Klatki i wyposażenie - Konary i gałęzie
Anonymous - Śro Sty 03, 2007 21:26
Azi napisał/a: | Nie powinno się dawać gałęzi pestkowców (śliwy, wiśnie, czereśnie). Ekspertką nie jestem i nie wyjaśnię dlaczego, ale dla dociekliwych polecam google, osobiście pamietam, że chodziło o sok/żywicę tych drzew, która jest szkodliwa. |
wszystkie nasze gryzonie to jadły, a sama jako dziecko wcinałam pyszną żywicę z czereśni, a gadałam z botanikiem i powiedział, że żywica owocowych drzewa nie jest szkodliwa. I można ją jeść. a w gałęziach dla szczura nie ma chyba ran z żywicą, nie? w ogóle owocowe mają zdecydowanie inną żywicę od żywicy iglaków!
Anonymous - Pon Sty 15, 2007 21:11
poproszę teraz o wykład na temat lipy. bo mnóstwo tego mam i nie wiem czy się nadaje?
Izabela - Wto Sty 16, 2007 08:35
Lipa fajne drzewo i nadaje się jak najbardziej. Przynajmniej ja nigdy nie spotkałam się z jakimiś przeciwskazaniami. Można też podawać gałązki z młodymi liśćmi do podjadania - mniam, mniam
falka - Wto Sty 16, 2007 09:34
O właśnie, nawet w Herbalu są listki lipy (ale może świeże zdobyłyby większe uznanie )
Livonia - Pią Sty 19, 2007 10:10
u mnie też suszona tilia cordata nie cieszy sie uznaniem. a co do gałęzi to mozna kupić juz "gotowe" w zoologach takie suche duże konary nadaja się?
Maniak - Sob Sty 20, 2007 12:30
Pewnie się nadają moje maja konary jabłoni, dwie pikne gałęzie i co: dup* na początku troche pokubały, pojadły ale teraz nic nie ma zainteresowania...muszę wypróbować sposób Agi moze to coś da
PALATINA - Sob Sty 20, 2007 13:01
Moje ogoniaste mają w klatchach konary z brzozy i chętnie ogryzaja, tzn poza Garethem i Runicą, oni swojej gałęzi nie gryzą (oszczędzaja ząbki na hamaki !).
pan_ciastko - Wto Sie 21, 2007 14:28
Znalazłam w lesie super powykręcaną gałąź, ale nie wiem z jakiego to drzewa... Wydaje mi się, że z iglastego, ale nie jestem pewna. Raczej nie powinna wydzielać żywicy. Czytałam coś o olejkach eterycznych. Czy jeśli to jest z drzewa iglastego sama obecność tej gałęzi będzie mu szkodzić nawet jeśli nie będzie jej obgryzać? Chcę ją tam umieścić jedynie do wspinaczki.
H. - Wto Sie 21, 2007 14:47
pan_ciastko napisał/a: | Chcę ją tam umieścić jedynie do wspinaczki. |
Nawet jezeli tylko do tego chcesz TY to szczur i tak bedzie z nia robil co chce, a rowniez i gryzl jezeli tak mu sie spodoba.
falka - Wto Sie 21, 2007 15:29
pan_ciastko, powinno być czuć po zapachu (przy zdrapaniu kawałka z wierzchu) - jeśli to z drzewa iglastego to nie dawaj. Nawet jeśli nie wydziela żywicy, to związki zawarte w drewnie źle działają na drogi oddechowe szczurka. Nie warto.
helen.ch - Wto Sie 21, 2007 20:20
Przycinam jabłonie na działce, taka zdrowa, świeżo obcięta, okorowana gałąź nada się? czy mam ją jakoś suszyć i przygotowywać?
Andzia - Wto Sie 21, 2007 20:53
Moja wetka powiedziała że drzewa owocowe są dla ogonków zupełnie bezpieczne, wyłączając pestkowce oczywiście, więć wydaje mi się że nie zaszkodzi choć chyba na wszelki wypadek pozwoliłabym jej troszke obeschnąć
pan_ciastko jeśli nie masz pewności z jakiego drzewa ten konar to lepiej nie ryzykuj, w drzewach iglastych znajdują się balsamy i olejki eteryczne które pod wpływem wielu czynników ulegają zżywiczeniu. Żywica jest produktem ubocznym przemiany materii, więc czymś "wyrzuconym" co czasami jest wykorzystywane w celach leczniczych ale u ludzi! Np. żywica sosnowa jest wykorzystywana do produkcji plastrów i maści...W każdym razie o ile mi dobrze wiadomo w większości żywice są stosowane u ludzi zewnętrznie(prosze mnie skorygować jeśli się myle) i nie wiem czy byłoby dobrze gdyby maluchy się najadły Poza tym jak napisała falka olejki nie są zdrowe dla wrażliwego układu oddechowego ogonków. Może lepiej jednak się upewnić co to za konarek
pan_ciastko - Śro Sie 22, 2007 15:42
Dobrze. Wole nie ryzykować. Mimo, że fajny i szkoda takiego, znajdę inny
Polaczka - Śro Sie 22, 2007 21:23
Andzia napisał/a: | wyłączając pestkowce oczywiście |
Kubie dalam duza galaz z drzewa, nie wiem jak ono sie nazywa, ma zolte sliwki..
On nie obgryza tego tylko sie wspina, ale kawalek wrzucilam tez mlodym i na poczatku troche jeden podgryzl. Czy drzewo z tego gatunku moze byc szkodliwe dla ogonow?
Anonymous - Śro Sie 22, 2007 21:27
Polaczka napisał/a: | ma takie zolte sliweczki.. | to mirabelka, czyli pestkowiec. Po prostu lepiej nie ryzykować.
|
|
|