To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Mięso w diecie szczurów - temat ogólny

AngelsDream - Nie Gru 16, 2012 14:47

Off-Topic:
Martini, tatankayotanka4, ryby (tak, pamiętam to również mięso) też mają swój wątek: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=5579

:)

Martini - Nie Gru 16, 2012 14:49

Off-Topic:
AngelsDream, thx

tatankayotanka4 - Nie Gru 16, 2012 15:06

dzięki, nie wiedziałam bo na poprzednich stronach w temacie tuńczyk został wspomniany wielokrotnie, tak samo inne ryby ;)
AngelsDream - Nie Gru 16, 2012 15:09

tatankayotanka4, jasne. Ryby też mięso, po prostu, jeśli ktoś chce porównywać np. ryby ze sobą, chyba warto tam.
LawinaPL - Czw Kwi 25, 2013 09:49

ja se wczoraj pokroilam kotleta na kawalki a te myk i zabraly mi kawalek xD Co prawda skarcilam je troszke ^^ Zajadaly ze sie im uszy trzęsly ^^
Cegriiz - Czw Kwi 25, 2013 09:56

LawinaPL, ta, tylko kotlet z obiadu to nie jest dobry posiłek dla szczurów.
smeg - Czw Kwi 25, 2013 10:14

LawinaPL, szczury nie mogą jeść niczego, co zawiera sól i inne ludzkie przyprawy. Resztki z obiadu to nie jest dobre pożywienie dla szczurów. Od jednego kawałka nic im się nie stanie, ale na przyszłość lepiej pilnuj kotleta ;) Ja w ogóle nie jem posiłków przy szczurach wypuszczonych z klatki, bo nie mogę się od nich opędzić :P
kissmyknees - Śro Lip 24, 2013 12:40

Moje szczury karmię naprzemiennie kupną karmą (Versele Laga Rat Complete) i 'domowymi obiadkami'. Za domowe obiadki mam na myśli gotowany ryż, czasem pełnoziarnisty makaron, z dodatkiem gotowanej marchewki lub surowego kalafiora, z jakimśkolwiek mięsem (kurczak, serduszka, jakieś kawałki mięs, które powędrowały do dalszej mojej obiadowej obróbki) i surowym jajkiem. Mięso moje szczury (te i poprzednie) jedzą i jadły często, surowe, gotowane... i nigdy nie widziałam u żadnych osobników objawów agresji. A od gotowanego kurczaka czy wątróbki zdecydowanie większe wzięcie miały surowe serduszka i surowe kurczęce łapki. Któraś z dziewczyn na górze pisała, że dała swoim szczurom na noc kurczaka z kośćmi. Gotowanego. Moje niestety po zjedzeniu mięsa od razu próbują dobrać się do kości, więc muszę przed podaniem taki kawałek 'wyluzować' :) i zostawiam im tylko chrząstki. Ponadto, z gotowanym kurczakiem w moim przypadku zawsze było tak, że szczury nie potrafiły do końca poradzić sobie z żyłkami, przez co trzy, a może i nawet cztery razy musiałam wkroczyć do akcji z dławiącym się szczurem. Dlatego wolę podawać im surowe mięso i warzywa, chyba, że podaje je z ryżem. Wtedy gotuję wszystko razem. I zapewniam, że chociaż od maleńkości żrą mięcho z namiętnością, to wcale nie są agresywne...
:) )))

Łapkowy rozpruwacz... i czyż nie wygląda na zadowolonego? :)
http://youtu.be/VtahBqq62Tw

FaerielDeVille - Śro Lip 24, 2013 14:14

Nie chodzi tutaj o agresję, tylko o przebiałczenie w większym stopniu, z tego co wiem. :roll: No i też tłuszcz, który jest w mięsie. Zdecydowanie szczury nie powinny dostawać mięsa często. Moje dostają naprawdę sporadycznie i nie sądzę, żeby było im niezbędne w diecie.
quagmire - Śro Lip 24, 2013 14:32

PaniCiurowa, niezbędne w diecie jest. Szczury, tak jak i my, są wszystkożerne.

Przebiałczenie jest alergią na nabiał, a nie na samo białko. Za dużo białka w diecie, zwłaszcza u starszych samców, może powodować choroby nerek, ale to białko roślinne jest gorzej trawione niż białko zwierzęce.

FaerielDeVille - Śro Lip 24, 2013 14:36

quagmire, wiem, wiem. Źle to ujęłam. Nie tyle jest zbędne, co nie jest niezbędne w codziennej diecie. No i jak mówiłam - tłuszcz, nawet w chudym mięsku z kurczaka zawsze jest, więc lepiej nie przesadzać z tym. Jeśli ktoś ma szczurasa do odkarmienia to problemów nie widzę, ale nie żeby szczury na co dzień karmić mięsem. :)
kissmyknees - Śro Lip 24, 2013 14:36

Odniosłam się tu bardziej do postów z pierwszych stron, w których doczytałam się o rzekomej agresji. Co do zbyt dużej ilości białka - odpowiednio zbilansowane i rozłożone w diecie mięso nie powinno spowodować przebiałczenia. Nigdy, a szczury w moim domu przeplatają się od około dziewięciu czy dziesięciu lat i zawsze były karmione mięsem (pierwsze moje zwierzaki były karmione wyłącznie własnoręcznie sporządzanymi obiadkami - gotowanymi i surowymi) nie miały żadnych objawów spowodowanych dużą ilością białka. W tej chwili moi dwaj chłopcy dostają mięso średnio około 4 razy w tygodniu. W niewielkich ilościach, ale jednak je dostają. Razem z warzywami i ryżem.

Czy mięso w szczurzej diecie jest niezbędne... Uważam, że jest.
Ale nie jestem szczurzym dietetykiem, jestem zwolenniczką diet mięsnych. A skoro szczur jest zwierzęciem wszystkożernym, to nie wyobrażam sobie nie karmić go także mięsem. Fakt, że szczur domowy różni się od szczura dzikiego, który zżera różne robactwo, ale nawet te nasze szczury domowe uwielbiają (przeważnie) chapnąć taką smakowitą larwę :) Więc czemu nie?
Moje szczury są zdrowe, nie są otyłe i mają bardzo dużo energii. Dlatego osobiście ja, nie widzę żadnych przeciwwskazań do podawania szczurom mięsa. Ważne by dietę odpowiednio zbilansować.

Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 09:08

Wczoraj robiłem pizze i stwierdziłem, że dam im po kawałku samej szynki, Maluchy od razu zabrały się do pałaszowania widać że im smakowało, a Odi jak to odi wpierw powąchał i zjadł...
Po jakiś 10 minutach Odi zaczął zachowywać się jak nie Odi, generalnie Odi w ogóle się nie wspina ani nie łazi po "pięterkach" a wczoraj po klatce zaczął się wspinać do samej góry ...
Czyżby szynka dała mu powera ??? :D

Karena - Pią Sie 30, 2013 09:11

Fifi.Schi, to akurat nie jest dobry pomysł ponieważ szczurom nie podaje sie przyprawianych rzeczy.
Fifi.Schi - Pią Sie 30, 2013 09:43

Tak wiem dostałem już zato w domu opier papier ... :) więcej nie dam ale spróbuje z gotowanym mięsem na samej wodzie