Higiena i pielęgnacja - Zamiast kąpieli..
Hexi - Pon Lut 01, 2010 20:51
Dostałam dzisiaj szczurka , i strasznie śmierdzi kupą .Podczas transportu strasznie dużo narobił pudełku i się umorusał. Ma 2 miesiące i mam go pierwszy dzień ,. nie chce go stresować kąpielą zresztą jest malutki więc woda i mydło chyba odpada. Tyle ze nie wiem jak pozbyć się smrodku.
Niamey - Pon Lut 01, 2010 21:46
chusteczki dla niemowląt, albo wilgotne ręczniki papierowe i voila
Madziudzia - Wto Lut 02, 2010 20:14
Chusteczki niemowlęce chyba są najwygodniejsze, najlepiej jest kupić te "sensitive"
Ta pianka z Versele-Lagi rzeczywiście godna polecenia( Nie stosowałam jeszcze u ogonów ale u świnki peruwianki sprawdza się rewelacyjnie- pozostaje mi poczekać aż się któryś szczuras ubrudzi i wypróbuję )
Małpa - Pią Mar 12, 2010 19:44
A moje szczurki są czyściutkie, nigdy nie śmierdxzą a mam dwóch samców. Ich siuśki także nie. Ich zapach wręcz mi się podoba, i nikt z otoczenia nie wyczuwa nieprzyjemnego zapachu. Uwielbiam ich całować po tych mięciutkich pachnących brzuszkach, a jak jeden miał boiegunkę spowodowaną stresem (transport do domu po raz pierwszy) to wyczyściłam mu dupkę i ogonek chusteczką namoczoną wodą i do teraz jest czyściutki i pachnie. )
Nietoperrr... - Pią Mar 12, 2010 19:48
Mi też zapach moich chłopaków się podoba...
Anomalia - Czw Lis 18, 2010 18:55
Ja tam już wolę przetrzeć wilgotną szmatką. Z resztą wątpię, aby wytrzymały chociażby 5 minut w jednym miejscu.
malutki220 - Sob Kwi 05, 2014 08:52 Temat postu: Chusteczki dla niemowląt Ja też miałem problem z moimi śmierdzielkami, a że dopiero mam je od tygodnia, nie miałem serca katować ich kąpielą.
Na szczęście okazało się, że mycie chusteczkami dla niemowląt to niezła zabawa i moje szczurki po prostu ją uwielbiają. Bez problemu dały się porządnie umyć. Wycieranie ręcznikiem też się im spodobało.
Polecam wszystkim! .
aldo3434 - Pon Wrz 08, 2014 11:25
Jeżeli są małe ubrudzenia, tak jak piszą inni - chusteczki dla niemowląt.
kissmyknees - Wto Wrz 09, 2014 14:07
Chusteczki do niemowląt do przemywania szczura?
Przecież w tym jest tyle chemii, że to koszmar, a dwa, że niemowlak ma inne ph skóry niż szczur. W dodatku niemowlę nie wyliże swoich włosów zaś szczur obliże całe swoje ciało...
Jak jest szczur zabrudzony i nie wymaga to użycia szamponu, a nawet przy obsranej dupie nie wymaga, to najlepiej stosować ciepłą wodę z naparem z rumianku lub pokrzywy...
Devona - Wto Wrz 09, 2014 18:49
Istnieją łagodne chusteczki bez tony chemii, a różnica w średnich wartościach pH skóry człowieka i szczura nie jest znów taka duża. Rumianek akurat może silnie uczulać.
adam232357 - Nie Lis 16, 2014 21:13
Według mnie nie warto im podawać do skóry czegoś ,o czym my nie mamy zbytnio wiadomości. pH skóry szczura się trochę różni od ludzkiej.
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Pon Lis 17, 2014 13:34 ]
Poprawiłam post, ponieważ bez interpunkcji był niezrozumiały.
szlajfka - Pią Sty 09, 2015 22:09
Czym najlepiej myć starego szczura, kóry sam się już nie bardzo myje? Zwłaszcza tyłek i jajka? Chusteczki dla niemowląt, papier toaletowy nawilżany, chusteczki do hig. intymnej czy po prostu mokra szmatka? W grę wchodzi codzienne mycie. Używam tego papieru nawilżanego lub mokrych szmatek, ale mam wrażenie, że nie zmywają brudu zbyt dobrze.
najeli - Pią Sty 09, 2015 22:40
ja jak była taka potrzeba używałam chusteczek dla niemowląt, a w przypadkach "trudniejszych" po prostu czystej, letniej wody. raczej wszystko schodziło...
smeg - Pią Sty 09, 2015 23:18
Ja używałam płatków kosmetycznych zmoczonych w ciepłej wodzie.
Szczurówka - Pią Sty 09, 2015 23:27
ja mam mały spryskiwacz po jedwabiu do włosów (dokładnie wyczyszczony) i lekko spryskuje sierść szczurów wodą i przecieram wacikiem idealna opcja na zimę na wiosnę/lato nie ma zmiłuj i będzie prawdziwa kąpiel
|
|
|