To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Higiena klatki

klaraurs - Śro Cze 01, 2011 14:17

Niamey napisał/a:
Ja nie mogę przestać o tym myśleć
Mam 2 szt. (jedna nierozpakowana) i moje dziewczyny tego nie cierpią, tylko Rebcio to znosi, ale bez entuzjazmu
Niamey - Śro Cze 01, 2011 14:25

klaraurs, chętnie od Ciebie odkupię :) mam szczurkę, która przychodzi do mnie ciągle na kolana, żebym ją drapała, więc myślę, że jej się spodoba :)
klaraurs - Śro Cze 01, 2011 14:48

Off-Topic:
Niamey, zgoda

Priscilla - Śro Cze 01, 2011 19:59

mmarcioszka napisał/a:
Oj, nie pokazujcie mi takich rzeczy, bo zbankrutuję :evil:

Może jakieś współne zamówienie :-P

Nie ma sprawy :) , jak będę miała jechać dam znać i będę zbierać zamówienia :) !

Onia - Wto Lip 12, 2011 08:43

Przeczytałam cały wątek...wypróbowałam już wiele rzeczy, ale nadal nie mogę pozbyć się osadu....klatka wygląda tragicznie a ma dopiero pół roku, co nakupuję preparatów do osadu to mam wrażenie, ze po każdym myciu jest większy. :) Może macie na to jakiś sposób, który jeszcze nie był opisany tutaj, byłabym wdzięczna bo szlag mnie już trafia.
mmarcioszka - Wto Lip 12, 2011 11:50

Onia, nie czytałam całego tematu, ale osad schodzi zawsze po kwasku cytrynowym. Możesz go rozpuścić w wodzie i tym roztworem przetrzeć osad, albo najpierw polać osad wodą, a później bezpośrednio na to miejsce nasypać kwasku i odczekać jakieś 15-20 minut. U mnie zawsze działa ;)
Onia - Wto Lip 12, 2011 11:56

mmarcioszka napisał/a:
Onia, nie czytałam całego tematu, ale osad schodzi zawsze po kwasku cytrynowym. Możesz go rozpuścić w wodzie i tym roztworem przetrzeć osad, albo najpierw polać osad wodą, a później bezpośrednio na to miejsce nasypać kwasku i odczekać jakieś 15-20 minut. U mnie zawsze działa ;)

Tego jeszcze nie próbowałam , dzieki :)

Anonymous - Pon Sie 15, 2011 12:35

Chcę polecić szczotkę do mycia poideł, dokładnie tą: http://www.zooplus.pl/sho..._gryzoni/214745

Kupiłam ją, ponieważ kosztowała dokładnie tyle ile mi brakowało do bezpłatnej przesyłki, zupełnie w nią nie wierzyłam i długo nie używałam. A potem jak się poidło zagloniło, to byłam zachwycona. Wiele różnych "zwykłych" szczotek okrągłych przerobiłam, w zasadzie żadna nie nadawała się do czyszczenia poidła, ponieważ zostawało sporo nieumytych miejsc. Tymczasem ta szczotka idealnie czyści całą powierzchnię butelki, a ponadto, jak na zdjęciu, rewelacyjnie myje rurkę poidełka.
Nie do końca wiem na czym polega różnica między tą szczególną szczotką (jej większą częścią) a zwykłymi, ale ta szczotka działa perfekcyjnie, a inne nie. :D
Tym, którzy myją poidła często na pewno się bardzo przyda.

Mao - Pon Sie 15, 2011 14:25

Myślałam nad kupieniem jej, ale nie wiem, czy nada się do Sippy :|
Anonymous - Pon Sie 15, 2011 18:19

Ja niestety tez nie wiem, mam standardowe: ferplasta i savica.
dudzia - Pon Sie 15, 2011 22:35

Mao, ja mam sippy i ładnie czysci się szczotkami do butelek :)
Mao - Pon Sie 15, 2011 23:12

dudzia, dzięki :) ja do tej pory użerałam się z gąbką i efekty jakieś są, ale to niewygodne :/
Tess81 - Czw Wrz 01, 2011 17:36
Temat postu: Domek drewniany- brzydko pachnący...siuskami ;)
Mam do Was małe pytanie. Mam w klatce domek drewniany, ladny z pomalowanym daszkiem na zielono :) Jeden feler tego domku, to zapach... Moje ogony urzadzily sobie miejsce do sikanai wlasnie w domku ;( Domek nasiaka siuskami i pachnie... same wiecie jak :shock: Czy Wasze szczuyary tez maja takie sklonnosci do sikania w domku?
Obawiam sie ,ze na dluzsza mete taki obsikany domek nie bedzie zdrowy dla szczurasow :shock: Prosze o Wasze zdanie , pomoc, sugestię?
Pozdrawiam :)

[ Komentarz dodany przez: karola: Czw Wrz 01, 2011 19:58 ]
Scaliłam z istniejącym tematem o myciu i higienie klatki ponieważ pytanie odnosiło się do odsmrodzenia drewna, a nie do domku jako wyposażenia samego w sobie.

Cola - Czw Wrz 01, 2011 17:49

Tess81, drewno to nie jest dobry materiał do szczurzej klatki. zapachu się nie pozbędziesz. wyrzuć go.
Karena - Czw Wrz 01, 2011 17:52

Tess81, Niestety drewno to zły pomysł. Zamień na plastikowy domek albo z jakiegoś innego materiału