Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?
Iszbin - Śro Wrz 28, 2011 12:43
Właśnie znalazłem taką informację "- fasola, groch, brukselka, cieciorka, ziemniaki, dynia, soja, – wyłącznie gotowane"
i coby się upewnić - pestki dyni można dawać bez żadnych obaw? I lepiej łuskane, czy nie ma to większego znaczenia?
edit: już wiem, pestki można (ulżyło) ale zauważyłem u swoich szczurów że czasem w pośpiechu zjadają też fragmenty łupiny czy może to mieć nieprzyjemne skutki?
Martini - Śro Wrz 28, 2011 12:56
Iszbin napisał/a: | i coby się upewnić - pestki dyni można dawać bez żadnych obaw? I lepiej łuskane, czy nie ma to większego znaczenia? |
Ale co to za zabawa z łuskanymi...? Ja daję niełuskane i niech się pomęczą;)
[ Dodano: Sro Wrz 28, 2011 13:59 ]
Iszbin napisał/a: | już wiem, pestki można (ulżyło) ale zauważyłem u swoich szczurów że czasem w pośpiechu zjadają też fragmenty łupiny czy może to mieć nieprzyjemne skutki? |
A miało;)? Łupiny to niemal sam błonnik, nic im nie będzie.
Iszbin - Śro Wrz 28, 2011 13:02
No ja wyszedłem z tego samego założenia i codziennie mam góry łupin na podłodze
Chodzi mi o to czy w łupinach znajduje się jakiś szkodliwy związek gdyż jak już pisałem zauważyłem że czasami w pośpiechu zjadają fragmenty łupin
Oli - Śro Wrz 28, 2011 13:03
tylko trzeba uważać, bo bardzo tuczące są, tak samo jak pestki słonecznika.
Kasik - Śro Wrz 28, 2011 13:03
Iszbin, ja daję tylko i wyłącznie niełuskane. Od łupinek nic im nie będzie.
Iszbin - Śro Wrz 28, 2011 13:04
Znalazłem również ciekawą informację, jakoby owoce Gravioli zapobiegały nowotworom co zostało potwierdzone badaniami
[ Dodano: Sro Wrz 28, 2011 14:05 ]
Kto pyta nie błądzi
Martini - Śro Wrz 28, 2011 13:07
Iszbin napisał/a: | Znalazłem również ciekawą informację, jakoby owoce Gravioli zapobiegały nowotworom co zostało potwierdzone badaniami |
Wiele rzeczy zapobiega nowotworom, ale w nadmiarze szkodzi poszczególnym narządom:) Albo wywołuje nowotwory innego rodzaju, co wykażą kolejne badania za x lat:) Nie przejmowałabym się tym za bardzo i po prostu prowadziłabym urozmaiconą dietę:)
[ Dodano: Sro Wrz 28, 2011 14:10 ]
Iszbin napisał/a: | Chodzi mi o to czy w łupinach znajduje się jakiś szkodliwy związek gdyż jak już pisałem zauważyłem że czasami w pośpiechu zjadają fragmenty łupin |
W samych łupinach nie, ale należy brać poprawkę na to, czym zostały potraktowane. Często do podsuszania ziaren i owoców używa się różnych dziwnych substancji. Jeśli moje suszone nie pochodzi ze zdrowego sklepu albo nie jest własnej produkcji, to dbam o to, żeby dokładnie przepłukać.
Iszbin - Śro Wrz 28, 2011 13:16
Taaa... dodatkowo na tej samej stronie jest informacja, że owoce są głównie źródłem witaminy C i są tam polecane te zawierające duże jej ilości... A przecież w wypadku szczura podawanie witaminy C jest wręcz zabronione? To jak to jest z tymi owocami?
Oli - Śro Wrz 28, 2011 13:21
Iszbin napisał/a: | A przecież w wypadku szczura podawanie witaminy C jest wręcz zabronione? | a skąd taka myśl?
Iszbin - Śro Wrz 28, 2011 13:26
A to nie jest tak że szczury same syntetyzują witaminę C i podawanie jej może doprowadzić do hiperwitaminozy?
Oli - Śro Wrz 28, 2011 13:28
owszem, syntetyzują same, ale witamina c jest usuwana z organizmu z moczem bardzo dobrze, więc ciężko jest doprowadzić do hiperwitaminozy.
Iszbin - Śro Wrz 28, 2011 13:40
okej... to wszystko jasne
Kasik - Śro Wrz 28, 2011 13:41
Iszbin, raczej nie można doprowadzić do hiperwitaminozy naturalnymi drogami i urozmaiconą dietą. Poza tym witaminy rozpuszczalne w wodzie nie magazynują się w organizmie i nie można ich przedawkować. Przedawkować można najłatwiej witaminy ADEK, które są rozpuszczalne w tłuszczach, bo one się magazynują.
Oli - Śro Wrz 28, 2011 13:45
Kasik napisał/a: | Przedawkować można najłatwiej witaminy ADEK, które są rozpuszczalne w tłuszczach, bo one się magazynują. | dokładnie w wątrobie
tak jak pisze Kasik, naturalnymi drogami się nie da przedawkować. Trzeba tylko uważać z cytrusami u szczurów, bo u niekastrowanych samców mogą przyczynić się do nowotworów jąder.
Kasik - Śro Wrz 28, 2011 13:57
Oli napisał/a: | Trzeba tylko uważać z cytrusami u szczurów, bo u niekastrowanych samców mogą przyczynić się do nowotworów jąder. |
I żeby jeszcze doprecyzować, to nie witamina C zawarta w cytrusach w dużych ilościach powoduje ten nowotwór, a d-limonen (o ile dobrze pamiętam)
|
|
|