To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory

sachma - Pon Kwi 19, 2010 09:38

Nakasha, ja raczej o am blue agouti - ostatnio widziałam na żywca i były dość ciemne w porównaniu ze zwykłymi am blue.
Nakasha - Pon Kwi 19, 2010 09:44

American blue:

American blue agouti:

Russian blue:

:)

sachma - Pon Kwi 19, 2010 10:25

Nakasha, rzeczywiście na zdjęciach wyglądają jaśniej niż w rzeczywistości :D
Maja - Pon Kwi 19, 2010 12:14

A oto moje kochane niunie. Nie jestem znawcą odmian więc proszę mnie w wolnej chwili poprawić.

W woli uściślenia w tej chwili mam 4 samce i 4 samice w dwóch różnych klatkach- zdjęcia klatek wrzucę dziś wieczorem lub jutro. Zawsze puszczane są osobno w sensie chłopcy sami, a później dziewczynki i na odwrót. Bardzo energiczne skarby :wink:

sachma - Pon Kwi 19, 2010 12:30

3 tyg maluchy powinny być jeszcze z matką..
nezu - Pon Kwi 19, 2010 12:30

Snowy to albino...

Graffy faktycznie wygląda na russian blue, nie jestem pewna czy Sheepy nie jest aby też siamese, wydaje mi się że ma znaczenia, a Amy to raczej champagne husky niż blazed.

I fakt, 3 tygodnie to za wcześnie na odsadzenie od mamy... :(

Maja - Pon Kwi 19, 2010 14:31

Dziękuje za poprawki :wink:

Wszystkie szcurki wyżej prócz Amy, która już ze mną była- przygarnęłam. Nie miałam wpływu na rozstanie z matką. Też uważam, że to za wcześnie, ale czasem nic nie da się zrobić prócz otoczenia ogonka miłością :serducho: . Cieszę się, że moje stare ogony zaakceptowały juniory od razu. Ładnie się razem bawią i śpią wtulone, maluchy jedzą ładnie i są bardzo kontaktowe.

H. - Pon Kwi 19, 2010 20:51

Off-Topic:
A Snowy taki nastroszony.. napewno jest całkiem zdrowy?

Maja - Sob Kwi 24, 2010 07:43

Snowy potrzebował troszkę więcej czasu żeby przywyknąć do nowego miejsca. Teraz jest już bardziej śmiały :wink: Nie zauważyłam żadnych niepokojących zachowań. Jak gdyby tylko się coś działo to zabieram go do weta, ale w tej chwili nie widzę takiej potrzeby. Dziękuje bardzo za troskę o mojego skarba :)
H. - Nie Kwi 25, 2010 16:04

Off-Topic:
Maja, no to ok :) Pytam, bo moja szczurka też tak kiedyś miała i dopiero pewna osoba na forum zwróciła mi uwagę, że to może być sygnał, że coś z jej zdrówkiem nie tak.

Niamey - Śro Maj 12, 2010 18:58

Jeszcze a'propos american blue i różnych odcieni. Z tego, co wyczytałam, wynika, że jeśli chodzi o locus g to american blue, sky blue i powder blue to to samo, tzn. genetyczy wzór na każdego z tych szczurów wygląda tak samo, ale w różnią się eksterierem - są jaśniejsze lub ciemniejsze. Jak wygląda rozmnażanie takich szczurów? Tzn. załóżmy, że chciałabym uzyskać powder blue, ale nigdy nie mogę mieć pewności, że urodzą się powder a nie american?
Azi - Śro Maj 12, 2010 20:08

Niamey napisał/a:
Tzn. załóżmy, że chciałabym uzyskać powder blue, ale nigdy nie mogę mieć pewności, że urodzą się powder a nie american?
tak

w Polsce nie rozróżniamy tego nawet.

powder blue i sky blue na wystawach są oceniane jako american blue - czyli szczury z "wadą" koloru. Bo tak naprawdę to jest "wada". Tak samo jak wyrudziałe blacki, czy za jasne platyny.

Anouk - Pon Maj 31, 2010 09:39

Mam małe pytanko. Zaintrygowała mnie metryka Sielanki, jest na niej napisane, że jej pradziadek jest koloru caramel, a prababcia koloru saffron. Pierwsze słyszę, cóż to za barwy?
Nakota - Pon Maj 31, 2010 17:15

Wiem, że caramel ma jakiś związek z czekoladami, ale jak to tam dokładnie jest to nie wiem. Wygląda tak:

Zdjęcie by Annuenen.

Natomiast co to jest to drugie to nie mam bladego pojęcia.

Niamey - Pon Maj 31, 2010 17:24

Zauważyłam kilka razy jakieś kosmiczne kolory w rodowodach. Część z nich to mogą być jakieś wariantywne nazwy znanych nam kolorów, używane w innych krajach