Rozmnażanie - Czy u szczurów występuje ciąża urojona ?
Demon - Nie Wrz 23, 2012 18:51
Eh.. Czyli zostaje sterylizacja.. W takim razie jutro sie przejdę do innej lecznicy się spytać o sterylizację. Przepraszam, za temat, ale byłam zdezorientowana przez weterynarkę A sprawę towarzyszki załatwię jak najszybciej
Dziękuję za odpowiedzi, pomogliście mi bardzo
smeg - Nie Wrz 23, 2012 19:13
A od kiedy samiczka jest u Ciebie? W jakim jest wieku? Może jest w prawdziwej ciąży, stąd nabrzmiały brzuch i budowanie gniazda? W sklepach zoologicznych często sprzedawane są zaciążone samiczki. Tym bardziej sterylizacja powinna być załatwiona na szybko, dzięki temu będzie mogła być połączona z usunięciem ciąży. Bardzo młoda samiczka może sobie nie poradzić z odchowaniem maluchów.
Demon - Nie Wrz 23, 2012 19:16
Samiczka ma 6 miesięcy, zakupiona została jak miała niecałe 2
Raczej niemożliwe żeby była w ciąży, a sterylizację planuję jak najszybciej, żeby się nie męczyła
Wampiwor - Nie Wrz 23, 2012 19:36
Demon, spróbuj najpierw wariantu z towarzyszką dla swojej szczurki, to może rozwiązać problem i jest chyba troszkę mniej inwazyjne Sterylizację można przeprowadzić zawsze, a szczur potrzebuje kompana każdego dnia
Demon - Nie Wrz 23, 2012 19:41
Właśnie patrzę na forum, czy nikt nie chce oddać szczurzycy, to powinno rozwiązać problem. Wrazie gdyby nikt nie był zainteresowany oddaniem szczurka, przejdę się do zoologicznego
Dzięki bardzo za rady, bardzo mi pomagacie
AngelsDream - Nie Wrz 23, 2012 19:46
Demon napisał/a: | Wrazie gdyby nikt nie był zainteresowany oddaniem szczurka, przejdę się do zoologicznego |
Nie, nie przejdziesz się, poczytasz forum i dowiesz się, że kupowanie szczurów w sklepie zoologicznych, na allegro lub od pseudohodowcy na targu/bazarze/gdziekolwiek to działanie nie tylko sprzeczne z regulaminem tego forum, ale przede wszystkim krzyczące tym, że nie zależy Ci na szczurach.
Demon - Nie Wrz 23, 2012 19:52
Dlatego zaznaczyłam, że byłoby to ostatecznością, w razie gdyby nie było innej możliwości
smeg - Nie Wrz 23, 2012 20:59
Zawsze jest inna możliwość, mnóstwo szczurów szuka domu
Demon - Nie Wrz 23, 2012 21:42
Niekoniecznie w mojej okolicy, dlatego narazie szukam takiego co szuka domu.
Ostatecznością by było udanie się do sklepu. Mam nadzieję że rozumiecie.
Mao - Nie Wrz 23, 2012 22:34
Off-Topic: | Demon, transport dziś to żaden problem nawet za darmo. Mnóstwo szczurarzy jeździ po Polsce we wszelkich możliwych kierunkach. Mi np. dziewczyna wiozła szczura z Olsztyna do Warszawy. |
wilczek777 - Nie Wrz 23, 2012 23:19
Off-Topic: | Demon miałam u siebie szczurka na DT który z Szczecina właśnie jest transportowany do Krakowa a ty aż tak wątpisz Poza tym - adoptując szczurka wiesz już coś o nim, o przeszłości i zachowaniu a w zoologicznym? Masz dosłownie kilka minut żeby wybrać stworka nie mając jakiejkolwiek pewności jaki jest na prawdę. Nie mówiąc o tym że zawsze patrzę na te bandy ogonków i myślę - "ten jest śliczny, ten wygląda na rozrabiakę... one prawie wszystkie idą na karmę... a może? Mam przecież miejsce w klatce!" I patrzę w paciorki oczu i co powiem pozostałym biorąc jednego? Że to mój egoistyczny wybór? A co zrobię z kolejnymi które trafią do sklepu bo nakręciłam interes bo kolejna sztuka zeszła - jest popyt zwiększy się podaż. Na razie mam ban na szczury ale przyjdzie moment gdzie się doszczurzę z adopcji tudzież z hodowli(małe, kochane, wielkouche jak ze snu) ... |
Nakasha - Pon Wrz 24, 2012 08:50
Demon, sądzę, że bez większych problemów znalazłabyś transport.
Co do kastracji samicy: usuwa ryzyko ropomacicza, guzów jajników i guzów macicy. Zmniejsza ryzyko guzów hormonozależnych, np. gruczolaków gruczołów mlecznych. Jeśli jest przeprowadzona pod narkozą wziewną i przez doświadczonego chirurga, ryzyko niewybudzenia się jest znikome...
Samiczce zdecydowanie jest potrzebne towarzystwo, ale drugiej samiczki lub kastrowanego samca.
Lavi - Pon Wrz 24, 2012 10:19
Demon, http://forum.szczury.biz/...8be25933#791609 tutaj jest samiczka do oddania, wystarczy tylko znaleźć transport, o co teraz nie jest trudno;) Nawet konduktorka do najbliższego miasta, które ma bezpośrednie połączenie z Warszawy:)
Kupno nie jest koniecznością.
pituophis - Wto Wrz 25, 2012 12:12
Szczurzyce nigdy nie miewają ciąż urojonych a na ciążę urojoną u psów nie pomaga krycie!! Pani weterynarz jest ignorantką. Taką dość przerażającą...
Niamey - Wto Wrz 25, 2012 13:10
pituophis napisał/a: | Szczurzyce nigdy nie miewają ciąż urojonych | właśnie dlatego zaniepokoiło mnie, co mogło być podstawą do takiej choroby - warto samiczkę przebadać u jakiego specjalisty od szczurów.
|
|
|