To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku

Izabela - Nie Sie 19, 2007 16:26

To fakt, takie ryzyko istnieje i tak jak powiedziała Angels, nie ma na to żadnej reguły. Nie wiem, co Ci więcej doradzić, sama cały czas się waham...
Oli - Nie Sie 19, 2007 19:22

Co do maluchow "nudzacych sie" to wcale nie jest to regula. O ile w stadzi ejest szczur chetny do zabawy. Elton mimo iz ma jakies ponad pol roku bawi sie z Narsilem.
Anonymous - Nie Sie 19, 2007 19:28

Tym bardziej za moje dwa szczury maja pol roku(Nadia z Lola) a Fiona dziewiec miesiecy, wiec do starych jeszcze nie naleza. Mysle ze bedzie im dobrze.
Dziekuje wszystkim za cieple slowa i kciuki :)

Anonymous - Nie Sie 19, 2007 21:43

Ja planuję połączyć moją Eve z drugim ogonkiem (samica) tylko zastanawiam się czy kupić w tym samym wieku czy młodsza czy starszą "roll"
LunacyFringe - Nie Sie 19, 2007 21:51

Im młodsze szczury tym łatwiejsze łączenie :roll:
Anonymous - Nie Sie 19, 2007 21:51

Zalezy ile Eva ma.
Bo jesli ma ok. pol roku to wedlug mnie mozna i malucha i w zblizonym wieku, jesli jest starsza tzn tak kolo roku to moze byc ciezko z polaczeniem z nie maluchem. Chociaz to nie regula bo np. moja Fiona z Nadia akceptuja wszystkie szczury.
Sp. Matylda tez taka byla.
Ale np. moja Lolka i sp. Frania byly zadziory i nie bylo/jest lekko.
I jesli ma ponad rok to najlepiej wziac dwa maluchy zeby jeden za bardzo nie meczyl Eve.

Anonymous - Nie Sie 19, 2007 22:12

Eve jest młodziudka :) ma jakies 4-5 tygodniu :) i właśnie nie wiem czy starszy, młodszy czy w tym samym wieku...
falka - Nie Sie 19, 2007 22:17

welcometomylife, w tym wieku to jeszcze nie ma znaczenia, tzn. weź w przybliżonym około 5 tygodni.
Anonymous - Nie Sie 19, 2007 22:25

Czyli rozmuiem, ze sie nie bedą w żaden sposob gryzły? :)
Oli - Nie Sie 19, 2007 22:30

Takie maluchy beda sie bawily, co czasem moze wygladac i byc slyszalne jak walka. :wink: Jest zasada, ze poki krew sie nie leje (futro moze leciec) tzn nie ma wyraznych ran cietych (domuszczalne sa zadrapania lekkie i np polamane pazury choc one bardzo krwawia) to jest ok. Takie maluchy jednak nie znaja jeszcze dobrze pojecia terytorium i im tylko zabawa w glowie. Jesli wezmiesz druga szczurcie w przyblizonym wieku to powinno obejsc sie bez najmniejszych problemow. :)
Anonymous - Nie Sie 19, 2007 22:50

Mam nadzieje, ze nie bedzie krwi xP

[ Dodano: Wto Sie 21, 2007 23:11 ]
Witam :) mam pytanie. Dzis do mojego małego szczurka Eve, dołaczyłem drugiego ogonka Neith :) Problem polega na tym, ze Eve jako ta "pierwsza" strzeliła jakby fochem xP, nie reaguje na cmokania, nie wychodzi tak jak wczesniej. Czy to normalne zachowanie? Czy poczula sie porzucona? Staram sie spedzac z nia tyle samo czasu co z neith... i sam nie wiem...

LunacyFringe - Wto Sie 21, 2007 22:22

Upraszam się o odzew ;) Bo mam ten sam problem tyle , że z samcami . Po prostu :dupa: i tyle Luna widzieli . A welcometomylife się posty złączyły i nie widać było , że ktoś coś pisał ;)
AngelsDream - Wto Sie 21, 2007 22:36

Off-Topic:
welcometomylife, fochy to bardzo częste szczurze zachowanie, kiedy przybywa nowy domownik.

babyduck - Czw Sie 30, 2007 13:36

Mam podobne wątpliwości jak welcometomylife. Shiba ma 7 tygodni. Chcę jej wziąć koleżankę. Może się zdarzyć, że będzie to starsza szczurzyca. Shiba jest bardzo uległa w stosunku do człowieka, ie wiem jak będzie ze szczurami. Od swojego stadka była odłączona tydzień temu. Poza klatką jej jedynym terytorium są moje kolana, na dalsze wycieczki nie ma ochoty i wszystkiego się boi. Czy pomysł połączenia jej ze starszą szczurzycą wypali?
L. - Pią Sie 31, 2007 13:52

babyduck, jak sie postarasz to tak :mrgreen:

moja Yuki miała eee ok. 5 miesiecy jak przywiozłam 5 tygodniową Iane i nie było większych problemów.