Planowane mioty - Planowany miot M Emerald Moon
radzioo81 - Nie Lut 17, 2013 20:34
L., i my trzymamy kciuki za piękny i zdrowy miocik.
Oluś - Nie Lut 17, 2013 21:06
Kwik! Piękny miot i piękna literka Mam już nawet kilka pomysłów na imię
Jeszcze dziś późnym wieczorem wyślę ankietę. Marzy mi się w moim stadzie łysy bratanek mojego Edzia
nezu - Śro Lut 27, 2013 00:38
Czy w związku z problemami zdrowotnymi Eshera miot w ogóle dojdzie do skutku?
wuwuna - Śro Lut 27, 2013 03:06
nezu napisał/a: | Czy w związku z problemami zdrowotnymi Eshera miot w ogóle dojdzie do skutku? | nezu, ja myślę, że to bardziej niż oczywiste, że jeśli tylko podejrzenia będą potwierdzone, bądź zaprzeczone zostanie przez hodowcę wystoswana specjalna notka na temat miotu.
A bez diagnozy konkretnej trzeba się wstrzymać.
AngelsDream - Śro Lut 27, 2013 08:46
Dla osób niezorientowanych: u Eschera pojawiły się problemy zdrowotne - początkowo zdiagnozowane jako zapalenie oskrzeli, potem płuc. Na kontroli u naszej stałej lekarz weterynarii, zwróciła ona uwagę, podobnie jak ja, na bardzo dziwny, przyspieszony oddech szczura oraz szybkie bicie serca. Płuc w ogóle nie dało się osłuchać, serce zagłuszało oddechy.
Escher został skierowany na echo serca. W toku badania część parametrów okazała się nieznacznie podwyższona. Niestety, mocniejszy antybiotyk (idąc tropem oskrzeli i płuc) nie poprawił stanu szczura w sposób zadowalający. Od poniedziałku Escher otrzymuje więc zgodnie z zaleceniem kardiologicznym prilium. Na razie diagnoza wskazuje na HCM. Kolejne echo serca (zalecone na marzec) pomoże to wykluczyć lub potwierdzić.
Jak by nie było, nie sądzę, by miot w takiej formie doszedł do skutku.
Zapalenie oskrzeli lub płuc to choroby zakaźne, wyleczone, o ile nie ma powikłań, nie są niebezpieczne dla miotu. Choroby serca, zwłaszcza u tak młodego samca, są niepokojące.
L. - Śro Lut 27, 2013 21:31
Wszystko potoczyło się szybko i chwilowo niezbyt pomyślnie.
Mam nadzieję, że Escher dojdzie do siebie, wyzdrowieje, a wszystko to co się z nim dzieje zostanie zapamiętane tylko jako zły sen i jednorazowy incydent.
Ja też się martwię, w końcu to mój wnuk.
Miot zapewne nie dojdzie do skutku w takiej postaci w jakiej był zaplanowany, niestety.
Ale od marzeń i planów ważniejsze jest zdrowie szczurków.
O ostatecznym kształcie miotu, jak i bardziej oficjalnym stanowisku na ten temat poinformuje, gdy podejmę ostateczne decyzje. Moje aktywność nie jest częsta, ale oprócz spraw prywatnych wynika ona także z tego, iż wolę podawać komunikaty rzadkie, ale konkretne niż siać zamęt głośnymi przemyśleniami, które do osiągnięcia ostatecznego kształtu mogą zmienić się kilka razy
Rezerwacje oczywiście wciąż są aktualne. Zawsze będzie można je potwierdzić, czy przepisać - co kto będzie wolał.
mmarcioszka - Nie Mar 24, 2013 23:34
L., wiadomo już co z miotem?
L. - Nie Mar 24, 2013 23:58
mmarcioszka, Escher na pewno nie zostanie tatą.
Mam już pewnego kandydata na oku, sprawdzonego [fuzz gen], jednakże czekam na wyniki profilaktycznego badania serducha jego rodzeństwa. Właściciele mają czas do końca marca
Mucha321 - Wto Kwi 02, 2013 21:47
Czy moje CV dotarło?
L. - Wto Kwi 02, 2013 21:54
Mucha321, tak.
Czekam jeszcze na kilka wyników, o ile będą pozytywne, to dopiero będę rozpatrywać jakiekolwiek CV.
Oluś - Wto Kwi 02, 2013 21:57
L., a tak w kwestii technicznej. Czy literka miotu będzie zmieniana? Bo ja już imię mam nawet już wymyślone
L. - Wto Kwi 02, 2013 21:58
olus_165, nie, raczej nie będę jej zmieniać
mmarcioszka - Wto Kwi 02, 2013 22:01
L. napisał/a: | olus_165, nie, raczej nie będę jej zmieniać |
Bardzo mnie to cieszy
Nikky - Wto Kwi 09, 2013 21:44
L., dotarło i moje? Wiadomo coś co z miotem?
L. - Wto Kwi 09, 2013 21:59
Nikky, z tego co kojarzę to tak
przepraszam, że to się wszystko tak przedłuża. ale od tego zależy zdrowie przyszłego pokolenia, co przecież dla Was [potencjalnych domków] jest równie istotne.
czekam jeszcze na wyniki badań 4 szczurów ;p a to i tak dobry wynik jak na 14 szczurów.
mogę na razie powiedzieć, że co do samego kandydata na tate miotu nie ma żadnych zastrzeżeń, a dokładniej ekg i usg wyszło wzorowo.
|
|
|