To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Łączenie klatek. Budowanie klatki z innych klatek.

myaku - Wto Mar 18, 2008 16:36
Temat postu: Łączenie klatek. Budowanie klatki z innych klatek.
Mam przyzwolenie na nowy temat, więc korzystam ;)

Odkupiłam od koleżanki klatkę [ok. 55x37x59 za 30 zł ^^ .] i chciałabym ją dołączyć do mojej setki [100x52x46]. Nasuwają się jednak dwa problemy…

1.Czym mam je razem połączyć? Czy wystarczą agrafki?
2.W nowej klatce [tej mniejszej] jest dosyć nisko ustawiona półka, więc jak chciałam zrobić wejście przez górny otwór starej klatki, to nie mogłam, bo właśnie ta półka zawadzała. Problem jest w tym, że ta półka ma takie dzikie zawiasy, w które jest wbita gwoździem [więc odkręcić śrubokrętem się nie da :| ] i nie mam pojęcia, jak je usunąć. Pomoże ktoś?

Z góry dziękuję wszystkim za odp. :)

devilline - Wto Mar 18, 2008 16:39

myaku, ja mam połączone klatki i po prostu jedna stoi na drugiej. Żadnych agrafek, spinaczów czy drutów. Jeszcze mi sie nie zdazyło żeby zleciała czy cuś - nie wiem na czym to polega, ale trzyma sie doskonale ;)
Co do gwoździ... Cążki i heja.

myaku - Wto Mar 18, 2008 16:45

Off-Topic:
devilline, :shock: dzięki!

Layla - Wto Mar 18, 2008 16:50

Ja miałam raz łączone klatki i połączyłam je drutem. Inaczej się nie dało, grube babska potrafiły przesunąć klatę jak się kotłowały.
L. - Wto Mar 18, 2008 17:19

lbo kupic plastikowe łączniki tzw. opaski kablowe ;] one są na zaciski. jedno razowe.
dobrze sie sprawdzają przy montowaniu hamaków, półek no i olimpia z tego co wiem tak ma klatki połaczone. :wink:

PALATINA - Wto Mar 18, 2008 17:44

Ja mam klatki połączone na takie biurowe klipsy/klamry... Takie jakby krokodylki do papieru. Bardzo mocno trzymają.

A co do półki zawadzającej. Zupełnie nic nie rozumiem. Nie da rady jakiejś foty pokazać? W czym ta półka zawadza?

Edit:

Takie coś mam.

Wygodne jest, bo łatwo się rozpina, gdy chcę umyć klatki. Nie muszę całej konstrukcji taszczyć. Tylko rozpinam klamerki i rozdzielam klatki. Po umyciu znów łaczę.
Polecam. :wink:

Oli - Wto Mar 18, 2008 17:51

L. napisał/a:
lbo kupic plastikowe łączniki tzw. opaski kablowe ;] one są na zaciski. jedno razowe.
dobrze sie sprawdzają przy montowaniu hamaków, półek no i olimpia z tego co wiem tak ma klatki połaczone. :wink:

Dokładnie - mam tak połączone klatki i trzyma się rewelacyjnie, nawet można za tą mniejszą całą konstrukcję podnosić i nic sie nie rusza/spada/odczepia. Co do półki to użyj kombinerek albo młotka, który ma takie coś do wyciągania gwoździ.

PALATINA - Wto Mar 18, 2008 17:53

Olimpia,
Jak masz tak połączone klatki, to rozdzielasz je, czy są już na stałe?

Oli - Wto Mar 18, 2008 17:56

Na stałe, chociaż te zaciski przy użyciu noża można odczepić bez niszczenia (trzeba coś tam podważyć - osobiście nie wiem co, bo Cygu to robił).
PALATINA - Wto Mar 18, 2008 18:00

Aha. Rozumiem.
Ja bym nie doniosła do wanny połączonych klatek, bo są niewiele niższe niz ja sama. :oops:
Ale na stałe połączenie to jest dobry pomysł. :wink:

Oli - Wto Mar 18, 2008 18:01

No moja klatka jest długa, a niska, ze względu na gabaryty Rysiowe... :wink:
LunacyFringe - Wto Mar 18, 2008 18:11

Ja mam klatki połączone spinaczami rozciągniętymi , po prostu zrobiłam z nich druciki ;) tez sie trzyma i nic nie spada :P
myaku - Wto Mar 18, 2008 18:29

Off-Topic:
PALATINA napisał/a:
A co do półki zawadzającej. Zupełnie nic nie rozumiem. Nie da rady jakiejś foty pokazać? W czym ta półka zawadza?

Ajajaj, właśnie urządziłam chłopom tą mniejszą, więc rozmontowywać mi się już nie chce, wybacz :P Jutro lecę po cążki, spinacze i domek, więc przy okazji zrobię :)

gratis - Śro Mar 19, 2008 08:24

myaku, pochwal się jak 'ulepszysz' klatuchnę ;)
ciacho - Wto Lip 29, 2008 10:02

kupiłam wczoraj klatkę i zastanawiam się czy ja połaczyć z inną, nawet nie mam pomysłu jak, mam jedną 2razy mniejszą i jeszcze jedną malutką, postaram się wrzucić foty bo od góry ich nie połącze, a nie wiem zbytnio jak to zrobić bokiem :P