Ogonowy offtopic - Wielkoszczur Gambijski
L. - Pią Lip 25, 2008 13:29
Właśnie, ja sie od wczoraj zastanawiam, jak wyglądają tam szczurze potyczki.
Czy lepiej brać dwa szczury tej samej płci z jednego miotu na raz?
Czy wpierw jednego, a potem drugie ? A jesli tak to jak z łączeniem ? One się nie pozabijają?
A jak z tresurą? I tą uwielbianą przez nas proludzkością ?
sachma - Pią Lip 25, 2008 13:58
L., nie wiem czy chcialabys miec dwa tak duze szczury w domu a jak juz to lepiej od razu pare, bo z tego co wiem one sie kiepsko rozmnazaja i dlatego malo ich.
Anonymous - Pią Lip 25, 2008 14:06
sachma napisał/a: | nie wiem czy chcialabys miec dwa tak duze szczury w domu |
a czemu nie?
ja bym chciala.
sachma - Pią Lip 25, 2008 14:23
katasza, bo na dwa takie szczury to trzeba przeznaczyc juz pokój a nie klateczke
Anonymous - Pią Lip 25, 2008 14:25
No tak
Ale takie duze to jak sie oduczy kabli gryzl, moga siedziec caly czas poza klatka.
wkoncu nie sa male i nie wleza gdzies gdzie nie powinny.
sachma - Pią Lip 25, 2008 14:27
katasza, z tego co wiem to mozna ich nauczyc wielu rzeczy, wiec moga zyc w domu jak koty. (kuweta tylko potrzebna) ale zeby je nauczyc to trzeba duzo czasu jak zreszta nauczenie kazdego zwierzecia tylko nie wiem czy da rade je oduczyc gryzienia mebli.. wszak kota trzeba kupywac drapaki zeby meble zostawily w spokoju..
Mangusta - Pią Lip 25, 2008 14:34
przy takich zwierzętach trzeba przeliczać siły na zamiary, ja bym się nie podjęła gambiana bo wiem że nie mam cierpliwości i nie wyobrażam sobie zdewastowanych mebli. poza tym ugryzienie takiego gambianka to już nie to co nasze pociechy, można palec stracić. zdecydowanie wolę bardziej statyczne stworzenia
pituophis - Pią Lip 25, 2008 15:38
Wlasnie o to chodzi. Nalezy kupowac to zwierze TYLKO WTEDY gdy jest sie pewnym, ze poradzi sie z nim sobie, nawet gdy zupelnie nie oswoi sie ( co nie jest rzadkie ). Na to, ze nie bedzie niszczyl, nie liczylbym.
Samce Cricetomys sa agresywne w stosunku do siebie, nawet tak bardzo, ze zapach obcego na rece opiekuna moze wywolac atak, albo przeniesienie agresji na samice. Z samicami bywa roznie.
Samica w parze moze zdominowac samca, jest to nierzadkie. Czesto taki samiec boi sie ja kryc i nie ma mlodych.
Lavi - Pią Lip 25, 2008 19:49
Ojej, te szczury są piękne. Widziałam na jednym z filmików, że żył w dużej wolierze, takiej dla Ar. I żył sam. Czy można mieć tylko jednego takiego szczura i nie obawiać się tego, że będzie czuł się samotnie?
Mangusta - Pią Lip 25, 2008 19:55
Lavi, te szczury są bardzo terytorialne jak mówi Pitu, i chyba w naturalnym środowisku także częściej są właśnie samotnikami. nie zapominajmy że ten szczur to jest szczur tylko z nazwy i z naszymi milusińskimi ma tak naprawdę niewiele wspólnego. owszem, jest bardzo inteligentny i podobny z wyglądu, ale to tyle.
Lavi - Pią Lip 25, 2008 20:11
Ale piękniutkie są..
pituophis - Sob Lip 26, 2008 14:05
Mam nadzieje, ze ich uroda nie bedzie pretekstem do bezmyslnego kupowania.
Anonymous - Sob Lip 26, 2008 14:11
Mi one przypominaja fretki, a fretki kocham bezgranicznie.
Pewnie dlatego i one mnie sie podobywuja
Mangusta - Sob Lip 26, 2008 16:29
oby nie skończyły tak jak fretki, czy też żółwie czerwonolice albo legwany... na szczęście jeszcze długo zanim będą dostępne dla przeciętnego człowieka.
Savash - Sob Lip 26, 2008 16:35
ale mimo wszystko są śliczne.
|
|
|