To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Mięso w diecie szczurów - temat ogólny

mikanek - Pią Sie 30, 2013 10:24

Ja podaję gotowanego kurczaka i gotowaną rybę(czasem pieczoną)...inne mięso raczej nie gości w naszym domu.
Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 10:55

Ja zaraz idę do sklepu kupić jakieś mięsiwo to dostaną kuraka dzisiaj gotowanego na wodzie bez przypraw, może ODI znowu dostanie super mocy :saywha:
mikanek - Pią Sie 30, 2013 11:30

możesz im zrobić kuraka w rosołku, ugotuj mięso razem z tartą marchewką i pietruszką ;)
Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 15:21

Ogony dostały dzisiaj mięso z udka kurczaka samo bez kości, mięso ugotowane z marchwią, pietruchą.

Odi zjadł dystyngowanie i z elegancją a ..... maluchy........... hehe tego się nie da opisać :D

Pyl - Pią Sie 30, 2013 15:25

Fifi.Schi, pamiętaj tylko, że mięso powinno być tylko dodatkiem w szczurzej diecie. Nie można podawać go ani zbyt często ani za dużo - raz, dwa razy w miesiącu wystarczy (a to też zależy od tego jaką karmę dostają Wasze ogony). Maluchy mogą ciut częściej, ale też bez przesady.
Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 17:38

to się już domyślam po przeczytaniu tego całego tematu, jasne że to nie będzie ich główne danie 1 raz im dałem chciałem zobaczyć reakcje. :shock2:
Karena - Pią Sie 30, 2013 17:52

Fifi.Schi napisał/a:
raz im dałem chciałem zobaczyć reakcje

mało odpowiedzialne.

Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 18:30

Karena napisał/a:
mało odpowiedzialne.

Czy uważasz za mało odpowiedzialne sprawdzenie czy coś będzie smakować maluchom ?

Czy przy swoim 1 ogonku posiadałaś już całą niezbędną wiedzę do prowadzenia "ogona" odpowiednio zbilansowaną dietą?

Pyl, wyjaśniła mi bardzo wyraziście że:

Pyl napisał/a:
Nie można podawać go ani zbyt często ani za dużo - raz, dwa razy w miesiącu

Natomiast mikanek, podał mi przepis który pod pasował moim maluszkom

Każdy z nas dając coś w przeszłości do jedzenia nie wiedział czy zaszkodzi czy pomoże szczurowi. Więc chciał bym Karena, abyś następnym razem pamiętała o tym nim kogoś osądzisz czy postępuje odpowiedzialnie czy nie ... bo nikt nie rodzi się ALFĄ i OMEGĄ.

quagmire - Pią Sie 30, 2013 18:34

Karena, ale co w tym mało odpowiedzialnego? Przecież szczury mogą, a wręcz powinny jeść mięso.
Karena - Pią Sie 30, 2013 18:36

quagmire napisał/a:
Karena, ale co w tym mało odpowiedzialnego? Przecież szczury mogą, a wręcz powinny jeść mięso.

ale niekoniecznie z doprawianej pizzy
Fifi.Schi napisał/a:
Czy przy swoim 1 ogonku posiadałaś już całą niezbędną wiedzę do prowadzenia "ogona" odpowiednio zbilansowaną dietą?

Tak. Zanim zdecydowałam się na dwa szczury uczyłam się o nich i nie uważam żeby to było czymś nadzwyczajnym.
Musiałam się dowiedzieć najpierw jaką klatkę im zapewnić, dietę, czy mam w okolicy weterynarza szczurzego i całą resztę. O pozostałych mniej podstawowych rzeczach uczyłam się w trakcie.
Cytat:
Każdy z nas dając coś w przeszłości do jedzenia nie wiedział czy zaszkodzi czy pomoże szczurowi.

Z tym się również nie zgodzę.

Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 18:48

Karena napisał/a:
ale niekoniecznie z doprawianej pizzy

Nie szynka z pizzy tylko którą miałem wykorzystać do PIZZY ... zwykła surowa szynka

Karena napisał/a:
Z tym się również nie zgodzę.

To w takim razie gratuluję wiedzy...... Nie spotkałem się jeszcze w swoim w miare długim życiu z ludźmi którzy się nie pomylili w czymś nawet w wychowaniu gryzoni czy zwierząt.

Karena - Pią Sie 30, 2013 19:17

Fifi.Schi, A no to co innego ^^
pszczoła - Pią Sie 30, 2013 20:56

Przecież szynka sama w sobie jest przyprawiona :P
Pyl - Pią Sie 30, 2013 21:04

A my czasami jadamy hamburgery i słodycze, ba nawet dzieciom pozwalamy - a to też niezdrowe ;) Od jednorazowej przekąski z przyprawami chyba jeszcze żaden szczur nie umarł, a Fifi.Schi już dobrze wie, że to nie jest najlepsze dla ogonów i nie będzie ich tym karmił. Proponuję koniec linczowania szynką ;)
Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 21:16

Pyl napisał/a:
Fifi.Schi już dobrze wie, że to nie jest najlepsze dla ogonów i nie będzie ich tym karmił. Proponuję koniec linczowania szynką

No wressssssssssszcie :) Ta jest nie będę dawał szynki :D dam bekon ;) Żartuje rzecz jasna :) Wracają ogony do starej poczciwej karmy :) a od czasu do czasu będzie jakiś frykasik :)