To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle

klauduska - Wto Sty 10, 2012 08:10

greenfreak napisał/a:
klauduska, skoro nie masz ochoty im tego tłumaczyć - czemu to robisz? Zniechęconymi wypowiedziami możesz nie tylko nic nie pomóc, ale też zamknąć drogę komuś innemu w przyszłości, kto tłumaczyłby to samo, tylko miło, kulturalnie i entuzjastycznie przez dłuższy czas - a są takie osoby.

tłumaczę nie jemu, ale innym, którzy będą czytać takie jego farmazony i jeszcze przyjmą do siebie to jako poprawną wiedzę. jego i tak bym nie przekonała, ale przynajmniej może czytając przytoczone przeze mnie artykuły itd inni się nawrócą.
greenfreak napisał/a:
Nie mówię o nazywaniu kogoś debilem wprost, ale to nie jest jakieś tajne forum. Każdy może przeczytać, pseudohodowca też. Widzi, że tam jacyś ludzie z góry oceniają go jako debila. Sądzisz, że zechce jeszcze tu z kimś gadać, czy raczej gdzieś u siebie napisze, jacy "walnięci jesteśmy"?

w tym momencie dla mnie: trudno. jeśli ktoś jest zdania, że rozmnażanie zwierząt bez rodowodu jest dobre, to mnie średnio interesuje, co taka osoba sobie o mnie myśli.
greenfreak napisał/a:
Co do laski - robi dobre wrażenie jej pseudo (jak na pseudo), a coraz większa jest świadomość potrzeb rynku - potrzeba więcej hodowli.

to ja proponuję napisać do wszystkich pseudo, które się ogłaszają, bo to, że to jest znajoma-znajomej dla mnie nie jest równoznaczne z tym, że jest jakiś specjalnym wyjątkiem. myślę, że niejedna osoba rozmnażająca szczury chce dla nich dobrze i o nie dba.

smeg - Wto Sty 10, 2012 10:38

No właśnie, coś Ci się pomyliło nezu, bo nawet na ang. wiki można wyczytać pod hasłem "fancy rat":

Cytat:
Rat fancy as a formal, organized hobby began when a woman named Mary Douglas asked for permission to bring her pet rats to an exhibition of the National Mouse Club at the Aylesbury Town Show in England on October 24, 1901. Her black and white hooded rat won "Best in Show," and ignited interest in the area. After Douglas's death in 1921, rat fancy soon began to fall back out of fashion. The original hobby formally lasted from 1912 to 1929 or 1931, as part of the National Mouse and Rat Club, at which point Rat was dropped from the name returning it to the original National Mouse Club. The hobby was revived in 1976 with the formation of the English National Fancy Rat Society (NFRS).

Layla - Wto Sty 10, 2012 10:42

klauduska napisał/a:
w tym momencie dla mnie: trudno. jeśli ktoś jest zdania, że rozmnażanie zwierząt bez rodowodu jest dobre, to mnie średnio interesuje, co taka osoba sobie o mnie myśli.
zachowując się agresywnie i nazywając kogoś debilem, nie pomożesz zwierzętom, a pseudohodwcę utwierdzisz w przekonaniu, że miłośnicy zwierząt to fanatycy. :?
klauduska - Wto Sty 10, 2012 10:56

dziewczyny, piszecie tak, jakby to czy ja [czy ktokolwiek] napisał cokolwiek o pseudohodowcy, miało jakikolwiek wpływ na niego. my dla nich fanatycy, oni dla nas tak samo.
3/4 pseudo jest dla mnie niereformowalnych [co widać m.in. po portalach społecznościowych].
pod moje zdanie podpisywać się wam nie każę. posty są pod moim nickiem przecież :roll:
po dobroci z nimi nie idzie się dogadać, wiele razy próbowałam i jeszcze bardziej wtedy zostałam obsmarowana na całej linii. więc ja się utwierdziłam w swoim przekonaniu co to są za ludzie i prędko go nie zmienię.
i nie generalizuję, że wszyscy są tacy sami, ale znaczna większość zalicza się do jednej kategorii.

Mangusta - Wto Sty 10, 2012 11:08

klauduska, to się wykazuj inteligencją i dobrym argumentem, a nie schodź do ich poziomu. W końcu to ty masz wiedzieć lepiej i to ty masz stanowić dobry przykład, nie? Potencjalny klient, który ma choć minimum oleju w głowie rozróżni, która osoba w dyskusji jest bardziej kompetentna.

Pamiętaj, że dyskutując z pseudohodowcą który prowadzi swoją działalność z różnych pobudek wystawiasz sobie i wszystkim z kręgu szczurowych świadectwo. Nie ważne, że uznają to za fanatyzm, liczy się wizerunek jaki wytworzysz w głowie osób postronnych. Jeśli dana rozmowa kosztuje cię zbyt wiele nerwów i zaczynasz się łamać, to po prostu daj spokój.

Martuha - Wto Sty 10, 2012 17:01

http://tablica.pl/oferta/...are-IDD4lW.html Omg o.O Chyba o czymś nie wiem :twisted:
Sorgen - Wto Sty 10, 2012 17:10

eh to bylo do przewidzenia....
Kasik - Wto Sty 10, 2012 17:52

Sorgen napisał/a:
eh to bylo do przewidzenia....

Tru.

Martuha - Wto Sty 10, 2012 18:04

AngelsDream napisał/a:
Jest podobno opracowywana nowelizacja ustawy, ma działać właśnie na aukcje typu: smycz za 800 złotych plus pies za darmo.
Tak jest,więc można wszystkie takie aukcje zgłaszać :) : "Sprzedawcy oferują miski po 450zł, skórzane obroże za 530 zł, czy obroże z bandamkami po 500zł. Wszędzie ten sam dopisek "piesek za darmo", zawsze w ofercie znajduje się kilka zdjęć psiaków. Sprzedawane gadżety są na zdjęciach ledwo widoczne.Regulamin serwisu wyraźnie zabrania wystawiania takich ofert - mówi Anna Tokarek, rzeczniczka Allegro. Dodaje, że dokładnie takie same zasady obowiązują na podległym Allegro serwisie ogłoszeniowym Tablica.pl. Zapewnia, że "każdy użytkownik, który natrafi na taką ofertę może ją zgłosić, a serwis w przypadku stwierdzenia naruszenia ją usunie".
Sysa - Wto Sty 10, 2012 18:05

A ja zgłosiłam ogłoszenie, że dział nie ten :P
Martuha - Wto Sty 10, 2012 18:07

Sysa, dobre hehehehe :P Jak nie tak,to tak ;) A swoją drogą naprawdę są takie stowarzyszenia ? I będą mogli sprzedawać nierodowodowe zwierzaki ? To głupie :| A tu taka ciekawostka dla tych co nie mają FB :P a może być pomocne przy zgłaszaniu :
" pkt 3.2 regulaminu tablica:
"Zamieszczenie Ogłoszenia powinno odzwierciedlać rzeczywisty zamiar dokonania transakcji, której Ogłoszenie dotyczy."
W tym ogłoszeniu oferowany jest przedmiot w kategorii "zwierzęta" a do niego jako GRATIS dodany zwierzak.
Tak więc z całą pewnością łamie to ten pkt regulaminu.
2. cały miot w jednym ogłoszeniu
pkt 3.4 regulaminu tablica:
"Jedno Ogłoszenie może dotyczyć tylko jednego Towaru. Ten sam Towar w tym samym czasie może być przedmiotem tylko jednego Ogłoszenia zamieszczonego przez danego Użytkownika."
Tutaj Pan ma wystawione kilka "towarów" w ogłoszeniu.
3.
pkt 3.7
"Treść Ogłoszenia powinna w jasny sposób nawiązywać do Towaru, opisywać go dokładnie, rzetelnie i kompletnie oraz nie może wprowadzać w błąd innych Użytkowników, w szczególności co do właściwości Towaru, takich jak: jego jakość, parametry, stan, pochodzenie, marka czy producent. Zabronione jest przekazywanie powyższych informacji poza Serwisem."
Produkt z rodowodem? Nie ma potwierdzenia tego rodowodu...
4.
pkt 5.4
"W treści Ogłoszenia Użytkownik nie możę zamieszczać adresów e-mail, numerów telefonów i numerów komunikatorów internetowych. Powyższe dane powinny być wyłącznie zamieszczane we wskazanych polach w formularzu Ogłoszenia. Operator zastrzega, że Ogłoszenia, które będą zawierały przedmiotowe dane w jego treści, zamiast w formularzu kontaktowym mogą być usunięte."
w większości w treści ogłoszenia jest nr tel.
5.
pkt 6.5
"Za naruszenie Regulaminu może być uznane m.in. manipulacja słowami kluczowymi w ofercie, wystawienie Ogłoszenia w niewłaściwej kategorii, zastrzeżenie w treści Ogłoszenia dotyczące wysłania Towaru wyłącznie poprzez uprzednią zapłatę ceny przez kupującego. Powyższe działania skutkować będą podjęciem przez Operatora stosownych działań, nie wykluczając usunięcia Ogłoszenia lub blokady Konta."
to w większości gratisów skutkuje :)
6.
pkt 6.6.5
"Operator ma prawo do usunięcia Ogłoszenia, jeżeli narusza ono w jakikolwiek sposób postanowienia Regulaminu lub przepisy prawa, w szczególności gdy zawiera treści:
wprowadzające w błąd."

Kasik - Wto Sty 10, 2012 18:13

Martuha, stowarzyszenie może sobie założyć każdy, ułożyć regulamin, jaki mu się podoba. Nawet mogą wystawiać sobie rodowody, które po prostu będą honorowane tylko w ich stowarzyszeniu... :/
Martuha - Wto Sty 10, 2012 18:15

Kasik, no to ładnie,to jak potworzą sobie takie pseudo stowarzyszenia to w takim razie nowelizację szlag trafił,bo nadal będą mogli zgodnie z prawem sprzedawać psy,czy koty ? :shock:
Kasik - Wto Sty 10, 2012 18:15

Martuha napisał/a:
2. cały miot w jednym ogłoszeniu

pkt 3.4 regulaminu tablica:

"Jedno Ogłoszenie może dotyczyć tylko jednego Towaru. Ten sam Towar w tym samym czasie może być przedmiotem tylko jednego Ogłoszenia zamieszczonego przez danego Użytkownika."

Czyli szczurów i gryzoni to też dotyczy? Z jakiego to portalu?

Martuha - Wto Sty 10, 2012 18:18

Kasik, z Tablica.pl :)