Planowane mioty - Planowany miot 100% FUZZ w hodowli SunRat's
wilczek777 - Nie Lis 23, 2014 22:08
smeg wiem po co się stosuje inbreed i moim zdaniem tutaj nie jest to dobra idea. Nie chce za bardzo wdawać się w dyskusję bo wiem jak one wyglądają tu - wyraziłam osobiste zdanie po prostu
monijjca - Sob Gru 06, 2014 22:33
Ja bym na 100% była chętna na samiczkę fuzz, przeszukałam cały internet (na moje możliwości) w poszukiwaniu takiego szczurka. Jak już znajdywałam to był to samiec, którego niestety bym mieć nie mogła bo mam 3 dziewczynki już w domu I kiedy by było pewne to czy szczuraski wgl będą czy nie? Bo nie wiem czy miałabym czekać, czy może dalej szukać.
heniok - Wto Gru 09, 2014 23:09
Dziękuję wszystkim którzy zechcieli wypełnić ankietę.
Miot nie dojdzie do skutku.
Temat można zamknąć i wywalić do kosza.
maris - Śro Gru 17, 2014 12:59 Temat postu: Połączenie fuzz-fuzz Niedawno hodowla SunRat's rozważała opcję wydania na świat miotu po obydwu rodzicach fuzz (rodzeństwie). Później hodowca postanowił zrezygnować z tego miotu i temat został zamknięty.
W temacie ankiety padło jednak pytanie, którego nie chcemy zostawić bez odpowiedzi.
Azi napisał/a: | heniok, czy od tego czasu, gdy byłam hodowcą zmieniło się coś w kwestii łączenia fuzz-fuzz? Kojarzę, że wcześniej tego typu połączenie było nie tylko unikane przez wzgląd na małą ilośc fuzzów, ale i ze względu na o wiele wyższe prawdopodobieństwo "skrajniaków" mających problem z wrastającymi włoskami itp. Są nowe "badania" w tym kierunku? |
Plany skojarzenia 2 fuzzów były przedyskutowane z innymi hodowcami z SHSRP, Zirrael oraz wieloletnią czeską (byłą) hodowczynią - Beris.
Zgodnie uznano, że brak jest przeciwwskazań do połączenia fuzz x fuzz o ile szczury nie są skrajne.
L. napisał/a: | W przypadku fuzz + fuzz należy nie łączyć skrajnych fuzzów i wziąć pod uwagę ilość takich fuzzów, jak i problematycznych w danej linii, ponieważ rodzice mogą być w porządku, ale jeśli coś nagminnie pojawia się w linii, to takie łączenie (biorę szczególnie pod uwagę specyfikę miotu) doprowadzi tylko do wzmocnienia tego problemu. |
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Gru 18, 2014 23:57 ]
Scaliłam temat z otwartym na nowo wątkiem, którego dotyczy.
limomanka - Czw Gru 18, 2014 23:55
Decyzją moderacji temat pozostanie otwarty. W związku z tym oczekujemy ze strony henioka rzeczowych i merytorycznych odpowiedzi na zadane pytania czy sformułowane wątpliwości dotyczące tego miotu. Jednocześnie informujemy, że w przypadku braku chęci współpracy w tej kwestii na hodowcę zostanie nałożony zakaz przeprowadzania ankiet dotyczących przyszłych i obecnych miotów. Chcemy podkreślić, że rozumiemy ideę krzyżowania spokrewnionych szczurów i nie jesteśmy bezwzględnymi przeciwnikami tej metody hodowlanej. Na forum jednak wspieramy tylko hodowle, które są prowadzone w sposób przejrzysty przez osoby odznaczające się nieskazitelną postawą w kwestii rozmnażania zwierząt. Stąd też uważamy, że rozwianie wątpliwości użytkowników oraz odpowiedź na ich pytania to nie tylko dobra wola hodowcy, ale również jego obowiązek.
|
|
|