tylko ze zmienioną treścią. Ludzie i tak będą kombinować jak obejść przepisy. Swoją drogą to coraz częściej się w lecznicy przekonuję, że hodowcy i nabywcy szczeniąt mają nierówno pod sufitem
klauduska - Czw Sty 12, 2012 18:45
agacia napisał/a: | Ludzie i tak będą kombinować jak obejść przepisy. |
a ja mam nadzieję, że ci, którzy ustawę pisali, będą kombinować jak prawnie tego zabronić.
agacia napisał/a: | Swoją drogą to coraz częściej się w lecznicy przekonuję, że hodowcy i nabywcy szczeniąt mają nierówno pod sufitem |
??
Martuha - Czw Sty 12, 2012 18:52
klauduska napisał/a: | a ja mam nadzieję, że ci, którzy ustawę pisali, będą kombinować jak prawnie tego zabronić. | Ja też,chociaż wiadomo,że pseudo i tak istnieć będą,ale mam nadzieję,że chociaż zmniejszy to je do minimum
agacia - Czw Sty 12, 2012 19:55
klauduska, tez mam nadzieje taka, ze cos wykombinuja, ale juz zaczynaja powstawac stowarzyszenia hodowcow psow w typie ras i tego ludziom nie zabronisz.
A co do tekstu o lecznicy to tak w oderwaniu od tematu ustawy.
klauduska - Czw Sty 12, 2012 21:26
agacia, no, ale jak o czymś piszesz, to może wyjaśnisz, bo dalej nie wiem o czym mówisz
|
|
|