To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Klatki i wyposażenie - Półki

Rilaa - Sob Sty 16, 2010 17:27

Hm, czy u Was również się tak dzieje w tarasach Ferplasta, że tak jakby.. te zakrętki, które są zaczepione o pręty, aby podtrzymywać taras, blokują się? :|
Zaczęłam kręcić, gdyż dzisiaj myłam dziewuszkom klatkę, kręcę, kręcę i kręcę, a te zakrętki nawet się nie ruszyły! Zdenerwowałam się, ponieważ komu by nie zbrzydło okręcanie tych motylków przez 7 minut? Jakieś lewe trafiły mi się tarasy czy coś? Jedynym sposobem, aby umyć brudne pięterka musiałam wyszarpać z zakrętek je, a później myć, a zakrętki zostały na prętach :?

Nakota - Sob Sty 16, 2010 17:54

Rilaa, musiałaś trafić na jakąś wadliwą serię, bo moje się nie blokują. Dzisiaj też myłam klatkę i zdejmowanie czterech tarasów zajęło mi mniej niż pięć minut.
Rilaa - Sob Sty 16, 2010 21:38

Hm, ale ja już myję klatkę po raz któryś, a dopiero w tamtym tygodniu zablokowały mi się 2 zakrętki, teraz chyba z 6 :?
Tato, jak pierwszy raz się jedna zablokowała jakoś 'naprawił' to śrubokrętem o płaskim dzióbku, lecz teraz, to ani rusz :/ . Pozostaje mi tylko, za każdym razem, kiedy będę czyści klatkę wyszarpać tarasy... :?

Oli - Sob Sty 16, 2010 22:09

Rilaa, a może przekręciłaś gwint czy jak to się tam nazywa, po prostu za bardzo wkręciłaś te uchwyty.
Rilaa - Nie Sty 17, 2010 10:58

Hm, możliwe. No nic, jakoś se poradzę, tylko dziwi mnie to, że akurat przy 5 myciu się tak stało, a nie przy pierwszym. Zazwyczaj przykręcam tak samo, może tym razem za dużo? Trudno, jakoś se poradzę :wink:
wuwuna - Pią Sty 22, 2010 12:26

Rilaa, te tarasy jak są mocno eksploatowane tak się psują. U Badoszki się popsuły i ktoś jeszcze wspominał, więc trzeba z nimi uważać i na siłę nie wkręcać.
Anouk - Wto Sty 26, 2010 10:23

A ja mam pytanie, wolę zapytać zanim kupię półki... Czy tarasy ferplasta można zamontować w wiewiórce 70?
gratis - Wto Sty 26, 2010 13:05

Anouk, jak najbardziej :)

w takiej jednej wiewiórce to ok 2 tarasów wchodzi, 3 są na ścisk :DD

Cola - Nie Lut 21, 2010 02:13

czy taras ferplast da się zamontować w klatce z przerwą między prętami 7mm?
Arisa - Nie Kwi 18, 2010 23:07

A propos polek.. jak przegladalam fotki klatek, zeby inspiracje zlapac, to trafilam na taka, pozwole sobie skopiowac zdjecie: (przepraszam, nie pamietam czyje)

Bardzo fajny pomysl z tymi tackami, nie sa drogie, a spelniaja funkcje, jak widac.

karola - Pon Kwi 19, 2010 07:51

Arisa, moje zdjęcie, moje! ;) Rzeczywiście tacki sprawdzają się świetnie. Miały być tymczasowo, ale zostają na stałe. Są łatwe w czyszczeniu, duże i co najlepsze mają wyższe brzegi dzięki czemu siuśki nie pływają mi po kratkach. Za 4 szt zapłaciłam w tesco 12zł.
sandra280586 - Czw Kwi 29, 2010 12:01

Ja mam pytanie apropo półeczek gdyż dłuższy czas miałam upatrzoną klatkę z półkami ale teraz zastanawiam się nad tym, czy tych pułek nie zastąpić poprostu pięterkami utworzonymi z tych samych pretów co będzie klatka. Myślę, że napewno to będzie bardziej higieniczne ale nie wiem jak byłoby lepiej dla szczurka? czy może bez różnicy? i nastepna sprawa wysokość jednego piętra wynosiłaby niecałe 20cm. czy tyle starczy by szczurek swobodnie mógł stanąć na dwóch łapkach?
quagmire - Czw Kwi 29, 2010 12:12

Cola, wydaje mi się, że to może być problem. Bo te wystające cosie chyba są grubsze albo takiej właśnie średnicy.

sandra280586, ja nie przepadam za półkami z prętów, bo się boję, że łapka wpadnie. Z drugiej strony przynajmniej nie da się tego aż tak bardzo zasikać. Chociaż ostatnio wykombinowałam półki z drobnej kratki, przez które siuśki przeciekają :wink:
20 cm to mało - dorosły szczur, który stanie na łapkach może być wyższy.
Ale jeśli tylko jedno piętro takie będzie, to zwierzak sobie poradzi.

dudzia - Czw Kwi 29, 2010 12:24

wg mnie lepiej jest umyć półki gładkie plastikowe niż jak jest taka kratka z której jest klatka zbudowana. półki plastikowe przecieram nawilżoną chusteczką a kratkę nie wyobrażam sobie czyścić inaczej niż woda+jakiś środek (np płyn do mycia naczyń)+szczotka bo to dokladnie wyczyscic miedzy szczebelkami. no i półeczki mam porobione tak, że siuski albo spływają przez dziurki lub rowki albo zostają na półce, a gdy miałam kiedyś pięterko tak jak mowisz z kratki, czesto siki spływały mi po pretach z boku klatki co było okropne :roll:
sandra280586 - Czw Kwi 29, 2010 12:29

to jest ta klatka :)http://www.allegro.pl/item1006856537_super_klatka_dla_szczurka_chomika_ocynk.html
zastanawiam się jeszcze nad taką http://www.allegro.pl/ite...ezroczysta.html
ale nie wiem, czy dla dwóch szczurków nie będzie ona za mała i czy te tunele nie będą za wąskie dla nich. Jezeli chodzi o drabinki, to sądzę, ze są one niepotrzebne, tak samo jak kołowrotek, miseczki wolałabym wiszące... ale co myślicie o półeczkach i wymiarach?