Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?
Martini - Śro Wrz 28, 2011 14:22
Iszbin napisał/a: | Taaa... dodatkowo na tej samej stronie jest informacja, że owoce są głównie źródłem witaminy C |
Eee, to jakaś kiepska strona. Generalnie owoce, z małymi wyjątkami, nie są wybitnie wartościowe, to głównie woda, błonnik i cukier, a odżywcze są warzywa. O ile mnie pamięć nie myli, papryka (nie wiem, którego koloru), ma trzy razy więcej witaminy c niż cytrusy
mortiszja - Nie Paź 09, 2011 16:09
A ja chciałabym zapytać o: kaszę gryczaną, kaszkę mannę, ryż, mięsa wszelakie.
Poza tym wiem, że wszelkie przyprawy są dla szczurów szkodliwe, ale moja jedna jak się tylko odwrócę, a ona zwęszy majonez.... Jest w stanie oddać za niego życie!
Oli - Nie Paź 09, 2011 16:15
mortiszja napisał/a: | A ja chciałabym zapytać o: kaszę gryczaną, kaszkę mannę, ryż, mięsa wszelakie. | są ode tego oddzielne tematy, wystarczy poszukać
mortiszja - Nie Paź 09, 2011 16:17
ślepak jestem.
Iszbin - Wto Paź 11, 2011 15:54
Winogrona nie z własnej uprawy są odradzane jako najbardziej pryskane owoce...
Okej, a co z ich pochodną, czyli rodzynkami?
Karena - Wto Paź 11, 2011 17:25
Iszbin, Co do rodzynek przeciwwskazań nie ma. Byle z umiarem.
LaLuna - Czw Lis 24, 2011 22:38
wiecie co , ja się tak zastanawiam : ok cytrusów nie można, a bez skórki?
są za kwaśne powiadają i za dużo witaminy C, ale wiedzcie że więcej od nich przyswajalnej witaminy C mają truskawki tak naprawde, a i truskawki są kwaskowate jakby niepatrzeć jak i wiele innych owocków
Karena - Czw Lis 24, 2011 22:41
LaLuna, nie . ze skórką czy nie cytrusów nie wolno.
Kasia_89 - Czw Lis 24, 2011 22:47
Cytrusy są fe, niedobre i złe, raczysko mogą spowodować. Tfu, znaczy nowotwór.
Kasik - Czw Lis 24, 2011 22:47
LaLuna, nie chodzi o witaminę C, a o d-limonen.
LaLuna - Czw Lis 24, 2011 23:03
Off-Topic: | AAAAA a a dla nas też takie szkodliwe toto O_O ? bo u mnie na święta mandarynki lecą na reklamówki przez moje ręce... |
[ Dodano: Czw Lis 24, 2011 23:04 ]
I czy za kwaśne przysmaki mogą spowodować zgagę u szczurka? że u myszki tak - to wiem, ale u ciurków? kontynuując myśl np za kwaśne owocki?
Karena - Czw Lis 24, 2011 23:06
LaLuna, w sensie jakie są za kwaśne?
Kasik - Czw Lis 24, 2011 23:07
LaLuna, nie, u ludzi to nie powoduje nowotworów. Zależy jakie kwaśne przysmaki, bo wbrew pozorom cytryna, mimo że kwaśna, alkalizuje organizm i łagodzi zgagę.
Anomalia - Śro Gru 14, 2011 20:31
Czy surowy ziemniak może poważnie zaszkodzić szczurowi? Ktoś z mojej rodziny obierał ziemniaki, jeden wypadł, przed chwilą znalazłam jednego, do prawie połowy zjedzonego pod komodą... Szczur siedzi za kredensem i nie mogę go wyciągnąć, nie chce przyjść. Boję się, że mogło mu to zaszkodzić...
emileczka - Czw Gru 15, 2011 07:23
Anomalia, mógł się podtruć, ludzi po zjedzeniu surowego ziemniaka boli brzuch, a u szczurów nie wiem jak jest dokładnie.
|
|
|