Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?
Tatyka - Pon Lis 02, 2009 20:35
cebula.. jest napisane, że małe ilości, czyli około ile na łebka i co ile?
i czy to, że jest suszona coś zmienia? bo kupiłam suszki warzyw w sklepie ze zdrową żywnościa (naturalne bez przypraw, dodalam do mieszanki ) i czy może zaszkodzić? już pomieszałam z karmą i tak się zastanawiam. za odpowiedź dziękuje.
babayaga - Wto Lis 17, 2009 10:23
na listę wpisane są grzyby, ale a bym chyba bała się podać szczurkom.. dla ludzi z tego co wiem są ciężko strawne. mi się zdaje, że to chyba niezbyt dobry pomysł.
ktoś podawał maluchom grzybki? smakowały? P nie było później problemów?
falka - Wto Lis 17, 2009 10:29
babayaga, jest napisane, że grzyby nie są zalecane, ale nie są też trujące dlatego są na tej liście. Na zagranicznych forach ludzie często piszą o podawaniu pieczarek stąd wywnioskowałam, że nie zaszkodzą gdyby przypadkiem szczurello nam zwędził z talerza.
Layla - Wto Lis 17, 2009 12:01
Zdarza mi się podać po kawałku pieczarki.
babayaga - Śro Lis 18, 2009 09:13
Pieczarki rozumiem i z umiarem oczywiście ale innych chyba bym nie podała P
falka - Śro Lis 18, 2009 10:32
właściwie można zmienić na liście na pieczarki
Rilaa - Pon Gru 28, 2009 11:54
Więc można podawać seler, ale ma być gotowany czy na surowo (oczywiście umyty)?
izoldka - Śro Mar 03, 2010 13:08
mam pytanie...a zielone czesci rzodkiewek? chodzi mi o listki....moje panny probowaly mi tpo wczoraj podebrac ale nie dalam... Mozna czy nie mozna?
Kuzyn - Śro Mar 03, 2010 14:37
Cytat: | Kapusta pekińska jest wzdymająca, więc należy bardzo ograniczyć jej podawanie |
Dziękuję. Dawałem swoim nawet dużo bo uwielbiają. Ograniczę.
Od pani weterynarz dowiedziałem się że ogórki za którymi moje szkraby tak przepadają też nie są najlepsze w okresie nieogórkowym. Podobno te dostępne teraz są pędzone na nawozach i mogą po dłuższym podawaniu prowadzić do zatruć.
Devona - Śro Mar 03, 2010 14:43
Kuzyn napisał/a: | Podobno te dostępne teraz są pędzone na nawozach i mogą po dłuższym podawaniu prowadzić do zatruć. | To dotyczy dużej części warzyw, które "naturalnie" nie rosną o okresie zimowym, chociaż chyba najbardziej szkodliwe, nie tylko dla zwierzaków, ale także np. dla dzieci, są nowalijki.
Rysiaczek - Sob Mar 06, 2010 14:35
A co ze zwykłymi kasztanami (z Kasztanowca zwyczajnego)? Mogą zaszkodzić?
Segreen - Czw Mar 18, 2010 09:54
Tak, zwykły kasztan moze prowadzić do zatruć nawet u człowieka, a u takeigo małego szczurka...
Moje pytanie dotyczy tego czy moge podać zmiksowane warzywa.. tylko ze ananas, groszek itp sa z puszki .. i nie wiem czy dac czy nie ..
Cerro - Nie Mar 21, 2010 08:32
Segreen, co do groszku z puszki to ja bym nie miała obiekcji, ja daję z puszek i groszek, i kukurydzę. Co do ananasa to nie wiem, syrop, w którym są one trzymane, jest strasznie słodki, więc ja bym jednak dawała owoce świeże, a nie z blaszanek.
Segreen - Nie Mar 21, 2010 21:11
Dzieki za odp . A ananaska i tak ktoś zjadł więc nie miałem okazji poczęstować szczurków
frommicrowave - Nie Kwi 04, 2010 21:57
ja miałam obiekcje przed podawaniem pieczarek ale panny szybko moje wątpliwości rozwiały wyżerając mi pieczarki bezczelnie prosto prawie że z twarzy. Ja sama uwielbiam surowe pieczarki i okazało się że panny też. Oczywiście nie dostają ich nie wiadomo ile ale zdarzy się ze dostaną kawałek na ząb
co do sałaty - byłam przekonana że jest całkowicie zabroniona..
|
|
|