Klatki i wyposażenie - Wieszanie wyposażenia klatki
falka - Śro Lut 07, 2007 16:05
A to patent mojego taty na mocowanie półek:
Ja nazywam te plastikowe zaciski strunami, nie wiem jak to się fachowo nazywa . Trzyma baaardzo mocno, końcówkę można obciąć, jeśli chce się mocno zacisnąć można użyć kombinerek. U mnie wszystkie półki na tym wiszą
Cola - Śro Lut 07, 2007 16:15
falka, ro jest dobre
kiedyś w gimnazjum kumple z klasy przywiazali mnie tym do koleżanki
trudno nas było rozdzielic...
Anonymous - Śro Lut 07, 2007 16:18
falka, a i jeszcze skąd się to to bierze?
Gdzie kupuje?
falka - Śro Lut 07, 2007 16:23
Juni, w każdym większym sklepie - Nomi, Carrefour, Leclerc (te akurat są w Elblągu). Są różne długości.
Cola, jak już się zaciśnie to pozostaje tylko rozcięcie zdecydowanie nie są wielokrotnego użytku. Za to można spokojnie kąpać klatkę razem z półkami, bez obaw że coś się rozleci.
Asaurus - Śro Lut 07, 2007 17:59
Fachowo wg. Auchan to się nazywa "łączniki do przewodów". Ja akurat kupuję takie które można rozpinać, jest specjalny przycisk, który odblokowuje zacisk. W ten sposób są wielokrotnego użytku. Do dostania w większości hipermarketów budowlanych. Niestety nasz kochany Orbith bardzo lubi je przegryzać więc zastosowałem śruby.Polecam na szybkie przyczepienie czegoś tymczasowo np poidełko w traansporterze itp. Jeżeli szczury nie gryzą to rzeczywiście na trwałe można tym montować sprzęty w klatce.
Livonia - Śro Lut 07, 2007 20:50
o to moze ja to kupie?:) mniej zabawy a moje paszczaki nie gryza takcih rzeczy wolą komórke i pilota
L. - Czw Lut 08, 2007 14:51
hmmm... a jak to sie mocuje do takiej "półki" przykleja, przyszywa O.o bo ja tylko widze jak przczepic do samej klatki xDDD"
falka - Czw Lut 08, 2007 15:31
L., ja mam półki z kratek, tak jak widać na zdjęciu, a jeśli chcesz przyczepić plastikowe półki to można w nich zrobić jakieś dziurki, ale nie próbowałam tego.
Maniak - Czw Lut 08, 2007 16:03
Falka dobre...może ja moim tyż skombinuję pólki z kratek, zamiast drewnianych
falka - Czw Lut 08, 2007 17:43
Maniak, na moich leżą te wystrzępione piękne kocyki co 2-3 dni je piorę, bo szczurki zasikują, dzięki temu całej klatki nie muszę tak często myć, bo zasikana klatka to najgorszy smrodek
satanka666 - Śro Cze 13, 2007 11:49
może nie koszyki i rury, ale też o wieszanie chodzi
więc, mam drewniany dosyć duży domek. Wymyśliłam sobie, że super nadawałby się jako półeczko-domek. Znaczy podwiesić go na jakiejś tam wysokości tak żeby sobie szczury bez problemu weszły i żeby mogły sobie siedzieć "na dachu".
No głupia żem tak se ubzdurałam
I tera moje pytanie. JAK? Jak to podwiesić? Żeby się dobrze trzymało i żeby czasem na jakiegoś szczura nie spadło [ciężkie to nie jest, ale z "zawartościa" (czyt. Pucca) trochę by ważyło].
Jak myślicie, da się to zrobić? czy wybić sobie ten pomysł z głowy ?
Asaurus - Śro Cze 13, 2007 12:27
satanka666, jakbyś zamieściła zdjęcie tego domku i miejsca w klatce gdzie to chcesz powiesić to byłoby dużo łatwiej.
Na początek pomyśl o przewierceniu dziurek w ścianie domku która będzie się stykać ze ścianą klatki. Potem możesz przez te dziurki przewlec drut i zawiązać o kratki lub zastosować takie śruby z podkładkami jak na początku tematu do wieszania rur. Pamiętaj aby przede wszystkim w górnej części ściany domku mocowania umieścić bo tam będą największe siły rozciągające działały, w dolnej części wystarczy jedna śruba/drut dla stabilizacji.
Nie wiem jakiej wielkości jest ten domek bo im większy tym solidniej powinien być zamocowany.
Anonymous - Śro Cze 13, 2007 12:31
Albo wersja prostsza. Wbij małe gwoździki, zagnij je do dołu i zawieś na łańcuszkach z zaczepami na końcach (takimi jak u mnie, zobacz sobie o jakie mi chodzi).
S - Pon Lis 12, 2007 18:12
W Praktikerze można kupić różne zaczepy, karabińczyki, łańcuszki ... co tylko potrzebujesz.
Tygrys - Pon Lis 12, 2007 19:26
Karabinki są też w zwykłej osiedlowej pasmanterii
|
|
|