Klatki i wyposażenie - Akcesoria do klatki z rzeczy znalezionych w domu.
kaszka97 - Sob Wrz 26, 2009 16:14 Temat postu: Akcesoria z domu ;) Tworze klatke dla ogonka. Żeby zaoszczędzić pomyślałam sobie ze dam do klatki jakieś rzeczy z domu np. koszyczki, sitka do powieszenia itp. Znalazłam 2 rzeczy, ale nie wiem czy by sie nadawały, więc zamieszczam zdjęcia i proszę o porady ;D
2. koszyczek- pomyślałam ze mogę tam dać sianko, i powiesić. . .
1. Odpięła bym od tego przyssawki i tez może sianko lub jakis materiał i jakoś przymocowała.
Co wy na to?
kaszka97 - Sob Wrz 26, 2009 16:21
Te linki co podałaś nie maja nic wspólnego z moim tematem
Wiem ze można cos takiego dawać, ale mi chodzi o to czy te moje się nadadzą do czegoś
A przy tym koszyczku, mocz będzie wsiąkał?
Czy szczury mogą przegryźć ten sznur?
babyduck - Sob Wrz 26, 2009 16:30
kaszka97, scaliłam z podobnym tematem. Unikamy na Allo mnożenia tematów.
ogoor - Sob Wrz 26, 2009 17:01
mogą przegryźć sznur ale w najgorszym wypadku zafundują sobie tylko lot koszyczkiem fajny masz pomysł i zapożycze go ok ? xD
Oli - Sob Wrz 26, 2009 17:46
kaszka97 napisał/a: | Te linki co podałaś nie maja nic wspólnego z moim tematem
Wiem ze można cos takiego dawać, ale mi chodzi o to czy te moje się nadadzą do czegoś | mają, bo tam zadajemy pytania, a nie nowy temat zakładamy.
kaszka97 - Sob Wrz 26, 2009 17:57
Cytat: | mogą przegryźć sznur ale w najgorszym wypadku zafundują sobie tylko lot koszyczkiem fajny masz pomysł i zapożycze go ok ? xD |
Spoko nie ma sprawy
Oli- sory nie wiedziałam
Małpa - Wto Lut 16, 2010 18:39
A ja właśnie kupiłam klatkę (teddy lux 2) i przymiarzając się do jej urządzania znalazłam tekturową rolkę po ręcznikach jednorazowych, stary komplet pościeli(mama chciała wyrzucić) , stare dziurawe spodnie, i straą śniadaniówke.
Wymyśliłam coś takiego:
ze spodni pourywałam nogawki, złożyłam podwójnie zszyłam i przyczepiłam zaczepy, wyszedł hamaczek
W ręcznikowej rolce zrobiłam na końcach otwory, przewlokłam sznurek i przywiązałam do klatki zaraz nad pięterkiem, może 1cm nad i wyszła ławeczko gryzarka ;p
Ze śniadaniówki wzięłam dolną ''miseczkę(?)" i w jej wklęsłym brzegu zrobiłam dziurę nożyczkami w kształcie prostąkąta. Brzegi spiłowałam ostrym pilnikiem, tak ,żeby maluchy nie zrobiły sobie krzywdy. ;d Też zrobiłam dziurki po zewnętrznej(wypukłej) stronie i przywiązałam nad kuwetą w rogu klatki. Do środka wrzuciłam posiekaną nożyczkami ;p pościel a drabinkę zrobiłam z grubek pofalowanego kartonu.
Z kolejnego kawałka pościeli, dokładnie roga , zrobiłam hamaczek, taki rożek. do środka włożyłam też skrawki materiałów. Jak narazie klatce brakuje domku, miseczek i poidełek, ale mam jeszcze czas...
Dori - Wto Lut 16, 2010 22:08
maartuusiaa94 napisał/a: | A ja właśnie kupiłam klatkę (teddy lux 2) |
na "chorobówkę" czy "tymczasówkę"?
Kuzyn - Wto Lut 16, 2010 22:18
Dori napisał/a: | na "chorobówkę" czy "tymczasówkę"? |
Sarkazm wyczuwam
Ale fakt, bardzo mała klatka. Nawet jeden szczurek będzie tam miał mało miejsca a jednego przecież trzymać nie wolno. Nie wiedziałem dla czego ale teraz jak od kilku dni mam 2 szczurki to jest to taka oczywista oczywistość. Bawią się, gonią, gryzą, iskają, śpią razem
maartuusiaa94, wymień klatkę na większą. Szczurek nie będzie tam szczęśliwy. Nawet młody.
Dori - Wto Lut 16, 2010 22:26
Owszem. Wątpię, żeby dziewczę przez miesiąc nie doczytało, w czym powinny mieszkać szczury, a raczej nie ma bana na poszczególne działy na forum.
Kuzyn, Twój pomysł z doniczkami w klatce mnie do czegoś zainspirował, tylko nie wiem, czy moje drewniane łapy podołają zadaniu
Bel - Śro Lut 17, 2010 02:21
Kuzyn, fajnie urządzona klateczka jednak radziłabym pokombinować coś z tym drewnem.Niestety ani to higieniczne ani "zapachowe"... mocz szczurków jest dość intensywny a gdy weżre się w drewno to dla Ciebie będzie katastrofą nie doczyścisz niczym,wlezą bakterie i choróbska murowane.
Kuzyn - Śro Lut 17, 2010 06:53
Podesty to nie problem. Najwyżej wyrzucę i zrobię nowe. Kupię sklejkę i powycinam sobie do woli, gorzej z domkiem bo trochę roboty i żal wyrzucać. Nie mam czasu jechać do Praktikera poszukać małej puszki lakieru antyalergicznego (zgodnie z Waszym zaleceniem). Lakier też pewnie musi schnąć i wietrzyć się parę dni przed włożeniem do klatki a ja nie chcę im zabierać wyposażenia klatki na tak długo.
Potem powymieniam na nowe, zabezpieczone drewno.
Małpa - Śro Lut 17, 2010 11:15
Off-Topic: | Ta klatka to tymczasówka. ;d I tak maluchy będą u mnie dopiero w połowie marca. A potem kupię materiały i razem z tatą zrobię swoją klatkę. Więc spokojnie. Ogoniastym będzie u mnie dobrze. |
Bel - Śro Lut 17, 2010 13:15
Kuzyn, na czas gdy będzie schło i wietrzało wystarczy,że zamiast półek włożysz najtańsze tace za 2 zł z supermarketu świetnie zastępują półki i łatwo jest z nich siuśki zebrać
Oli - Śro Lut 17, 2010 13:52
Kuzyn, plastikowe domki są o wiele bardziej higieniczne i łatwiejsze w użyciu, a jest ich duży wybór, zwłaszcza w sklepach internetowych. Drewno po prostu samo w sobie jest niehigieniczne, bo jak szczury na nie nasikają, to siuśki wsiąkają, a w nich namnażają się bakterie.
|
|
|