To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Owoce i warzywa - czy mogę dać?

Hanami - Nie Sie 07, 2011 15:11

Bardzo proszę o informację, czy szczurom rzeczywiście można dawać do jedzenia rzodkiewki? Te czerwone kulki z białym w środku. A czy ktoś próbował dawać też młode liście rzodkiewek, tak jak np. cykorię. A co z kiełkami rzodkiewkowymi?
Anonymous - Nie Sie 07, 2011 16:00

Nie padną trupem, ale rzodkiewki są ostre w smaku i wzdymające. Jeśli musisz, podaj troszkę bardzo rzadko. Liście odpadają, to nie króliki (to to z omykiem, skokami i słuchami).
Hanami - Nie Sie 07, 2011 16:11

Viss,
piękne dzięki. Ja nie muszę. Nigdy nie dawałam z wymienionych przez Ciebie powodów. Ale widziałam u kogoś na Forum zdjęcia szczurków z nadryzioną rzodkiewką, a dziś wyczytałam, że ktoś podaje w zestawie warzywnym. Trochę mnie to zdziwiło. Zwłąszcza, że nie zostało to (rzodkiewka) przez nikogo zakwestionowane.
Ale teraz już wiem, że moich słoneczek nie pozbawiam niczego wartościowego. Wręcz przeciwnie. Nie dając rzodkiewek dbam o ich zdrowie.

Nashi - Nie Sie 07, 2011 16:37

Ja sporadycznie podaję rzodkiewki i nie zauważyłam żadnych złych objawów.
aneczka1-13 - Nie Sie 07, 2011 17:36

Ja swoim też czasem dawałam i jakoś wszystko było w pożądku a uszy im się trzęsły :)
Kasik - Nie Sie 07, 2011 20:04

Ja też daję, uwielbiają rzodkiewkę tak samo jak ja, aczkolwiek nie daję im często.
radek - Nie Sie 14, 2011 12:54

Sorry,moze przegapilem, a co odnosnie AVOCADO ? To podobno bomba vitamin ..oczywiscie pod warunkiem ,ze obrane ze skorki i bez pestki ..
Karena - Nie Sie 14, 2011 14:00

radek, Awokado jest trujące - nie podawać !
radek - Nie Sie 14, 2011 17:52

'W morde jeza..'! a ja sie upewnialem na kilku stronach ,nawet zagranicznych i pisali ze avocado jest zdrowe ,pod warunkiem ze obierzemy, bo ponoc w skorce znajduje sie cos niesprzyjajacego ,no i bez pestki,czyli sam miaższ.
Paulina87 - Nie Sie 14, 2011 19:45

O ile mnie pamięć nie myli to moje dziewuchy awokado jadły i żyją po dziś dzień.
nimka - Pon Sie 15, 2011 16:50

radek napisał/a:
'W morde jeza..'! a ja sie upewnialem na kilku stronach ,nawet zagranicznych i pisali ze avocado jest zdrowe ,pod warunkiem ze obierzemy, bo ponoc w skorce znajduje sie cos niesprzyjajacego ,no i bez pestki,czyli sam miaż.

moderatorze, miąższ, nie miąż :wink:

:arrow: http://www.sjp.pl/co/mi%B1%BFsz

radek - Pią Sie 19, 2011 22:03

[moderatorze, miąższ, nie miąż ]
[/quote] Przepraszam za ortografie ,troche dlugo za ojczyzna ... ;)

nimka - Sob Sie 20, 2011 10:27

Off-Topic:
radek napisał/a:
Przepraszam za ortografie ,troche dlugo za ojczyzna ... ;)

to akurat rozumiem, jak byłam niedawno 2 tygodnie za granicą i mogłam korzystać tylko z klawiatury bez polskich znaków, to się pisać poprawnie oduczyłam :wink: ale już jest dobrze 8)

Gadom - Sob Sie 20, 2011 17:52

- nie podawać zielonych części pomidora – trujące;

Mam pytanie odnośnie tych zielonych części. Bo dałem szczurkom pomidora obrałem ze skórki przekroiłem na takie części akurat gdzie były pestki,dałem im coś tam trochę pogryzły zostawiły, później przeczytałem z tymi zielonymi częściami. Bo koło pestek jest jakiś zielony płyn jakby sok z pestek czy coś w tym stylu nie wiem i zwątpiłem czy o te zielone części chodziło?

radek - Sob Sie 20, 2011 19:26

(..)to akurat rozumiem, jak byłam niedawno 2 tygodnie za granicą i mogłam korzystać tylko z klawiatury bez polskich znaków, to się pisać poprawnie oduczyłam :wink: ale już jest dobrze

..od 10 lat :)