To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Zabezpieczenie przed brudem poza klatką

Azi - Pią Sty 25, 2008 20:32

samar, bardzo prosto. Montujesz na śruby z nakrętkami i podkładkami:

-nawiercasz plexi, tak aby wsadzić w nią śrubę
-główka śruby będzie od strony zewnętrznej, to coś (jak to się nazywa) z gwintem - od strony klatki
-zakładasz na to nakrętkę
-na nakrętkę podkładk- na tyle dużą, że nie przejdzie pomiędzy prętami, tylko się na nich zablokuje
-przykładasz to do klatki
-od wnętrza klatki zakładasz drugą podkładkę
-i drugą nakrętkę - najlepiej motylkową

i zrobione :]

i to jest o tyle dobre, że nie musisz się bawić w przyklejanie/przykręcanie do kuwety. Trzyma się na klatce.

samar - Sob Sty 26, 2008 12:14

Asaurus, masz racje..o tym nie pomyslalam :shock: dobrze, ze z kazdym pomyslem lece jednak najpierw na forum... :wink:
Azi, sklaniam sie ku Twojemu pomyslowi chyba najbardziej, przynajmniej nie trzeba giac pleksi a i tez nie chcialabym demolowac kuwety...narazie rozmyslam bo i tak sesja teraz i nie ma kiedy tego zrobic..trzeba dokladnie zaplanowac zeby bylo to funkcjonalne i jak najlepiej wykonane :roll: :)

Asaurus - Sob Sty 26, 2008 12:19

samar, co 5 głów to nie jedna :] Ja lubie swoje pomysły konsultować na forum bo mogę obiektywnie jakby z boku spojrzeć i przymyśleć jeszcze raz czy to ma sens i czy nie można tego zrobić prościej czy lepiej. Poza tym forum właśnie od tego jest :]
samar - Pon Mar 10, 2008 22:00

no dobra..zrobione 8) z racji slabych mozliwosci narzedziowych i moich wlasnych osobistych talenciarskich przedstawiam Wam to COS :lol1: wyszlo niezupelnie tak jak chcialam..ale jest, trzyma sie, ciezko bylo operowac pilka w pleksie bo jest dosc krucha :? poza tym kawalki pleksy wyszly nierowne (bylo kilka wypadkow :oops: ), ale mysle ze zawsze lepsza taka bariera niz nic :wink:
przod

prawy bok

lewy bok

i jeszcze raz przod

nie wiem czy to widac na zdjeciach ale jest dosyc spora odleglosc miedzy pleksa a pretami klatki wiec nie ma obaw ze szczurek sobie przytrzasnie pazur :wink:

Layla - Wto Mar 11, 2008 08:24

samar, powiem Ci, że podziwiam, gdyz ja nie przywiązuję wagi do wysypywania z klaty, najwyżej ścieram biurko i zamiatam podłogę. Poza tym mam przeczucie, że moje szczury i tak wywalałyby z klaty różne bajery ;)
Anonymous - Wto Mar 11, 2008 09:50

samar, bardzo fajnie wyszło. Sama mam takie.. ograniczniki w wolierze. I tak nieźle dałas sobie radę z niewdzięczną plexą. Gratuluję. :)
samar - Wto Mar 11, 2008 10:15

Layla, ja sie ludze ze to cos da :) zreszta ja tez nie przywiazuje wagi do brudzenia przez moje zwierzeta..ale moja mama przywiazuje i to duza :twisted:
Viss, dziekuje :mrgreen: :oops:

Andzia - Wto Mar 11, 2008 17:25

A ja też o tym nie pomyślałam nawet, choć pewnie by się przydało bo moja ściana już jest oblepiona gerberkami :lol:
Fajny pomysł i estetyczne wykonanie. Daj znać jaki będzie efekt :mrgreen:

Anouk - Nie Lut 15, 2009 09:10
Temat postu: Zabezpieczenie przed brudem poza klatką
Szukałam, ale takiego tematu nie znalazłam. Otóż moje szczurki nie należą do kulturalnych pod wzgledem załatwiania swoich potrzeb... Często ich siuśki lądują poza klatką wsiąkając w panele, lub na ścianie. I moje pytanie brzmi: jak można zabezpieczyc klatkę, żeby szczurze siki nie lądowały poza klatką?
Anonymous - Nie Lut 15, 2009 09:27

Ja nie zabezpieczam klatki. Znacznie łatwiejsze i wydajniejsze wydaje mi się zabezpieczanie podłogi i ścian. :)

U mnie klatka stoi na odpowiednio dużej plastikowej podkładce, ale tylko z dwóch stron, bo tam sikają na półki i czasem kapie i spływa na parkiet. Natomiast na dwóch ścianach wiszą po prostu jakiekolwiek plakaty (znalazłam w czeluściach garderoby i się przydały). Jak się plakaty skończą, to powieszę cokolwiek innego.

I tyle, spełnia to swoją funkcję, łatwo wymienić/wyczyścić, a klatkę ma w stanie nienaruszonym, co także nie utrudnia mi czyszczenia jej. :)

Anouk - Nie Lut 15, 2009 09:30

Viss, dziękuję :)
Anonymous - Nie Lut 15, 2009 09:37

Dynialu, i ja dziękuję. :D
Myślę, że takie zabezpieczenie oklic jest łatwiejsze niż samej klatki. Czym byś jej nie owinęłą, to pewnie to zeżrą :D a plexa itp kosztuje i trzeba by to jakoś zamontować i jeszcze przyciąć na wymiar.. jak dla mnie za dużo roboty. :D

Anouk - Nie Lut 15, 2009 09:40

Viss, to spróbuję z tymi plakatami i podkładkami :)
Anonymous - Nie Lut 15, 2009 09:45

Są w sklepach takie dość duże podkładki pod talerze albo np. coś w rodzaju obrusa, tylko, ze sztywne jak podkładki. Widziałam u siebie w społem, te duże są fajne, mają z metr długości i z 50 cm szer, na oko.

(ort.)

Ninek - Nie Lut 15, 2009 11:56

U nas za towerem stoją po prostu płachty pleksi ;) Drogie rozwiązanie, ale trwałe, łatwe do utrzymania czystości, wystarczy przetrzeć szmatką.
Na podłodze, pod klatką jest kawałek takiej gumowej wykładziny (udaje drewno, bo mam drewnianą podłoge i chciałam żeby choć troche pasowało :P ), też wystarczy przetrzeć i po kłopocie :)