Leki - Antybiotyki?
Pyl - Nie Wrz 01, 2013 21:23
Zaburza wzrost Enroxil, ale w dużych dawkach, o Unidoxie takiej wiedzy nie mam, a jest stosowany u młodych szczurów więc wątpię.
Dostawała 1/4 tabletki bodaj 2 razy dziennie. U weta w Białymstoku.
nimka - Nie Wrz 01, 2013 21:45
Pyl napisał/a: | Zaburza wzrost Enroxil, ale w dużych dawkach, o Unidoxie takiej wiedzy nie mam, a jest stosowany u młodych szczurów więc wątpię.
Dostawała 1/4 tabletki bodaj 2 razy dziennie. U weta w Białymstoku. |
ale ja to od lekarzy z PV słyszałam
może się mylą
wyraźnie o unidoxie, bo o tym leku była mowa na wizycie, nic mi się nie pomyliło
któryś lekarz (z tym że nie pamiętam który - to było jakoś strasznie dawno, na samym początku chodzenia do PV) mnie właśnie uprzedzał, żebym unidoxu przypadkiem u młodych szczurów nie stosowała, bo zaburza wzrost.
Chyba warto jeszcze się upewnić - Pyl, zapytasz w PV przy okazji?
Ja na szczęście na razie nie muszę lecznicy odwiedzać, bo nic mi nie choruje.
Jezu... 1/4 tabletki 2x dziennie tyle to dorosłemu kotu się dziennie podaje (z tym, że raz na dobę po połówce, a u kociąt po 1/4 raz na dobę)... pozwolę sobie nie skomentować dalej
Pyl - Nie Wrz 01, 2013 23:21
Off-Topic: | nimka, właśnie skończyłam leczenie Targowicy Unidoxem - a to młody szczur leczony w Pulsvecie u dr Rzepki. Jak masz wątpliwości to przedzwoń i zapytaj. O enrofloxacynie informacje są zawarte np. w ulotce Enroxilu i są jawne podane przeciwwskazania. Dobrze by było zapytać konkretną osobę, która Ci przekazywała informację, co miała na myśli - trudno pytać każdego lekarza i szukać informacji jak wiatru w polu.
Mała Mi miała wtedy ok. pół roku, więc faza wzrostu była na ukończeniu, więc moim zdaniem trochę dyskutujemy poza tematem. Dawka była faktycznie ogromna, to nie podlega wątpliwości i to jest prawdopodobnym źródłem problemów z wątrobą Małej Mi i niepokoju Magdonald. |
nimka - Pon Wrz 02, 2013 09:38
Pyl napisał/a: | Off-Topic: |
Mała Mi miała wtedy ok. pół roku, więc faza wzrostu była na ukończeniu, więc moim zdaniem trochę dyskutujemy poza tematem. Dawka była faktycznie ogromna, to nie podlega wątpliwości i to jest prawdopodobnym źródłem problemów z wątrobą Małej Mi i niepokoju Magdonald. |
|
Off-Topic: | no ale gdzie ja pisałam, że się oburzam że Małej Mi ktoś ze względu na młody wiek podawał Unidox? No gdzie?
Ja napisałam tylko, że wg mojej wiedzy (czyli info przekazane od któregoś lekarza z PV na wizycie) unidox zaburza wzrost i tyle wiem, nic nie pisałam na temat tego, że źle że podano unidox Małej Mi bo była wtedy młoda |
A w PV o ten unidox zapytam przy okazji, nie będę im teraz zawracać głowy bez powodu
(wykluczyć można z lekarzy którzy mogli mi to powiedzieć dr Kubę i dr Anię, ale u całej reszty wtedy jednorazowo byłam i nie wiem który to lekarz mi te info przekazał i nie wiem co miał na myśli - ale wiem, że przekazał to w takiej formie jaką zapamiętałam - że unidox+młode szczury=złe rozwiązanie, nie było o tym szczególnie długiego wykładu, a ja nie dopytywałam z kolei enroxil podawałam (wg zaleceń) dość młodym szczurom - koło 3-4 miesięcy... ale była konieczność. Każdy antybiotyk przecież szkodzi na coś się trzeba zdecydować w razie potrzeby)
Cegriiz - Pon Wrz 02, 2013 09:43
|
|
|