To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Klatki - nasze doświadczenia i problemy

Szczurzasta - Czw Lis 13, 2014 15:37
Temat postu: Ile szczurów, według Was, pomieści taka przestrzeń?
Planuję zakup szczurów.
Weźcie pod uwagę, że nie ma szans, żebym wzięła maksymalną ilość szczurków, więc nie zaniżajcie. I tak pewnie wezmę dwa...

Wiem, że są kalkulatory, ale ta przestrzeń jest dość nietypowa.
Dwie klatki (wymiary niżej) połączone ze sobą dużą rurą, dość krótką. Mogą wyjść też w każdej chwili na osobny wybieg. Gdy będę w domu i będę miała na oku szczurki, będą miały otwartą klatkę. Oczywiście, będę się nimi zajmować.

Klatka 1 - 50 cm wysokości, 45 cm długości, 40 cm szerokości.
Klatka 2 - 40 cm wysokości, 70 cm długości, 65 cm szerokości. To minimalne wymiary, dokładnych nie pamiętam, ale mają co najmniej tyle.
Rura "łącznik" - 15 cm długości (zawsze można skrócić lub wydłużyć), niecałe 15 (na oko), szacuję, że gdzieś 10cm wysokości.
Wybieg - od 1m2 do 2m2 (mogę rozszerzyć).

Z góry dziękuję.

Devona - Czw Lis 13, 2014 16:04

Szczurzasta, przeniosłam pytanie do istniejącego tematu.

Możesz przy użyciu kalkulatora policzyć dla każdej klatki osobno, nie wliczając rury i wybiegu, a później dodać. Trzeba koniecznie uwzględnić takie wyposażenie, jak półki, domki, hamaki.

smeg - Czw Lis 13, 2014 16:14

Szczurzasta, klatka 1 nadaje się na 1,5 szczura, klatka 2 na 3 szczury - w sumie ok. 4-5 szczurów, przy czym jeśli planujesz brać samce, to raczej skłaniałabym się ku 4, samiczek ewentualnie mogłoby być 5, bo są zazwyczaj dużo mniejsze. Wybiegu nie liczę, bo szczury nawet przy odpowiedniej wielkości klatce potrzebują być na niego wypuszczane codziennie, więc trudno przeliczyć go na "szczuropojemność" - musielibyśmy chyba wymyślić wytyczne co do wielkości pokoju, w którym stada szczurów są wypuszczane :P Ważne jest odpowiednio atrakcyjne wyposażenie klatek i wybiegu (zwłaszcza, jeśli nie będą mogły wychodzić poza niego na pokój) - szczury nie latają, więc żeby wykorzystać całą objętość klatek, potrzebują mieć w nich sporo półek, hamaków, domków i innego wyposażenia upakowanego dość gęsto. Przydadzą się też kryjówki do zabawy umieszczone na wybiegu.
Shiva - Śro Lis 26, 2014 18:06

Pytanie raczej do "weteranów klatkowych" :)
Jak myślicie, czy dla stada szczurków (5-6) jest różnica w wysokości klatki? - mam na myśli wysokość 80, a 93. To niby różnica 13 cm, no ale...
Czy ważniejsze jest może głębokość, szerokość klatki?

limomanka - Śro Lis 26, 2014 18:44

Shiva, uważam, że jeżeli wymiary klatki są odpowiednie dla tej ilości szczurów, to możesz jej wysokość dopasować pod siebie. Dla ogonków najważniejsze będzie wyposażenie klatki, a Tobie musi się je wygodnie wieszać. Oczywiście, jeśli masz dużo miejsca w mieszkaniu, im większa klatka, tym lepsza.
smeg - Śro Lis 26, 2014 22:47

Liczy sie objętość, czyli jeśli klatka jest niższa, musi być odpowiednio szersza ;) Nie ma wymogów co do minimalnej wysokości (nie licząc warunku min. 40 cm w każdym wymiarze), trzeba ją dobrać do siebie i upodobań własnych szczurów do wspinaczki.
Chichiro - Śro Lut 25, 2015 18:20
Temat postu: klatka bez półek!
Czy ktoś z Was ma może klatkę bez półek? Wstawcie zdjęcia, jestem ciekawa jak to wygląda. BTW gdzie kupić w miarę tanio półki plastikowe?

[ Komentarz dodany przez: limomanka: Sob Paź 22, 2016 09:09 ]
Scaliłam posty z wątku zbiorczego.

bolek - Śro Lut 25, 2015 19:20

Ja mam klatkębez półek za to mam po całej klatce rozwieszone hamaczki i koszyczki :)
Chichiro - Śro Lut 25, 2015 21:05

Bolek, mógłbyś wstawić zdjęcie? :)
limomanka - Śro Lut 25, 2015 21:10

Chichiro, sporo fotek znajdziesz tu: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=16852 i w pierwszej części tematu.
bolek - Czw Lut 26, 2015 21:00

Cytat:
Bolek, mógłbyś wstawić zdjęcie? :)

No to wstawiam :) tu masz zdjęcie mojej klatki

metalowa - Czw Mar 05, 2015 16:56

Pauliszon, jakie ta klatka ma wymiary? Bo jest łudząco podobna do mojej.
Pauliszon - Czw Mar 05, 2015 17:15

metalowa, wymiary to 80x70x40, wg kalkulatora mogę tu jeszcze dodać 2,8 samiczki :D
metalowa - Czw Mar 05, 2015 21:50

Czyli tylko tak wygląda podobnie.... mam trochę większą. Ale identyczny sputnik i zbliżoną liczbę hamaków. :) Zresztą, niedługo dostanę rury PCV, to wrzucę zdjęcie. Twoja wygląda ładniej - tak kolorowo, a u mnie wszystko czarne. :D
Pauliszon - Pią Mar 06, 2015 08:12

metalowa, hehe no a ja chciałam właśnie urządzić ją w jakichś stonowanych, pastelowych kolorach, bez pstrokacizny. Ale w tesco i jysku najtańsze polary na hamaki były tylko w takie :D Ja dodałam jeszcze dwie krótkie rurki PCV. Zastanawiam się jeszcze nad jakimiś sznurami do wspinaczek, ale nie wiem, gdzie takie kupić... I czy to się szczurom podoba? Twoja wygląda mi na wyższą. Planujesz powiększać stado, czy to docelowa rezydencja dla dwóch?