Odżywianie - Jak odchudzić szczura?
mysza-77 - Śro Gru 31, 2008 16:37
Dziewczyny! A może jakąs inną karme mi polecicie ale nie granulat. Myślę, ze musiałabym je głodzić chyba z miesiąc zanim zjadłyby choć jeden kęs
S - Śro Gru 31, 2008 21:09
Kup po jednej paczce płatków owsianych, pszennych, jęczmiennych i żytnich oraz ryżowych. Dodatkowo kup kukurydzę na popkorn (weź 30 do 50 deko; paczki w hipermarketach są po 1 kg) i włoszczyznę suszoną bez żadnych przypraw (5 do 15 paczek), ze 2 paczki suszonych buraków. Wymieszaj i karm tym szczury. Zapach mieszanki jest wspaniały, a sama mieszanka bardzo smaczna i odchudzająca.
Uważaj na skład suszonej włoszczyzny. Najlepsza dla szczurków ma marchew, pieruszkę, seler i odrobinę pory (około 2 zł. za paczkę).
Moje szczurzyce jedzą tylko i wyłącznie taką mieszankę. Z misek znika wszystko.
mysza-77 - Sob Sty 03, 2009 14:57
Ja przygotowałam taką karmę: płatki owsiane, jęczmienne, kukurydza popcorn, siemie lniane, słonecznik, suszona włoszczyzna (marchew, pietruszka, odrobinę pora, lubczyk seler,pasternak), pestki dyni w łupinkach i bez i suszone buraczki. I co myślicie o tym składzie ?? Czekam na opinie
Anonymous - Sob Sty 03, 2009 15:18
mysza-77 napisał/a: | I co myślicie o tym składzie ?? | jeśli to ma być karma odchudzająca, to pestki i orzechy powinny być w minimalnych ilościach lub w ogóle wyeliminowane. Poza tym nie ma tu w ogóle ziaren zbóż, troszkę uboga.
mysza-77 - Sob Sty 03, 2009 15:26
Hmm pestki dyni i słonecznik jest w minimalnej ilości tak dla smaku Ziaren nie mogłam nigdzie dostać wiec kupiłam płatki owsiane zamiast owsa i jęczmienne zamiast jęczmienia pomyślałam że to wystarczy pszennych nie dawałam żeby sie nie tuczyły No i nie wiem co teraz
S - Sob Sty 03, 2009 21:42
Moje ziaren nie jedzą, tylko płatki. Nie dodaję im pestek, bo się utuczą. Nie dostają białka, bo dwie z trzech ma uczulenie na białko.
Są zdrowe, nie chorują. Czyli da się żyć na takiej mieszance.
Anonymous - Sob Sty 03, 2009 22:26
mysza-77, poszukaj ziaren na bazarach, są na wagę. Albo przynajmniej kupuj zboża przetworzone i oczyszczone w jak najmniejszym stopniu. S napisał/a: | Są zdrowe, nie chorują. Czyli da się żyć na takiej mieszance. | pewnie, że się da. Na frytkach czy chlebie też się da. Zresztą, jestem pewna, że mogą tępić zęby o inne rzeczy.
mysza-77 - Sob Sty 03, 2009 23:25
Viss ale moje nie dzierżą ziaren stąd te płatki w mojej mieszance. W dodatku jednej zęby sie ruszają na nieszczęście tej co miała schudnąć ...
Anonymous - Nie Sty 04, 2009 09:39
mysza-77, a wet oglądał te zęby? To może być spowodowane poważną chorobą.
mysza-77 - Nie Sty 04, 2009 10:09
Viss, Wet nie widziała, bo wczoraj sama to zobaczyłam Koło wtorku wybieram sie do niej wiec obejrzy. Boje sie że nie bardzo bedzie wiedziała co z tym zrobic. W mojej miejscowości nie na dobrych wetów od szczurków wiec wszystko bardziej po omacku
S - Nie Sty 04, 2009 12:55
mysza-77, opisz dokładnie jak wyglądają te ząbki (kolor, długość, ustawienie), lub wklej zdjęcie.
Moje też nie ruszają ziaren (oprócz kukurydzy), a ząbki mają odpowiedniej długości.
mysza-77 - Nie Sty 04, 2009 13:14
Kolor i długość chyba ok bo czytała i oglądałam zdjęcia. Dolne są jakby rozchwiane bo nie są złączone tylko widać jakby ruszały się (zaobsorwowałam jak Pixi spała na pleckach i przez sen zaczeła zgrzytać ząbkami wtedy zorientowałam sie że coś jest nie tak. Teraz dużo wcina wapienko (choruje i nie wiem czemu ale jakoś nagle zaczeło sie cieszyć u niej dużym powodzeniem )wiec są ścierane - tak myślę
[ Dodano: Nie Sty 04, 2009 13:23 ]
Zdjęcia narazie nie dam rady zrobić ale przy jakiejś okazji. Musze miec pomocnika bo za bardzo się rzuca
S - Nie Sty 04, 2009 13:56
Jak wyglądają dziąsła i języczek. Powąchaj oddech szczurki (jak coś ropieje, to wydziala nieprzyjemny zapach).
Porównaj z drugą szczurką. Drugi zdrowy szczurek, jest najlepszym wzorcem dla tych którzy nie mają dużej praktyki z chorobami szczurków.
Jak pojedziesz do weterynarza, to warto zabrać drugą szczurkę do porównań. (Ja tak zrobiłam, jak należało wykluczyć złamanie lub zwichnięcie szczęki w Almy, to Negra była do porównania. Rtg - dobrego, nie było komu zrobić, a do usg chcieli uśpić szczurka. Rzecz jasna rtg i usg u innych wetów niż ten, który leczy moje szczurki.)
Anonymous - Nie Sty 04, 2009 14:07
mysza-77 napisał/a: | Dolne są jakby rozchwiane bo nie są złączone | dolne zęby szczura nie są złączone nigdy, jeśli oglądałaś zdjęcia, to łatwo to zaobserwować. Poza tym, jak pisze S porównaj.
mysza-77 - Nie Sty 04, 2009 14:24
Dzięki za podpowiedź. Te dolne są rochome u Pixi sprawdzałam własnie dla porównania u Dixi Może zrobie jak mówicie podjadę z dwiema do wetki
|
|
|