O szczurach ogólnie - Szczury - ich odmiany i kolory
sachma - Pon Kwi 19, 2010 09:38
Nakasha, ja raczej o am blue agouti - ostatnio widziałam na żywca i były dość ciemne w porównaniu ze zwykłymi am blue.
Nakasha - Pon Kwi 19, 2010 09:44
American blue:
American blue agouti:
Russian blue:
sachma - Pon Kwi 19, 2010 10:25
Nakasha, rzeczywiście na zdjęciach wyglądają jaśniej niż w rzeczywistości
Maja - Pon Kwi 19, 2010 12:14
A oto moje kochane niunie. Nie jestem znawcą odmian więc proszę mnie w wolnej chwili poprawić.
W woli uściślenia w tej chwili mam 4 samce i 4 samice w dwóch różnych klatkach- zdjęcia klatek wrzucę dziś wieczorem lub jutro. Zawsze puszczane są osobno w sensie chłopcy sami, a później dziewczynki i na odwrót. Bardzo energiczne skarby
sachma - Pon Kwi 19, 2010 12:30
3 tyg maluchy powinny być jeszcze z matką..
nezu - Pon Kwi 19, 2010 12:30
Snowy to albino...
Graffy faktycznie wygląda na russian blue, nie jestem pewna czy Sheepy nie jest aby też siamese, wydaje mi się że ma znaczenia, a Amy to raczej champagne husky niż blazed.
I fakt, 3 tygodnie to za wcześnie na odsadzenie od mamy...
Maja - Pon Kwi 19, 2010 14:31
Dziękuje za poprawki
Wszystkie szcurki wyżej prócz Amy, która już ze mną była- przygarnęłam. Nie miałam wpływu na rozstanie z matką. Też uważam, że to za wcześnie, ale czasem nic nie da się zrobić prócz otoczenia ogonka miłością . Cieszę się, że moje stare ogony zaakceptowały juniory od razu. Ładnie się razem bawią i śpią wtulone, maluchy jedzą ładnie i są bardzo kontaktowe.
H. - Pon Kwi 19, 2010 20:51
Off-Topic: | A Snowy taki nastroszony.. napewno jest całkiem zdrowy? |
Maja - Sob Kwi 24, 2010 07:43
Snowy potrzebował troszkę więcej czasu żeby przywyknąć do nowego miejsca. Teraz jest już bardziej śmiały Nie zauważyłam żadnych niepokojących zachowań. Jak gdyby tylko się coś działo to zabieram go do weta, ale w tej chwili nie widzę takiej potrzeby. Dziękuje bardzo za troskę o mojego skarba
H. - Nie Kwi 25, 2010 16:04
Off-Topic: | Maja, no to ok Pytam, bo moja szczurka też tak kiedyś miała i dopiero pewna osoba na forum zwróciła mi uwagę, że to może być sygnał, że coś z jej zdrówkiem nie tak. |
Niamey - Śro Maj 12, 2010 18:58
Jeszcze a'propos american blue i różnych odcieni. Z tego, co wyczytałam, wynika, że jeśli chodzi o locus g to american blue, sky blue i powder blue to to samo, tzn. genetyczy wzór na każdego z tych szczurów wygląda tak samo, ale w różnią się eksterierem - są jaśniejsze lub ciemniejsze. Jak wygląda rozmnażanie takich szczurów? Tzn. załóżmy, że chciałabym uzyskać powder blue, ale nigdy nie mogę mieć pewności, że urodzą się powder a nie american?
Azi - Śro Maj 12, 2010 20:08
Niamey napisał/a: | Tzn. załóżmy, że chciałabym uzyskać powder blue, ale nigdy nie mogę mieć pewności, że urodzą się powder a nie american? | tak
w Polsce nie rozróżniamy tego nawet.
powder blue i sky blue na wystawach są oceniane jako american blue - czyli szczury z "wadą" koloru. Bo tak naprawdę to jest "wada". Tak samo jak wyrudziałe blacki, czy za jasne platyny.
Anouk - Pon Maj 31, 2010 09:39
Mam małe pytanko. Zaintrygowała mnie metryka Sielanki, jest na niej napisane, że jej pradziadek jest koloru caramel, a prababcia koloru saffron. Pierwsze słyszę, cóż to za barwy?
Nakota - Pon Maj 31, 2010 17:15
Wiem, że caramel ma jakiś związek z czekoladami, ale jak to tam dokładnie jest to nie wiem. Wygląda tak:
Zdjęcie by Annuenen.
Natomiast co to jest to drugie to nie mam bladego pojęcia.
Niamey - Pon Maj 31, 2010 17:24
Zauważyłam kilka razy jakieś kosmiczne kolory w rodowodach. Część z nich to mogą być jakieś wariantywne nazwy znanych nam kolorów, używane w innych krajach
|
|
|