To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Planowane mioty - Planowany miot M Emerald Moon

radzioo81 - Nie Lut 17, 2013 20:34

L., i my trzymamy kciuki za piękny i zdrowy miocik. :kciuki:
Oluś - Nie Lut 17, 2013 21:06

Kwik! Piękny miot i piękna literka ^^ Mam już nawet kilka pomysłów na imię :D
Jeszcze dziś późnym wieczorem wyślę ankietę. Marzy mi się w moim stadzie łysy bratanek mojego Edzia :serducho:

nezu - Śro Lut 27, 2013 00:38

Czy w związku z problemami zdrowotnymi Eshera miot w ogóle dojdzie do skutku?
wuwuna - Śro Lut 27, 2013 03:06

nezu napisał/a:
Czy w związku z problemami zdrowotnymi Eshera miot w ogóle dojdzie do skutku?
nezu, ja myślę, że to bardziej niż oczywiste, że jeśli tylko podejrzenia będą potwierdzone, bądź zaprzeczone zostanie przez hodowcę wystoswana specjalna notka na temat miotu.
A bez diagnozy konkretnej trzeba się wstrzymać.

AngelsDream - Śro Lut 27, 2013 08:46

Dla osób niezorientowanych: u Eschera pojawiły się problemy zdrowotne - początkowo zdiagnozowane jako zapalenie oskrzeli, potem płuc. Na kontroli u naszej stałej lekarz weterynarii, zwróciła ona uwagę, podobnie jak ja, na bardzo dziwny, przyspieszony oddech szczura oraz szybkie bicie serca. Płuc w ogóle nie dało się osłuchać, serce zagłuszało oddechy.

Escher został skierowany na echo serca. W toku badania część parametrów okazała się nieznacznie podwyższona. Niestety, mocniejszy antybiotyk (idąc tropem oskrzeli i płuc) nie poprawił stanu szczura w sposób zadowalający. Od poniedziałku Escher otrzymuje więc zgodnie z zaleceniem kardiologicznym prilium. Na razie diagnoza wskazuje na HCM. Kolejne echo serca (zalecone na marzec) pomoże to wykluczyć lub potwierdzić.

Jak by nie było, nie sądzę, by miot w takiej formie doszedł do skutku.

Zapalenie oskrzeli lub płuc to choroby zakaźne, wyleczone, o ile nie ma powikłań, nie są niebezpieczne dla miotu. Choroby serca, zwłaszcza u tak młodego samca, są niepokojące.

L. - Śro Lut 27, 2013 21:31

Wszystko potoczyło się szybko i chwilowo niezbyt pomyślnie.
Mam nadzieję, że Escher dojdzie do siebie, wyzdrowieje, a wszystko to co się z nim dzieje zostanie zapamiętane tylko jako zły sen i jednorazowy incydent.
Ja też się martwię, w końcu to mój wnuk.

Miot zapewne nie dojdzie do skutku w takiej postaci w jakiej był zaplanowany, niestety.
Ale od marzeń i planów ważniejsze jest zdrowie szczurków.

O ostatecznym kształcie miotu, jak i bardziej oficjalnym stanowisku na ten temat poinformuje, gdy podejmę ostateczne decyzje. Moje aktywność nie jest częsta, ale oprócz spraw prywatnych wynika ona także z tego, iż wolę podawać komunikaty rzadkie, ale konkretne niż siać zamęt głośnymi przemyśleniami, które do osiągnięcia ostatecznego kształtu mogą zmienić się kilka razy :wink:

Rezerwacje oczywiście wciąż są aktualne. Zawsze będzie można je potwierdzić, czy przepisać - co kto będzie wolał. :)

mmarcioszka - Nie Mar 24, 2013 23:34

L., wiadomo już co z miotem?
L. - Nie Mar 24, 2013 23:58

mmarcioszka, Escher na pewno nie zostanie tatą.
Mam już pewnego kandydata na oku, sprawdzonego [fuzz gen], jednakże czekam na wyniki profilaktycznego badania serducha jego rodzeństwa. Właściciele mają czas do końca marca :)

Mucha321 - Wto Kwi 02, 2013 21:47

Czy moje CV dotarło? :>
L. - Wto Kwi 02, 2013 21:54

Mucha321, tak.

Czekam jeszcze na kilka wyników, o ile będą pozytywne, to dopiero będę rozpatrywać jakiekolwiek CV. :)

Oluś - Wto Kwi 02, 2013 21:57

L., a tak w kwestii technicznej. Czy literka miotu będzie zmieniana? Bo ja już imię mam nawet już wymyślone :lol:
L. - Wto Kwi 02, 2013 21:58

olus_165, nie, raczej nie będę jej zmieniać :)
mmarcioszka - Wto Kwi 02, 2013 22:01

L. napisał/a:
olus_165, nie, raczej nie będę jej zmieniać :)

Bardzo mnie to cieszy :)

Nikky - Wto Kwi 09, 2013 21:44

L., dotarło i moje? Wiadomo coś co z miotem? :)
L. - Wto Kwi 09, 2013 21:59

Nikky, z tego co kojarzę to tak :)

przepraszam, że to się wszystko tak przedłuża. ale od tego zależy zdrowie przyszłego pokolenia, co przecież dla Was [potencjalnych domków] jest równie istotne.

czekam jeszcze na wyniki badań 4 szczurów ;p a to i tak dobry wynik jak na 14 szczurów.
mogę na razie powiedzieć, że co do samego kandydata na tate miotu nie ma żadnych zastrzeżeń, a dokładniej ekg i usg wyszło wzorowo.