To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle

AngelsDream - Pon Sty 09, 2012 14:31

Jest podobno opracowywana nowelizacja ustawy, ma działać właśnie na aukcje typu: smycz za 800 złotych plus pies za darmo.
Cola - Pon Sty 09, 2012 14:48

ja tam nie jestem za tym żeby wszystkie pseudo usuwać, ale na przykład taka dziewczyna jak ta z tego tematu mogłaby wykazać trochę otwartości i zainteresowania i spokojnie przejść do SHSRP i byłaby super hodowlą w gdańsku.
klauduska - Pon Sty 09, 2012 15:01

ja to jestem za najpierw promocją na SZEROKĄ skalę kastracji zwierząt niehodowlanych. bo potem takie o kfiatki wyskakują:
Cytat:
Ja tam niczego nie kastruję tylko pilnuję.Raz miałem sukę po zabiegu bo dostała ropomacicza w wieku 12 lat i żyła potem rok.

klauduska napisał/a:
jakbyś ją wykastrował za młodu, to by ropomacicza NIE dostała. weź ty się zastanów, co piszesz..
a jakbyś nie operował, jak już ropomacicza dostała, to w ogóle dużo szybciej by zmarła.

Cytat:
Analogicznie rozumując to wycinając miednice unikniemy dysplazji stawów biodrowych,a usówajac zęby kamienia nazębnego.Oczywiscie przy chorobie czasem jedynie amputacja daje szanse na przeżycie.I o zdrowotnych korzyściach wynikajacych z okaleczania zdrowych zwierzat nie mam ochoty dyskutować wiem co robię.A jak hodowcom bardzo zależy żeby nikt nie rozmnażał bez uprawnień to niech wydaja psy po przeglądach.
ręce opadają :roll: nie wiem, co ma jakkolwiek przegląd zwierzaka do dalszego nie rozmnażania..
jak osoby z takimi poglądami dalej będą szerzyły swoje farmazony, to marnie widzę zmianę na lepsze.

[ Dodano: Pon Sty 09, 2012 15:04 ]
AngelsDream, ciekawa jestem jak to prawnie zapiszą.. choć nawet jak to zrobią, to i tak pseudo otworzą swoje stow i dupa wtedy się im nic nie będzie dało zrobić :(

[ Dodano: Pon Sty 09, 2012 15:12 ]
patrzcie na to: http://allegro.pl/shih-tz...2045179707.html :roll:

no i oczywiście wg osoby cytowanej przeze mnie, to
Cytat:
kastracja jest dobra dla leni
. nie no, to akurat mnie super rozbawiło :lol:
Cola - Pon Sty 09, 2012 15:19

klauduska, ty tak jak ja, źle w ogóle się zabierasz za rozmowę. "weź ty się zastanów". jakbym była upartym debilem to bym z tobą dalej nie rozmawiała :P
klauduska - Pon Sty 09, 2012 15:38

Cola, dałam mu linki do arykułów o kastracji, choć i tak wątpię, że cokolwiek dotrze.
Martuha - Pon Sty 09, 2012 15:48

Cola napisał/a:

ja tam nie jestem za tym żeby wszystkie pseudo usuwać, ale na przykład taka dziewczyna jak ta z tego tematu mogłaby wykazać trochę otwartości i zainteresowania i spokojnie przejść do SHSRP i byłaby super hodowlą w gdańsku.
No to ja już nic nie rozumiem...A czym jej pseudo różni się od innych ? Bo mam wrażenie,że to jest jakby zmuszanie jej,że albo przejdzie do SHSRP,albo nic nie będzie hodowała.A skoro jak napisałaś jej hodowla nadaje się żeby ją zarejestrować to źle się tam nie dzieje?Bo inaczej po co byłby taki członek ?Oczywiście nie odnieś tego jako ataku w Twoim kierunku (bo przez neta ciężko się połapać,nie widać emocji itp ;) ),tylko staram się zrozumieć
Cola - Pon Sty 09, 2012 15:58

Martuha, tym się różni że się nie zna (na genetyce chociażby) i nikt jej nie kontroluje.
Martuha - Pon Sty 09, 2012 16:00

No ok,a jak będzie zrzeszonym hodowcą to się zacznie znać ? Oczywiście ja jej nie bronię,bo jestem tego samego zdania co Ty:) Tylko np ja jakbym się nie znała na genetyce,to to,że bym się zarejestrowała to by mi nic nie pomogło,bo ciemna w tym jestem jak noc :DD Chyba,że jak jest się członkiem to inni hodowcy też jakoś to ustalają :?:
Cola - Pon Sty 09, 2012 16:04

Martuha, trzeba się nauczyć i zdać test (z tego co wiem) no i spełnić kilka innych warunków (na forum gdzieś jest to opisane)
babyduck - Pon Sty 09, 2012 16:06

Martuha napisał/a:
No ok,a jak będzie zrzeszonym hodowcą to się zacznie znać ?
Tak, bo żeby się zrzeszyć jako hodowca będzie musiała zdać test wiedzy, a wiec wcześniej nauczyć kilku rzeczy.
Martuha - Pon Sty 09, 2012 16:07

Acha,dzięki dziewczyny-nie wiedziałam :) W takim razie fajnie by było jakby tak się stało faktycznie,tylko trzeba by było ją jakoś sensownie przekonać :/
greenfreak - Pon Sty 09, 2012 18:21

Cola napisał/a:
klauduska, ty tak jak ja, źle w ogóle się zabierasz za rozmowę. "weź ty się zastanów". jakbym była upartym debilem to bym z tobą dalej nie rozmawiała :P
Szczerze, to ja nawet będąc mną nie czułabym szczególnej ochoty do rozmowy. Nie mogłam wejść w tego linka, ale jeśli to się pojawiło już na początku, to marnie poszło.
klauduska napisał/a:
i nie piszę bezpośrednio do pseuduchów, bo bym chyba z nerwów po rozmowach z tymi debilami nie wyrobiła.
A coś takiego jest dla mnie oznaką, że w ogóle nie powinnaś się zabierać za takie rozmowy, skoro nerwy Ci puszczają i zaczynasz ich wyzywać. Prawda taka, że ktoś może mieć własne zdanie, nawet szkodliwe albo niemądre, ale ma prawo wymagać, aby nikt go debilem nie nazywał.

Martuha, musiałaby najpierw trochę odsapnąć ;) Musiała być zdenerwowana, skoro zaczęła odpierać zarzuty, których jej nie postawiono, a także rzucać własnymi. Ale osoba, która ma już chęci, możliwości finansowe, czas i miejsce, a także pewną część potrzebnej wiedzy byłaby w istocie dobrym materiałem na prawdziwego hodowcę. Niestety, jak u nas funkcjonują niekiedy uprzedzenia, tak i u niej wyraźnie istnieją. A z uprzedzeniami walczy się niełatwo.

klauduska - Pon Sty 09, 2012 20:46

greenfreak napisał/a:
Szczerze, to ja nawet będąc mną nie czułabym szczególnej ochoty do rozmowy. Nie mogłam wejść w tego linka, ale jeśli to się pojawiło już na początku, to marnie poszło.

uwierz, ja TEŻ nie mam żadnej ochoty po raz milionowy to samo tłumaczyć, osobom z poglądami, jak powyższy pan. skoro artykuły naukowe o kastracji nie docierają, to nic nie dotrze, jakkolwiek bym nie zaczęła. tak czy inaczej samo uważanie kastracji za zło, bo po operacji ropomacicza suka mu po roku zmarła, to dla mnie kompletna głupota.
greenfreak napisał/a:
A coś takiego jest dla mnie oznaką, że w ogóle nie powinnaś się zabierać za takie rozmowy, skoro nerwy Ci puszczają i zaczynasz ich wyzywać. Prawda taka, że ktoś może mieć własne zdanie, nawet szkodliwe albo niemądre, ale ma prawo wymagać, aby nikt go debilem nie nazywał.

debilem pisząc z kimś, go nie nazywam, nie wiem skąd ty takie wnioski wyciągnęłaś :roll: dla mnie to debile i tyle, tak samo jak ja jestem pewnie dla wielu "wariatką" czy cokolwiek tam innego.

edit:
a co do tej dziewczyny, to nie bardzo rozumiem co się tak na jej dołączenie do SHSR uczepiłyście. tylu jest pseudo kochających szczury i je mnożących, czemu do nich nie napiszecie z zapytaniem czy by nie chcieli się zrzeszyć?

greenfreak - Pon Sty 09, 2012 21:45

klauduska, skoro nie masz ochoty im tego tłumaczyć - czemu to robisz? Zniechęconymi wypowiedziami możesz nie tylko nic nie pomóc, ale też zamknąć drogę komuś innemu w przyszłości, kto tłumaczyłby to samo, tylko miło, kulturalnie i entuzjastycznie przez dłuższy czas - a są takie osoby.
Nie mówię o nazywaniu kogoś debilem wprost, ale to nie jest jakieś tajne forum. Każdy może przeczytać, pseudohodowca też. Widzi, że tam jacyś ludzie z góry oceniają go jako debila. Sądzisz, że zechce jeszcze tu z kimś gadać, czy raczej gdzieś u siebie napisze, jacy "walnięci jesteśmy"?

Co do laski - robi dobre wrażenie jej pseudo (jak na pseudo), a coraz większa jest świadomość potrzeb rynku - potrzeba więcej hodowli.

mordd - Wto Sty 10, 2012 07:52

nezu napisał/a:
Niamey, bo widocznie miała dostęp do laboratoryjnych szczurów. Była jednak ewenementem.
Udokumentowane -pojawienie się szczurów "fancy" to 1991 rok. Australia.
Potem rozlało się to na cały śwat, w tym Europę.
Świeże zjawisko.

To jakaś kosmiczna bzdura. Szczury hodowałem w szkole podstawowej, daj boze w 81 miełem pierwszego. Dostepne były w każdym sklepie zoologicznym i ich posiadanie było raczej normą a nie wyjatkiem. Mam z tych lat poradnik o hodowli szczurów dołaczony do "Przyjaciółki". Stulecia chyba ci sie pomysliły...