Klatki i wyposażenie - Smycz i szelki - dyskusja
Guślarka - Wto Sty 23, 2007 16:53
Szelki nie zawsze działają. Mój Funio nie był z nich zadowolony i zawsze umiał się z nich wymknąć Dlatego test szelek warto zrobić w domu - żeby sprawdzić, czy szczur nie umie z nich wyjść.
falka - Wto Sty 23, 2007 17:58
No i przed kupieniem tych sklepowych zawsze warto zrobić test, czy szczur będzie chodził z czymś na plecach. Wystarczy założyć uprząż z jakiegoś sznurka i zobaczyć, czy szczur będzie niespokojny. Jeśli nie będzie w stanie zaakceptować samej uprzęży to na pewno nie będzie chodził na smyczy. Ja pamiętam, że próbowałam z Iset i ona dostała szaleju, ale jakoś w ogóle nie kojarzę żadnej zasmyczonej samiczki. Jak już to puchate samcolki Konkluzja - jak szczurek nie chce to nie ma potrzeby go męczyć.
bartolini_m - Wto Sty 23, 2007 18:20
A jak zrobiłaś te szelki??? Z czego??? w jaki sposób???
Cola - Wto Sty 23, 2007 18:51
ja kupiłam
i kupa
raz tylko próbowałam moją sp. szczurke w to włożyć
turlała sie po podłodze, po czym zdjęła
i 20zł poszło w błoto
może ktoś chce kupić czerwone?:>
Maniak - Wto Sty 23, 2007 18:58
No może ktoś ma jakiś wypróbowany sposób na szelki i by się podzielił z publiką
bartolini_m - Wto Sty 23, 2007 19:03
W sumei widziałem szelki w sklepie internetowym za 6zł 40 groszy........ ale skoro podobno moge zrobić sam no to nie chce płacić bo jeszcze przesyłka......
devilline - Wto Sty 23, 2007 19:10
gdzieś widziałam przepis ale jakoś nie widzę Day'a (adhd) lub Green'a (kwik i krzyk) w szelkach.
Poza tym poczekajcie ktoś miał wrzucić opis (jak wy czytacie, co? ;p)
bartolini_m - Wto Sty 23, 2007 19:12
Wiem ze miał wrzucić Ale od przybytku głowa nie boli
jokada - Wto Sty 23, 2007 21:15
to ja wkleje instrukcje - jak ja robie smyczki
(zdjecia średnio ostre, ale robiłam to tylko dwoma rencoma tak ze i tak dobrze ze wyszło )
1) potrzebne będą
- linka/sznurówka - dośc gruba (3-4 mm) i miekka (najwygodniej miec około 40 cm)
- nożyczki
- igła z mocną nitką
- długopis/kredka - coś do zaznaczania
2) robimy - zszywamy niedużą pętelka - taką o która swobodnie da się zaczepic karabinek na posiadanej smyczy
(smycz posiadamy od telefonu np, lub po prostu kupujac mały karabinek w sklepie żeglarskim lub punkcie dorabiania kluczy)
3) przymierzamy smycz szczurowi - dopasowując pętle która powinna biec pod szyją
tak by utworzona małe pętelki do zapinania stykały się ale nie zachodziły na siebie
nie za ciasno zostawiajac luzu tyle by mozna było z lekkim oporem wsadzic palec pomiedzy sznurek a szczurową szyja
4) zaznaczamy sobie miejsce gdzie powinna być mała petelka
5) przymierzamy smycz szczurowi - dopasowując pętle która powinna biec pod brzuchem szczura, tuz za jego łapkami tak by utworzona małe pętelki do zapinania stykały się ale nie zachodziły na siebie
nie za ciasno zostawiajac luzu tyle by mozna było z lekkim oporem wsadzic palec pomiedzy sznurek a szczurowe żebra
6) sobie miejsce gdzie powinna być mała petelka - wystarczy z jednej strony
7 ) linke docinamy około 0,5 cm za zaznaczeniami
powstanią nam dwa odcinki linki (od pętelki)
dłuższy - który będzie biegł pod brzucham (odcinamy reszte za zaznaczeniem)
i krótszy który będzie pod szyją (obcinamy za drugim zaznaczeniem)
8 ) końce linki przypalamy (jesli linka jest 'sztuczna') pilnując by nie powstali ostre zadziorki
9) zszywamy - układajac tak jak na zdjęciu - linia wbicia igły jest linią naszych trzech zaznaczen na koncach linki
tak wygląda całośc
a tak wygląda na łysym szczurze
(na czarnym było by gorzej wydoczne - tu na Errorze jest ona minimalnie za duża
była dopasowywana do Honeya)
a tu widac z boku jak układa się smycz
jedna częsc na szyji - druga czesc zaraz za łapkami - wchodzi pod łokcie
jeżeli smycz będzie zaluzna to szczuras bedzie potrafił cofnąc łokiec tak ze tuz koło ciała wysunie go z pętli
no i to by było w sumie na tyle
Naciol - Wto Sty 23, 2007 21:32
jokada, jesteś Bogiem.
Cola - Wto Sty 23, 2007 21:45
świetne :D
i po co wydawałam te 20zł
Maniak - Wto Sty 23, 2007 21:46
Świetnie Jokada super tylko ze względu na mój stan umysłu podczas ferii bede musiała to jeszcze 2 razy przeczytać zanim zrozumiem
Anonymous - Wto Sty 23, 2007 21:52
MANIAK dokladnie, bo ja zrozumialam tylko pnkt. 1! ale ja tez mam ferie, musicie mi wybaczyc
bartolini_m - Wto Sty 23, 2007 22:11
Jokada Jesteś wielka!! Dziękuje Ci bardzo! Pomogłaś mi bardzo Nie wiem jeszcze czy będę używał tych szelek ale na wszelki wypadek lepiej je mieć
satanka666 - Wto Sty 23, 2007 22:14
bardzo przydatne
Off-Topic: | może by przykleić temat? |
|
|
|