To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Interwencje/Pilne - Fundacja Ogony - Kontrola w hodowli Rat's Baradwys

AngelsDream - Sob Lis 24, 2012 15:08

anyk1 napisał/a:
Do wiadomości Administracji : psy były u weterynarza jest oczywiście wzięte zaświadczenie i jeśli Agnieszka stwierdzi, ze powinno ono zostać opublikowane zamieści je na profilu Psów naq Fb.

Niczego innego się nie spodziewałam.

anyk1 napisał/a:
a innym daje co chwile ostrzeżenia

Wystarczy spojrzeć na listę ostrzeżeń, żeby wiedzieć, że piszesz daleko na wyrost.

Tym niemniej, nie z racji tego, co napisałaś, a z powodu wielokrotnych próśb, uwag i rozmów z Paczkiem ze strony moderacji, uważam (ja, jednostkowo), że wyczerpała się droga upomnień słownych. Decyzja moderacji w tej sprawie zostanie podana w najbliższym czasie.

anyk1 - Sob Lis 24, 2012 17:40

Wszystkie informacje będę przekazywać AD do wiadomości modów, przez Pw. jak juz sytuacja sie do końca wyklaruje na pewno administracja zamieści oświadczenie.
anyk1 - Sob Lis 24, 2012 23:28

Za zgodą Agnieszki wstawiam do wiadomości osób zainteresowanych a przede wszystkim administratorów

24.11.2012:
Psiaki były dziś na oględzinach u weta.
Mają znaczną niedowagę... bardziej Roksi.
Są w stanie na tyle złym, że nie zdecydowaliśmy się na podanie im środka na pasożyty wewnętrzne... zbyt duże ryzyko.
Zostały odpchlone i zabezpieczone przeciwko kleszczom. Policzono nas za to - 20zł.

Roksi zaczyna zmieniać zęby. W lecznicy "wybiła" sobie jeden jak zbierała karmę z podłogi Wychodzi na to, że nasza Panna ma +/- 4 miesiące.

Czabi waży 9,8kg.
Roksi - 5,8kg...

Wet stwierdził kachektyczność, zaniedbanie, wyniszczenie, wygłodzenie.
Psy wymagają intensywnej opieki.

W poniedziałek będą wyniki badania krwi.

Dostaliśmy od Pana Doktora trochę karmy, akurat starczyło na dziś i na jutrzejsze śniadanko.

Ninek - Sob Lis 24, 2012 23:33

Dobrze, że chociaż ta dwójka ma teraz odpowiednią opieke.

Ciężko mi zrozumieć, jak można zwierząt nie leczyć, ale tego jak można je głodzić nie potrafie w ogóle ogarnąć.... Przecież to czysty sadyzm :(

anyk1 - Nie Lis 25, 2012 10:13

Ja mam pytanie do fundacji ogony : W jakim stanie były psy podczas nie zapowiedzianej kontroli we wrześniu?
AngelsDream - Nie Lis 25, 2012 12:15

Na ten temat jest taka ilość zgłoszeń, skarg i uwag do moderacji, że obecnie zostaje zamknięty w celu wyczyszczenia go ze wszystkich postów niezwiązanych faktycznie ze sprawą zwierząt przebywających w dawnej(?) hodowli.

AD

Uprzedzam także, że podobne działania po wyczyszczeniu wątku będą od razu karane ostrzeżeniami. Skoro nie działają prośby i uwagi, trzeba inaczej, chociaż to przykre.

AngelsDream - Nie Lis 25, 2012 12:48

Wszystkich zainteresowanych sprawą informuję, że pozostałe wpisy z tego tematu znajdują się w tym miejscu: http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=13571

Od tego momentu w tym wątku mogą się znajdować pytania, uwagi i wpisy jedynie bezpośrednio związane ze sprawą kontroli w miejscu, w którym znajdowała się hodowla Rat's Baradwys.

Można oczywiście pisać o psach, króliku lub szczurach, ale wszelkie dodatkowe rozważania mają się odbywać w drugim wątku.

Jednocześnie oświadczam i uprzedzam, że czas zwracania uwagi dla tej sprawy minął i od tego momentu każda osoba prowokująca do kłótni w którymkolwiek ze związanych z nią wątków, obrażająca użytkowników czy robiąca cokolwiek, co wykracza poza regulamin lub uwagi moderacji, dostanie ostrzeżenie.

Wszystkim, którzy się z tym nie zgadzają lub tego nie rozumieją, przypominam: mamy w regulaminie zapis, że kierujemy się dobrem zwierząt.

Kłótnie, podjazdowe wojenki, prywatne sprawki załatwiane przy okazji i sprawianie, że atmosfera w tak istotnym temacie staje się niestrawna, świadczą o tym, że ktoś mylnie rozumie pojęcie dobra zwierząt.

Jeśli ktokolwiek nie umie się uspokoić lub nie zna sprawy, niech zwyczajnie przemyśli sens wypowiadania się zwłaszcza w tym wątku.

AD

PACZEK - Pon Lis 26, 2012 17:49

Kolejny dokument związany z próbą ratowania zwierząt.
Wklejam tak jak potrafię.
Tyle udało się zrobić:

Ze względu na nieścisłości prawnie moderacja na podstawie tekstów obowiązujących ustaw postanowiła usunąć linki i zwrócić się o pomoc do osoby z odpowiednim wykształceniem, bezstronnej dla sprawy. W zależności od tej opinii linki zostaną ponownie wstawione lub nie.

AD w imieniu moderacji.

Proszę aby to zostało w tym miejscu bo jest ogólno dostępne. Zainteresowani nie muszą mieć konta na Allo aby to przeczytać. Na pytania związane z pismem chętnie odpowiem.
Wedle informacji zawartych w piśmie podobno P. wyprowadziła się, podobno do Rybnika.
Ponieważ dalej nie mamy żadnych informacji co stało się ze szczurkami z tej "hodowli" i z królikiem Prosimy o pomoc w ustaleniu faktów. Prośba jest skierowana do osób pozostających w kontakcie z P.S.

Osoba u której są Czabi i Roksi na FB w wydarzeniu dla tych piesków podała wyniki badania krwi i opis tych wyników.

To link do wydarzenia https://www.facebook.com/events/504347826255503/

FundacjaOgony - Pon Lis 26, 2012 18:25

anyk1 napisał/a:
Ja mam pytanie do fundacji ogony : W jakim stanie były psy podczas nie zapowiedzianej kontroli we wrześniu?

Anyk1 ja nie jestem specjalistą od psów ale z tego co widziałem podczas kontroli. Psy były chude ale nie wygłodzone.... ale to było po kilku kontrolach gminnych więc Psy pewnie były "podrasowane" pod publikę....

anyk1 - Wto Lis 27, 2012 19:57

Dziękuje za odpowiedź. Oto post odnośnie wyników krwi

26.11.2012
Byliśmy dziś ponownie u weta.
Morfologia zła... Roksi w stanie gorszym od Czabiego.

Obydwoje mają anemię i anoreksję...

Dostały Catosal w zastrzyku i saszetki PediatriVetu do podawania podczas posiłków.

Za 2 tyg powtórka morfologii.
Odrobaczenie najwcześniej w przyszłym tygodniu.

Waga póki co stoi w miejscu. Nadal na czczo - Czabi 9,8kg, Roksi 5,8kg.

Stan Roksi spowodowany jest złą dietą albo za małą ilością pokarmu co przyczyniło się do trawienia mięśni przez organizm... Czabi jest w o tyle lepszym położeniu, że jest starszy i zdążył nagromadzić sobie warstwę tłuszczu, która w pierwszej kolejności została trawiona przez organizm...

Dostaliśmy prikaz podawania psom karmy dobrej jakości + wątróbka i czerwone buraczki.

Dodatkowo Czabiemu kroi się prześwietlenie lewego stawu biodrowego... prawdopodobnie jakiś stary uraz.

Dzisiejsza wizyta kosztowała nas 100zł.

FundacjaOgony - Wto Lis 27, 2012 20:00

ANYK mamy taką małą prośbę. Byś wzięła te wyniki wysłała do Wójta z Gorzkowic i pokazała mu jak wygląda stan psów kilka dni po "profesjonalnej" kontroli z Gminy, która wykazała że psiaki są w dobrym stanie.
anyk1 - Wto Lis 27, 2012 20:38

Ja nie mam tych wyników oraz nie jestem upoważniona do rozsyłania ich. Gdyż nie ja byłam z psami u weterynarza, oraz Agnieszka wizytę pokryła ze swoich prywatnych pieniędzy. Jedynie co to udostępniam je tutaj za zgodą Agnieszki bo ona nie ma konta na allo a wiem ze są osoby które są zainteresowane.
AngelsDream - Wto Lis 27, 2012 20:39

FundacjaOgony, może warto napisać oficjalnie do obecnej opiekunki psów?
FundacjaOgony - Wto Lis 27, 2012 21:17

AD oczywiście FO wystąpi z oficjalnym pismem do opiekunki psów o przedstawienie opinii. Do tego też wszystkie wypowiedzi na temat zwierząt P. są archiwizowane (na wypadek zmiany frontu) i przekazane policji 6 grudnia podczas przesłuchania, w tej sprawi, przedstawiciela fundacji.
AngelsDream - Wto Lis 27, 2012 21:23

FundacjaOgony, sensowny krok.