To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

magnes - Śro Maj 06, 2009 12:49

Dynialu, Twoje to jedzą? :shock: moje nie chciały :P
Anouk - Śro Maj 06, 2009 12:55

Magnes, aż im się uszy trzęsą :P W jedna noc zjadły całą michę. Muszę to mieszać z czymś innym, bo zbankrutuję. Za to nie przepadają za XtraVitalem we fioletowym woreczku, za dużo ziaren, które im nie smakują :wink:
Mangalarga - Śro Maj 06, 2009 13:32

Ale fioletowe woreczki wycofali, teraz są biało-zielone i ziaren prawie nie ma :]

Care + też daję, ale jako dodatek, na jedną paczkę zwykłego XV (500g) daję coś ponad 150g (ile mi się sypnie :P ). I kupuję duże paczki (700g) więc finansowo nie odczuwam tego tak bardzo (raz na ok. 3 m-ce) :mrgreen:

maris - Śro Maj 06, 2009 17:21

Moje też XV Care+ nie chcą jeść. Za to polubiły ten normalny XV (znikają nawet duże chrupki, co jest u nich rzadkością) a hitem ostatnich dni okazał się VL rat complete, który dosypuję do Xtra Vitalu.
Mao - Czw Maj 07, 2009 12:54

X - tra Vital, jako dodatek Care +. Niedługo eksperyment będzie wlaśnie z Versele Laga Rat Complete, na razie sobie paczusia w szafeczce stoi. No i ziółka i suszki z Herbal Petsu jako dodatek :)
Hexe wcina chrupeczki jak szalona, czasem mnie denerwuje, że tylko chrupki wybierałaby z miski :?

Mangalarga napisał/a:
Ale fioletowe woreczki wycofali, teraz są biało-zielone i ziaren prawie nie ma :]

Hm, nie zawsze zamawiałam to dla swoich dziewczyn, ale w tych paczkach, ktore do mnie trafiły, nie narzekałam, że ziarenek mało :)

Niamey - Czw Maj 07, 2009 13:56

Ja jutro lub jeszcze dziś będę próbowała z JR Farm, zobaczymy jak zasmakuje (mi się skład podobał - jakieś kraby krewetki i inne cuda, ale poczekam, co szczury na to :D )
Anonymous - Pią Maj 08, 2009 09:02

Ja jestem baaaardzo zadowolona z produktów JR Farm. Nakupowałam prawie wszystko co mi się spodobało.
Po pierwsze te karmy pięknie pachną, po drugie wszystko jest świeżutkie, co mnie zaskoczyło o tyle, że jabłka, marchewki itp nie sa wysuszone na wiór (mam nadzieję, że to nie oznacza, że są chemicznie suszone :? ), po trzecie po zmieszaniu kilku opakowań mam karmę, w której jest dosłownie wszystko (ziarna, owoce, warzywa, białko zwierzęce), w bardzo dobrze zbalansowanych ilościach.

Zmieszałam wszystko razem, podałam chłopakom i efekt jest taki, że pieknie pachnie w mieszkaniu :D chłopaki rzucili sie jak na nic wcześniej i pierwszy raz NIC nie zostało w misce, nawet granulat.

Jestem też zadowolona z ceny, mam ponad 5 kg karmy za 100 zł, bez opłat transportowych.

Jestem szczęśliwa. :D

A kupiłam:
- JR Farm Krokant dla gryzoni - 1 kg - x2
- JR Farm Wellness-Food Pokarm dla szczurów - 600 g - x2
- JR Farm Mieszanka tropikalna - 600 g - x1
- JR Farm mieszanka owocowa- 500 g - x2
- JR Farm - koszyk dla gryzoni (bardzo sie spodobał)

I te karmy moge polecić z czystym sumieniem. :)

Layla - Pią Maj 08, 2009 09:12

Viss, mi się też te karmy podobają, ale moje szczury ostatnio wszystkim gardzą. Nie mam już na bydlęta pomysłu. Poprzednie stada jadły wszystko, a te wybrzydzają. :?
Łosoś - Pią Maj 08, 2009 09:22

Ja już od jakiegoś czasu robię mieszanke tylko z karm JR i zjadana jest właściwie w całości :) Baby szczególnie uwielbiają JR Farm Nager Perlen (ale to raczej jako smakołyki dostają), Rattenfutter i Welness - Food :)
Anonymous - Pią Maj 08, 2009 09:27

Layla, jr farmem tez gardzą? To podłość jest chyba, bo one pachną tak nęcąco. Opiernicz! :wink:

Łosoś, ja nie wiem co im smakuje najbardziej. :( Zmieszałam wszystko razem od razu, ale może następnym razem spróbuję dawać oddzielnie każdą z karm.
Mnie, wizualnie, najbardziej spodobała sie mieszanka owocowa i Wellness food, bo w krokancie sa prawie same granulaty, choć to duży plus akurat.

Layla - Pią Maj 08, 2009 09:31

Viss napisał/a:
Layla, jr farmem tez gardzą?
Poza Vaderem i Omarem wszyscy gardzą. Helmut nasikał na to :?
Anonymous - Pią Maj 08, 2009 09:32

Layla napisał/a:
Helmut nasikał na to :?
jestem wstrząśnięta....... :shock: (rotfl)
karola - Pią Maj 08, 2009 12:05

Byłam dzisiaj w zoologu (tylko po ściółkę oczywiście...) i znalazłam na półce JR Farm uczta dla szczura light. Pani wyjaśniła, że to coś nowego. Ogólnie z opisu i składu wynika, że to karma do odchudzania ogonów- hipopotamów :mrgreen:
Zamierzam dodawać jako uzupełniającą do VL Rat Nature, którą Tobba niby je, ale zdecydowanie bez entuzjazmu :roll:
Jutro się postaram napisać czy została zaakceptowana.

Anonymous - Pią Maj 08, 2009 12:54

karola napisał/a:
VL Rat Nature,
u mnie tez to już przestało wchodzić, zreszta teraz widzę, że karma jest średnio ciekawa w porównaniu z JR Farm. :)

Ja ta mieszanke podaję na przemian z granulatem VL.

nutaka - Pią Maj 08, 2009 18:11

Mangalarga napisał/a:
I kupuję duże paczki (700g) więc finansowo nie odczuwam tego tak bardzo (raz na ok. 3 m-ce)

mi 700 g starcza max na 1-2 msc. :shock: a tez mam 2 panny

Jakis czas temu dla odmiany kupiłam JR Farm Wellness-Food i nie tkneły tego :] Same chrupki i dmuchanki tam są a moje babki tym gardzą.