Odżywianie - Co piją i co mogą pić szczury?
Artanis - Sob Sty 10, 2009 00:37
Dory napisał/a: | Powinnaś, więcej tego nie rób |
Ale z drugiej strony, chyba lepiej niż by z pragnienia cierpieć miały?
Co do alkoholu, nawet piwa.. matka moich szczurków byla pojona wręcz piwem.. gdy ją uratowałam cierpiała na derilkę... więc lepiej w ogóle nie zaczynać jakiegokolwiek alkoholu dawać.. takie moje zdanie..
witch - Wto Sty 13, 2009 10:10
A ile szczury dziennie wypijaja tak na oko?Musz moja mala podpajac zakraplaczem i nie jestem pewna
Anonymous - Wto Sty 13, 2009 10:55
witch napisał/a: | Muszę moją małą podpajać zakraplaczem | dlaczego? Przecież szczur potrafi sam pić, z poidła lub z miseczki. Jeśli twoja szczura nie pije, to trzeba z nią do weta iść, bo to może być stan chorobowy, poza tym za mała ilośc płynó może jej zniszczyć nerki.
Oli - Wto Sty 13, 2009 11:49
Trzeba też wziąć pod uwagę ile szczur je tzw. mokrego, bo wtedy może sam sobie ograniczać picie wody z poidła, gdyż najzwyczajniej nie chce mu się pić.
witch - Wto Sty 13, 2009 13:03
Ale Mloda juz u weta byla,wszystko jest opisane w 'zapaleniu mozgu',zaczyna jesc powoli,ale nie widze,zeby pila,dlatego podpajam ja zakraplaczem.Nie jestem tylko pewna ile szczury dziennie wypijaja.Srednio dziennie ma ochote na jakies 30 ml,ale z zakraplacza.Z poidelka nie rusza.
Anonymous - Wto Sty 13, 2009 13:10
Skoro jest chora, to podawaj jej wodę przynajmniej co godzinę, jak będzie chciała, to wypije. Najważniejsze, żebys próbowała, a szczur sam zdecyduje ile wypije.
witch - Wto Sty 13, 2009 13:44
Dzieki
Aleks1 - Sob Lut 28, 2009 11:00
Moje ogonki nie lubią soków ,ale za to uwielbiają wypijać mi z kubka gorzką herbatę.Przepadają też za rosołem
Lotya - Sob Lut 28, 2009 11:52
Moje kochają wszystko co jest w szklance.
Off-Topic: | Muszę uważać, bo już mi 5 razy picie przewróciły (grube brzuszki na krawędzi szklanki:P ). |
Lubią soki, herbatę, jogurty, kefirek, a Mufa za Coca-Colę by duszę zaprzedała Oczywiście nie pozwalam i ręką zakrywam szklankę, ale wtedy mi próbuje wykopać, albo wygryźć dziurę z dłoni Myślę, że je bąbelki kręcą, uwielbiają pić wodę gazowaną, a potem prychają przepotwornie (tego też za dużo nie pozwalam pić bo gazowane raczej niezdrowe).
pielaczek - Nie Kwi 12, 2009 15:47
witam a czy mogę wlać szczurkowi soku np. hortex-jabłko mięta czy jakiś inny
Anonymous - Nie Kwi 12, 2009 16:28
one maja bardzo duzo cukru i chemii.
ja daje tylko bobowite albo alete, takie dla dzieci
karola - Wto Kwi 14, 2009 21:33
Ja proszę o radę: jak to jest z podawaniem vibovitu- tylko w trakcie przeziębienia się czy można zapobiegawczo, co jakiś czas?
Poza tym u mnie ogoniasta strasznie lubi miętową herbatę. Mogę jej raz na czas wlać trochę do poidełka czy to się nie za bardzo nadaje? (mięta własna, czysta, ogródkowa jeśli to ma znaczenie)
jullcia_ - Wto Kwi 14, 2009 21:38
karola vibovit raz na hm, dwa tygodnie szczypta do poidła
A mięta jest okej , tym bardziej taka ogródkowa
Nakasha - Czw Kwi 16, 2009 12:14
karola, zapobiegawczo możesz podawać vibowit przez tydzień
Mięta jest jak najbardziej ok możesz dać suche listki do jedzenia, albo zaparzyć i mocno rozcieńczyć i dać do poidła
quanestariel - Czw Cze 11, 2009 15:37 Temat postu: Problem z wodą Witam
to mój pierwszy post na forum, a do tego dotyczy mojego pierwszego szczura, więc proszę o wyrozumiałość Od dwóch dni jestem w posiadaniu szczurzycy i mam pewien problem- zauważyłam że dość niechętnie pije ona wodę (ma zarówno poidełko jak i miseczkę z wodą). Co może być tego powodem? Czy to kwestia aklimatyzacji, wody, czy problem może być jeszcze gdzie indziej? (poidełko wiele lat temu używane było przez chomika. Wprawdzie dokładnie je wyparzyłam, ale może szczur i tak czuje nadal poprzedniego właściciela i dlatego nie chce pić?) Kiedy zanurzam palec w wodzie i przykładam jej do pyszczka, to rzuca się od razu i zlizuje całą wodę. Proszę o szybką odpowiedź, bo boję się czy mała się nie odwodni
Przy okazji mam jeszcze pytanie- czy to normalne że szczur usuwa ściółkę z kątów klatki? Moja mała wciąż przesuwa ściółkę z miejsca na miejsce i oczyszcza do dna rogi klatki.
(nie wiedziałam gdzie dokładnie umieścić ten temat, więc w razie niezgodności, proszę moderatora o przeniesienie go w odpowiednie miejsce)
|
|
|