O szczurach ogólnie - Nowelizacja ustawy a pseudohodowle
klauduska - Pon Sty 09, 2012 12:27
Mangusta, jakie zniesławienie? pisząc, że kot nie posiada rodowodu, co łamie ustawę nową, nikogo tym nie zniesławiam
i nie piszę bezpośrednio do pseuduchów, bo bym chyba z nerwów po rozmowach z tymi debilami nie wyrobiła. nie piszę do nich bepośrednio, bo mam nauczkę po pisaniu do osób zaszczurzonych wystawiających szczury i ich "miłych i uprzejmych' odpowiedziach.
przyczyną to jest też głupota hodowców, którzy w dupie mają to, co się z ich zwierzakiem po dokonaniu transakcji dzieje. pseudo z ulicy zwierząt w typie/po rodowodowych rodzicach, nie wzięła.
Martuha, no o tym styczniu, to przecież ja napisałam... ja nie wiem kiedy my efekty tej nowelizacji zobaczymy. potrwa to na pewno bardzo długo. to nie jest akcja hop-siup, bo dzisiaj ustawa weszła. mentalności ludzi, jak sama zauważyłaś, nie zmieni się w ciągu jednego dnia, bo wiele osób pewnie nawet nie wie, że taka ustawa istnieje [co też widać po pseudo]. pseudo chcą otworzyć stowarzyszenia, gdzie sobie legalnie będą rozmnażać zwierzęta nierodowodowe, bo dostaną one lewe papiery z tego stow. głupota prawna, ale niestety nikt chęci zarobku nie przebije. a patrząc na to ile jedna osoba potrafi ogłosić różnych typów ras, to ja sobie już wyobrażam w jakich one warunkach żyją.
Mangusta - Pon Sty 09, 2012 12:32
kot jak kot, ale tu się o gryzonie rozchodzi, a tutaj nic nie zrobisz.
klauduska napisał/a: | przyczyną to jest też głupota hodowców, którzy w dupie mają to, co się z ich zwierzakiem po dokonaniu transakcji dzieje. | to niestety też fakt. I znowu - edukacja, edukacja, edukacja.
klauduska - Pon Sty 09, 2012 12:42
Mangusta, dopóki nie będzie całkowitego zakazu sprzedaży zwierząt w sklepach, to o zakazie pseudo u gryzoni [czy tam innych zwierząt] mowy żadnej nie będzie.
swoją drogą to nie wiem jak rodowodowe szczury miałyby zapełnić rynek na przykład. hodowli chyba jest teraz 5 czy 6 [nie pamiętam, nie chce mi się liczyć, ale to też nie o to chodzi ], a zapotrzebowanie jest duuuuużo większe. w końcu wiele osób nie wie nawet, że szczury rodowodowe też mogą być.
u królików w ogóle nie ma czegoś takiego jak rodowody na przykład [z tego, co z osobami z SPK rozmawiałam]. no więc tutaj to nawet nie ma co rozmawiać o zakazie sprzedaży w pseudo, bo najpierw to trzeba by było zacząć rozmnażać z rodowodem.
edit:
literówka
Mangusta - Pon Sty 09, 2012 12:44
po to też promujemy adopcję szczurów, bo mało osób zdaje sobie sprawę że szczur nie musi pochodzić z hodowli czy też z zoologa. A teraz do tego są takie cuda do adopcji że w ogóle nie trzeba przecież iść do pseudo i płacić nie wiadomo jakiej kasy za nie wiadomo jakiego szczura.
klauduska - Pon Sty 09, 2012 12:48
Mangusta, no tak, ale nasze adopcyjniaki to też z ulicy się nie biorą [przeważnie ]. to wpadkowe właśnie po zoologach najczęściej. gdyby nie one, to też byłby problem ze szczurami do adopcji.
i niestety sporo też osób ma w dupie "zabawę" w proces adopcyjny i woli pójść do sklepu, kupić i robić sobie co chce ze zwierzakiem.
Mangusta - Pon Sty 09, 2012 12:50
no i dlatego najważniejsza w tym wszystkim jest zmiana mentalności i edukacja społeczeństwa, a to niestety żmudny, trudny i niewdzięczny proces
Layla - Pon Sty 09, 2012 13:00
U D. w portalu obchodzą ustawę wystawiając smycz na sprzedaż za 800 zł, a pies jest za darmo
Mangusta - Pon Sty 09, 2012 13:03
zawsze można to zgłaszać w ten sposób, żeby wynajdywać identyczne produkty w normalnej cenie i pisać o oszustwie.
Layla - Pon Sty 09, 2012 13:06
Mangusta, no ale wiesz, każdy ma prawo oferować towar w cenie, w jakiej chce.
Sorgen - Pon Sty 09, 2012 13:21
Dokladnie to jest zupelnie legalny sposob obejscia ustawy. Nic z takim ogloszeniem zrobic nie mozna. Cene ustala sprzedawca i nawet gdyby byla absurdalna to nadal jest to zgodne z prawem.
Mangusta - Pon Sty 09, 2012 13:23
kurde, no nic. Polak potrafi
klauduska - Pon Sty 09, 2012 13:23
Layla, każde takie ogłoszenie jest usuwane. zgłaszałam już kilka takich i każde zostało usunięte
Layla - Pon Sty 09, 2012 13:25
klauduska, ale tu nie zostanie bo nie łamie regulaminu portalu. Nie mówię o allegro.
klauduska - Pon Sty 09, 2012 13:30
Layla, ja zgłaszałam na allegro, tablicy i gumtree. wszystkich portali to mi się przeszukiwać nie chce
Layla - Pon Sty 09, 2012 13:43
klauduska, no to tu się prawdopodobnie nie da.
|
|
|