To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Granulaty sklepowe i laboratoryjne - temat ogólny

quagmire - Czw Lip 14, 2011 08:53

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Na Pro wcale szczury nie chudną, chyba, że są to szczury, ktore nie lubią granulatów.
AngelsDream - Czw Lip 14, 2011 09:05

quagmire, właśnie też nad tym dumam. Moje kochają granulaty, a Baaj za PRO daje się pokroić, kocha ten granulat, chyba jako jedyny ze szczurzych tak mocno. (Wielkość granulek? Smak?)
klaraurs - Czw Lip 14, 2011 09:20

A to widzę, że nie tylko ja mam z tym problem. Moje szczury uwielbiają granulat, od zawsze znikał cały Rat Complete, od jakiegoś czasu mieszam go z Selective i ten ostatni znika pierwszy, ale zaraz po nim RC. Z ziaren zjadają jedynie Timę, a z innych podstawowych mieszanek wygrzebywały smakołyki, a reszta zalegała w miskach. Timę dostają w limitowanych ilościach, granulatu mają pod dostatniem. Świeże owoce, warzywa i mięso oczywiście też dostają, ale żadnych dropsów, ciasteczek itp. od miesięcy już nie ma, a ciągle tyją. Tylko Naomi do końca trzymałą linię, ale ona nigdy nie jadła dużo. Reszta, co tu dużo mówić, jest spasiona.
AngelsDream - Czw Lip 14, 2011 09:22

klaraurs, moje na Complete dawkowanym, mimo pestek "w pracy", ładnie gubiły. Niespełna tydzień na dawkowanym PRO niestety pokazał, że ogony zmierzają do innej wagi docelowej, niż planowałam, a ruchu mają naprawdę sporo, wczoraj biegały do późna w nocy. A wybieg mają tak rozplanowany, że jest miejsce do biegania, do skakania i do wspinania.
quagmire - Czw Lip 14, 2011 09:26

A ja mam wrażenie, że moi chłopcy już ciut lepiej wyglądają, bo od tygodnia są na Rat Complete + Selective zamiast Rat Complete + Pro.
Na Pro mi strasznie Jazz przytył. Jakieś 50 gramów i stał się po prostu grubym szczurem.

AngelsDream - Czw Lip 14, 2011 09:32

quagmire, Andaj w ciągu kilku dni utył 20 gramów, dobrze, że ważę je dietowo, czyli co 2-3 dni, chociaż już w ręku czułam, że mi ogon wykręcił numer. Zresztą Perkun też podobnie, ale u niego aż tak nie widać i on szybciej gubi, bo jest aktywniejszy. Teraz chwilę potrzymam je na Complete i sprawdzę za kilka dni efekty, najwyżej PRO będą dostawać jako pojedyncze granulki, skoro tak lubią.
quagmire - Czw Lip 14, 2011 09:45

AngelsDream, jak nie zapomnę, to jutro Ci przyniosę Selectiva, będziesz mogła wypróbować (i obiecuję, że na nim tak się nie tyje ;P )
AngelsDream - Czw Lip 14, 2011 09:46

quagmire, pretensji nie mam, po prostu się zdziwiłam. Będę musiała przekazać swoje wnioski doktorowi Gniado.
Off-Topic:
Boru, ale Ty nas rozpieszczasz, słońce!

klaraurs - Czw Lip 14, 2011 10:04

Moje na wybiegach też biegają, choć już nie tak aktywnie jak za młodu. No to widać powinnam ograniczyć im ilość granulatu, skoro u Was od niego nie tyją, to może u mnie jedząc mniej też poprawią sylwetki.
quagmire - Czw Lip 14, 2011 10:10

klaraurs, ja daję moim pół na pół RC i Selective. Chciałam 15 gramów dziennie na szczura, ale byli głodni, więc zmieniłam na 20 i przez jakiś czas będę się tego trzymała.
Na Selectivie jest napisane, że dorosły szczur powinien dostawać 20-25 gramów dziennie tej karmy, niestety na Complecie nic na ten temat nie ma.

klaraurs - Czw Lip 14, 2011 10:26

quagmire, dzięki, też tak spróbuję.
klauduska - Pią Paź 28, 2011 07:10

chcę się przerzucić na granulat, na Timie moje wyglądają już jak beczki po prostu :( .
Rat Complete odpada, bo kupy śmierdzą tak, że nie wyrabiam i wszystko jest w tym upaprane.
Rat&Mouse Pro, wcale nie chudną.
Selective, w życiu mnie nie będzie stać, bo u mnie 5kg schodzi w msc i w ogóle nie wiem czy dobre to.

chciałabym kupić razem z MadziąK granulat laboratoryjny. czy ktoś z was wie gdzie to można zamówić?

edit:
znalazłam coś takiego: http://www.wpmorawski.com...20H%20Stand.htm
czy to się nadaje?

edit2:
zobaczyłam, że białko na poziomie 37% :/
a ta: http://www.wpmorawski.com...20B%20Stand.htm
http://www.apiterra.pl/index.php/pl/product/141

Pyl - Pią Paź 28, 2011 09:40

klauduska, z samego opisu druga wskazana na pewno jest lepsza dla "normalnego" stada (w znaczeniu nie dla młodzieniaszków i matek karmiących):
- pierwsza: dla (...) na okres hodowli i rozrodu
- druga: dla (...) dorosłych jako pasza bytowa (maintenance)
Może warto się skontaktować z którymś laboratorium i podpytać czy nie mają do polecenia dedykowanych pasz odchudzających dla ogonów?

Jak to wypróbujesz to daj znać jakie będą efekty - ja na razie mam na jakieś 8-10 tygodni materiału na próby odchudzania, więc nie chcę szukać więcej. Ale za te 2 miesiące zobaczymy czy nie będę w potrzebie.

Izabela - Czw Lut 14, 2013 20:35

Czy ma ktoś pomysł, gdzie kupić Supreme Science Selective? Zooplus napisał mi, że nie wiadomo, kiedy będą mieli, czyli należy sądzić, że nieprędko. Szukałam w innych sklepach, ale nigdzie się nie natknęłam
quagmire - Czw Lut 14, 2013 22:51

Izabela, w sklepach brytyjskich, jeśli przeżyjesz koszt przesyłki. Jak wejdziesz na stronę producenta, to są tam linki sklepów. W tym pierwszym przesyłka do Polski jest chyba za ok 11 funtów za paczkę. Pytałam ile się tam mieści, to dostałam odpowiedź, że tyle, ile się uda zapakować w jedną paczkę. Nie drążyłam dalej tematu, bo w sumie nie potrzebuję.