Odżywianie - Granulaty sklepowe i laboratoryjne - temat ogólny
Niamey - Wto Maj 18, 2010 18:40
kociarnia, jedzenie jest radością szczurzego życia, więc różnorodności w diecie nigdy nie za mało Ale jeśli dajesz im warzywa, owoce, gerberki i jogurty, to raczej nie można tego nazwać nieurozmaiconą dietą.
A poza tym często ludzie wpisują rzeczy typu dżem, szynka, masło i inne, które nie doradzałabym Ci włączać do jadłospisu szczurów
kociarnia - Pon Maj 24, 2010 06:46
Dzięki, bo już czułam się jak jakiś potwór
RAYA - Pią Paź 15, 2010 09:01
granulat jaki dostajemy w kupnych mieszankach na gryzoni jest niesmaczny.... moje szczury wyrzucają go zawsze z miski od razu jak dostaną dosypkę... za to kiedyś przyniosłam im garść granulatu z zoo... jestem wolontariuszką i widziałam jak niektóre zwierzęta tam szaleją by dostać choć jedną granulkę...przyniosłam do domu a szczury się na niego rzuciły,chwila minęła i było po granulacie. niestety nie wiem co to było dokładnie,jednak na bank nie dostaniemy tego w sklepach
quagmire - Pią Paź 15, 2010 09:12
RAYA, a spróbuj Selectiva - moi chłopcy go uwielbiają. Aż za bardzo
RAYA - Pią Paź 15, 2010 10:14
można spróbować.. kto wie...może nie są aż takie wybredne można dostać w sklepie zoologicznym bez problemu?
quagmire - Pią Paź 15, 2010 10:25
Ja kupuję w zooplusie, był też kiedyś w animalii, ale teraz chyba nie ma. A tak szczerze, to w sklepie nie widziałam.
Sorgen - Nie Lis 28, 2010 14:31
Jakiś czas temu karmiłam Agropolem na zmianę tym dla szczurów i tym dla prosiaków szczury były bardzo zadowolone, ja też bo wreszcie nie musiałam wywalać do kosza połowy mieszanki za 15zł
Teraz dzięki uprzejmości kolegi (heh choć nie ukrywa że na tej uprzejmości zarabia ) mam dostęp do karmy labowej jednej z uczelni krakowskich, o niebo lepszy niż Agropol. Granulat dla grup kontrolnych więc optymalny, bez przegięć w którąś stronę. Po miesiącu karmienia już widzę fajne efekty, ładna, błyszcząca sierść, brak porfirynki a dawniej bywała od czasu do czasu, szczury ruchliwe nawet moja emerytka 2 letnia. Może to przypadek ale mam wrażenie że mocz im trochę mniej "pachnie". Granulat jedzony bardzo chętnie (nawet moja bullterrierka się o niego dopomina koszmarnie).
Jak ktoś ma dostęp do Agropola (wysyłają już od jednego wora) albo do karm labowych (trzeba dopytać dla jakiej grupy zwierząt granulat jest) to gorąco polecam.
Asmena - Nie Lis 28, 2010 15:21
Sorgen, a ile Ci wychodzi taka karma?
Sorgen - Nie Lis 28, 2010 15:56
Ja płacę 7zł za kilo labowego. Agropol kosztował jakieś 80zł za worek 35kg plus koszt wysyłki. Jeśli masz w mieście sklep z gadami to tam pytaj o granulat. W Krakowie w gady-gady kosztuje jakieś 5zł za kilo Agropola.
Kilogram przy 3 szczurach - staruszce, szczurzycy w kwiecie wieku i młodej ogoniastej wystarcza mi na jakieś 3-4 tygodnie.
AngelsDream - Wto Cze 28, 2011 16:41
Wygląda na to, że trochę jestem okrutna, skoro moje szczury jeszcze jako malce zostały przestawione na granulat, wpierw na Rat Complete, potem na Bephar Care +. RC u tej dwójki nie daje dziwnych efektów zapachowych, kupy za to momentami są naprawdę spore, za to nie zauważyłam, żeby przydarzały się jakieś rozstroje albo nieprawidłowości.
BC + pachniał pięknie, P&A jadły go chętnie, chociaż ciemniejsze zielone granulki momentami leżały dłużej. Dla odmiany, właściwie bez jakiejś większej przyczyny wróciliśmy do RC, przejście bez marudzenia, płynne, zero problemów, jednak wciąż się zastanawiam, jak mogłabym je karmić lepiej, zdrowiej.
Jakieś propozycje?
PRO wydaje mi się odrobinę zbyt ubogi, tak też twierdzi nasz weterynarz, innych granulatów nie znam. Oprócz Selectiva w cenie odrobinę kosmicznej i karm specjalistycznych jest coś jeszcze?
Niamey - Wto Cze 28, 2011 16:55
AngelsDream, ale selective jest tańszy niż care+. Care+ 1,5kg. kosztuje 47zł, a selective 2kg. ok. 50zł w zooplusie.
karola - Wto Cze 28, 2011 16:58
AngelsDream napisał/a: | PRO wydaje mi się odrobinę zbyt ubogi, tak też twierdzi nasz weterynarz | Angels mogłabyś dokładniej? Bo od dłuższego czasu karmię Pro jako podstawą i mnie trochę zmartwiłaś.
AngelsDream - Wto Cze 28, 2011 17:03
Niamey, ja mam możliwość kupowania Care + po tańszej, hurtowej cenie i dlatego się zdecydowałam.
karola, mogę dokładnie dopytać, ale doktor Gniado doradzał suplementowanie tej karmy zwłaszcza produktami białkowymi.
Anonymous - Wto Cze 28, 2011 17:25
karola napisał/a: | od dłuższego czasu karmię Pro jako podstawą |
chyba nie ma co dramatyzować, ja karmię Pro od ponad roku, szczury w świetnej formie.
normalne, że dostają różne dodatki - w tym od czasu do czasu gotowane mięso itp.
AngelsDream - Wto Cze 28, 2011 17:38
mataforgana, ale w sumie konieczność suplementowania zaprzecza niejako idei granulatu, który może, a nawet powinien być (z założenia), jedyną karmą.
|
|
|