Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny
Mangalarga - Pią Lip 04, 2008 15:13
Dobra, to dam im dzisiaj jeszcze trochę, a resztę dostanie pies. Nie będę przecież z tym czekać, aż zaśmierdnie...
Anonymous - Pią Lip 04, 2008 21:41
heheh ja nie wiem dzisiaj im dalam i nie wybrzydzaly a moje szczury nieswiezych rzeczy nie jedza O_O heheh
NMR - Czw Sie 07, 2008 12:47
Dzisiaj byłam się zorientować w sklepie z karmami. Przekopaliśmy ze sprzedawcą wszystkie karmy w poszukiwaniu tej o najniższej zawartości białka i wynik jest jeden - nie ma takiej poniżej 20%. Wszystkie "polecane", "markowe" karmy dla psów (Purina Dog Chow, Royal, Eukanuba) mają białka w przedziale 27-34%, nawet te Seniory i Lighty (najmniej 24%). Karmy kocie są jeszcze bardziej białkowe.
Z tego co doczytałam, Hills ma karmę Senior w granicach 17-18%, ale akurat jego nie było.
Kupiłam po pare deko karm Bosch Sensitive Lamb & Rice oraz Bento Kronen Light Senior. Zobaczymy jak będzie szczurkom smakować. Wcześniej miały Whiskasa z kurczakiem (fajne małe granulki, wygodne w podawaniu - ta nowa karma ma ogromne kawały...) - dostałam za friko, jak powiedziałam, że chcę garść, bo to nie dla kota tylko dla malutkiego szczurka ... A dzisiaj się dowiedziałam, że zawartość białka w tym Whiskasie to właśnie 34% . Teraz się nie dziwię, że niektóre szczurki się przebiałczają.
A i jeszcze jedno - wiecie, że Whiskas jest droższy od Puriny?
Raz kupiłam saszetkę z mokrym żarciem (łosoś) - fajnie wyglądało, szczurki jadły, ale po trzymaniu przez 3-4 dni w lodówce, w zamkniętym opakowaniu żarcie było do wyrzucenia, a nawet połowy z tego nie zdołały zjeść . Więc póki są małe, wstrzymuję się z ponownym kupowaniem.
Mangalarga - Czw Sie 07, 2008 12:51
NMR napisał/a: | Raz kupiłam saszetkę z mokrym żarciem (łosoś) - fajnie wyglądało, szczurki jadły, ale po trzymaniu przez 3-4 dni w lodówce, w zamkniętym opakowaniu żarcie było do wyrzucenia, a nawet połowy z tego nie zdołały zjeść |
W takich sytuacjach przydaje się pies Moje dostają Shebę, 2 dni pod rząd (dłużej otwartej nie trzymam w lodówce), łącznie zjadają tego ok. 1/2 do 2/3 puszeczki, resztę pochłania pies
NMR - Czw Sie 07, 2008 13:08
Off-Topic: | W sumie sąsiad pod nami ma koty Nie pomyślałam wcześniej Obok jest jeszcze świnka morska, ale ona to chyba by się nie skusiła |
_ogonek_ - Pon Sie 11, 2008 17:35
Świnka morska raczej się nie skusi
Też powinnam wybrać się do sklepu po garść Puriny Dog Chow, bo to jest najlepsza karma jaką u mnie serwują. Na Royal Canin mnie nie stać Shebę też warto wypróbować
pituophis - Wto Sie 12, 2008 13:34
Szczurom zupelnie dobrze mozna dac karmy supermarketowe, np z Tesco - byle bez barwnikow. Bialka ile trzeba.
Karmy kocie tylko jako dodatek. Nie nalezy dawac zadnych karm barwionych (ani szczurom, ani psom czy kotom - Whiskas czy Purina dog chow nadaja sie wylacznie do wyrzucenia).
Anonymous - Wto Sie 12, 2008 16:54
W karmach suchych kocich i psich też bywają mole trzeba uważać.
evelajn - Wto Wrz 23, 2008 16:50
A ja w zoologicznym dostaje takie probki rozne i kociego i psiego jedzonka wiec codziennie lub co drugi dzien daje mojej malej po takiej kosteczce a zajada sie tym jak wariat
Cietrzew - Wto Wrz 23, 2008 18:09
Moj pies ma alergie, wiec mam niskobialkowa karme dla psow, ktorej troche podaje szczurom : )
ciacho - Śro Wrz 24, 2008 07:22
Ja nie mogę natrafić w sklepach na karmę niskobiałkową a nie kupi im 5kg więc daje im mało i bardzo rzadko
Layla - Śro Wrz 24, 2008 08:34
ciacho, kup taką zwykłą z Tesco, dla psa jest fatalna, bo ma mało białka, dla szczura akurat
Bema - Śro Wrz 24, 2008 11:50
http://forum.szczury.biz/...er=asc&start=90 Mam pytanie a propos dropsów dla kotów!
Uria - Wto Lis 04, 2008 14:37
Jak tak czytam to widze same hasła o suchej karmie (chyba że coś przeoczyłam) a co myślicie o mokrej? Moim noskom smakuje bardzo Whiskas z torebki :p
Layla - Wto Lis 04, 2008 14:41
Uria, whiskas to jedna z najgorszych karm na rynku, szkodzi zarówno kotom, jak i szczurom.
|
|
|